Afbeelding
Foto: RM-Photography

Jinke Koopmans over wedstrijd Harich: “Over alle drie de paarden heel erg tevreden!”

Dressuur

Vorige week ging Jinke Koopmans met maar liefst drie paarden op wedstrijd in Harich; Nightingale in de B, Gimmick in het L2 en Special Boy in het M1. Ze reed alle paarden naar mooie scores en wist zelfs een podiumplek te bemachtigen!

Advertisement

“We doen het rustig aan”

Jinke beet het spits af met haar vierjarige merrie Nightingale (v. Jakarta), waarmee ze HC startte in de B. “We hebben Nightingale als veulentje gekocht. Ze is samen met een zelfgefokt veulen opgegroeid en ongeveer een jaar geleden ben ik langzaam met haar aan het werk gegaan. In eerste instantie durfde ik haar niet zelf zadelmak te maken, maar ze was zo braaf en ik kende haar zo goed dat ik, met de hulp van mijn vader, toch zelf ben opgestapt. Ze is nog jong, dus we doen het lekker rustig aan. Dit was haar derde wedstrijd, dus ze is nog niet zo ervaren. Ik mag officieel gezien geen B meer starten, omdat ik twee keer Z ben gestart, dus vandaar dat we HC zijn gestart. Dan kan ze toch lekker rustig ervaring opdoen”, vertelt Jinke. 

“Echt heel blij!”

“De proeven gingen heel erg goed! Het was best druk om de baan heen en het was haar eerste keer op zand, maar ze deed super goed haar best en was heel braaf! Ze keek vrijwel nergens naar, dus ik was echt heel blij met hoe ze het deed! Mijn moeder en ik hoorden wel wat gekke geluiden waar ze van zou kunnen schrikken, maar Nightingale hoorde die zelf niet eens”, lacht Jinke. De combinatie behaalde mooie scores van 77,67% en 71,67%. “Mijn zusje gaat haar nu overnemen, uitbrengen in de B en haar verder langzaam opleiden.”


Foto: RM-Photography

Spanning

Vervolgens mocht Jinke met haar negenjarige Special Boy (v. Sorento) in de ring verschijnen voor twee M1-proeven. “Ik heb Special Boy nu zo’n vijf jaar. Hij was wel zadelmak toen we hem kochten, maar verder heb ik hem zelf helemaal opgeleid. Dit was de eerste keer dat hij weer mee was sinds het NK en het is een heel gevoelig paard, dus hij vond het wel wat spannend, vooral in de tweede proef. Hij was verder wel braaf en deed gewoon zijn ding, maar door de spanning zaten er toch wat rommeltjes in de proef.”

“Hij doet altijd zijn best”

“In de tweede proef kon ik de AC-lijn ook niet zo goed vinden. Het kost natuurlijk wel aardig wat punten als je er zes keer overheen moet, maar hem telkens mist”, lacht Jinke. “Special Boy is echt een heel lief paard, ik kan er vrijwel iedereen opzetten. Hij is alleen erg gevoelig met sommige dingen, maar hij zal altijd zijn best doen voor je.” Jinke en Special Boy reden in de eerste proef met 67,33% naar de vijfde plek. Voor de tweede proef behaalden ze een score van 61,50%. 


Foto: Ingrid Truijens

Relaxed

Als laatste was de zevenjarige Gimmick (v. Governor) aan de beurt. Met hem ging Jinke van start in de L2. “Ook hij was al zadelmak toen we hem kochten. Hij is eigenlijk het tegenovergestelde van Special Boy. Gimmick is heel chill van zichzelf en vindt het super leuk om mee te gaan. In de baan doet hij het altijd eigenlijk nog beter dan tijdens het trainen, hij vindt het gewoon echt leuk! Als ik de rest mee neem en hem niet, staat hij echt te kijken zovan “Ik wil ook mee”. Omdat hij zo relaxed is, is hij thuis soms wel eens wat lui, maar hij wil echt altijd voor je werken en op wedstrijd heeft hij er altijd zin in!”

“Heel erg tevreden”

“Ook over zijn proeven was ik heel erg tevreden! Hij voelde heel goed aan. Er waren wel nog wat kleine dingetjes die beter kunnen, maar hij liep heel chill zijn rondje en de oefeningen gingen heel erg goed, dus ik was zeker blij met hoe het ging.” Jinke en Gimmick reden naar de derde en vierde plaats met 66,33% en 63,50%. 


Foto: Ingrid Truijens

Toekomst

“Met Special Boy wil ik aankomende winter Z gaan starten, dus daar werken we nu naartoe. Met Gimmick wil ik ook gewoon leuke wedstrijden rijden. Kampioenschappen vind ik altijd heel erg leuk, dus die wil ik vooral lekker meepakken. Hij heeft heel veel talent en is heel los in zijn lijf, dus met hem hoop ik ook wel hogerop te komen! Mijn zusje gaat Nightingale dus eerst starten nu, maar daarna is het wel de bedoeling dat ik er zelf weer op ga om L te starten. Misschien proberen we ook eens IBOP mee te pakken, want het is natuurlijk wel mooi om een predicaat te hebben!”, sluit Jinke af.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan 

Foto’s: RM-Photography & Ingrid Truijens

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding