Isabel Egberts en Dancing Dutchman SN
Isabel Egberts en Dancing Dutchman SN Foto: Anouk den Breejen

Isabel Egberts over de Noriker: “Voor mij zijn het de ideale sportpaarden!”

Dressuur

Norikers; je zult ze niet snel tegenkomen in de dressuurring, maar als je ze dan toch tegenkomt, moet je ze ondanks hun robuuste bouw niet onderschatten. Isabel Egberts is dol op het ras en brengt haar twee jonge en talentvolle Noriker-hengsten succesvol uit op L2 en M1-niveau. 

Advertisement

“Na de eerst keer was ik verkocht”

Isabels liefde voor de Noriker is lang geleden ontstaan. “Eigenlijk ben ik gewoon tussen de normale sportpaarden en KWPN’ers opgegroeid en kom ik uit de springsport”, steekt ze van wal. “Per toeval kreeg mijn vader een hele tijd geleden een Noriker binnen voor de handel. Niemand bij ons op stal wilde op een koudbloed rijden en omdat ik niet snel genoeg nee zei, moest ik erop. Na die eerste keer rijden, was ik verkocht. Het zijn net warmbloeden die aan de compressor hebben gezeten”, lacht ze. 


Isabel en Dancing Dutchman SN - Foto: Anouk den Breejen

De Noriker

De Noriker is oorspronkelijk afkomstig uit het Alpengebied van Oostenrijk en de Duitse deelstaat Beieren. Ze zijn ontstaan uit een Zuid-Duitse koudbloed, maar heel lang geleden, tot het jaar 1806, werden ze ook met Andalusiër of Napolitaner-hengsten gekruist. “Norikers zijn totaal niet sloom of lui en zijn niet te vergelijken met andere koudbloeden. Het zijn ontzettend slimme, energieke en werkwillige paarden die de volle 100% geven. Je kunt er van alles mee; van dressuur tot crossen en springen. Ze zijn natuurlijk zwaarder gebouwd dan de meeste andere rassen, maar ter afwisseling kunnen ze een prima sprongetje maken!”, vertelt ze.


Isabel en Dancing Dutchman - Foto: Privébezit

Succesvol in de sport

Isabel rijdt met haar twee Noriker-hengsten Flying Dutchman SN en Dancing Dutchman SN in de dressuursport. “Flying Dutchman is een vijfjarige hengst van Galileo Diamant en met hem start ik momenteel succesvol in het M1. Dancing Dutchman is een vierjarige hengst van Einstein Nero en met hem start ik in het L2. De teller staat inmiddels al weer op 27 winstpunten. Met hem pak ik vaak ook de wat grotere wedstrijden zoals de regiokampioenschappen mee en dit jaar kwamen we zelfs in de finale uit tussen alle sportpaarden. We krijgen dressuurles van Sylvia van den Broek en dankzij haar zijn we zo erg vooruit gegaan.”


Isabel en Flying Dutchman -  Foto: Anouk den Broojen

“Het zijn geen luie trekpaarden”

“Flying Dutchman geeft altijd de volle 100% in de ring. Hij wil eigenlijk meer dan zijn lichaam aankan. Ook Dancing Dutchman zet zich altijd in. Het zijn werkpaarden en dat merk je. Ze willen aan de slag en geven altijd alles wat ze in zich hebben. Ik kan ze bijvoorbeeld ook geen week stilzetten en dan opstappen en wegrijden, want daar zijn ze echt te pittig voor”, lacht ze. “Het zijn geen luie trekpaarden en dat maakt ze ook zo leuk.”

Positief commentaar

“Mijn doel is om met beiden het Z te halen. Wie weet komen we zelfs nog verder. Ik heb natuurlijk geen Totilas op stal staan die geweldig beweegt, maar ik denk dat je met een goede basis en werkwillig paard al heel erg ver kunt komen. Ik heb ook een Negro x Jazz op stal staan, maar dat is natuurlijk iets heel anders dan deze robuuste paarden van meer dan 1250 kilo”, lacht ze. “We krijgen tot nu toe gelukkig alleen maar positief commentaar van mede-ruiters en jury’s, dus dat is super leuk.” 


Isabel en Dancing Dutchman - Foto: Daniëlle Vink

De ideale sportpaarden

“Mijn twee 2,5-jarige hengsten, Amazing Dutchman en Little Dutchman, zijn onlangs uit de opfok gekomen. Het zijn beiden halfbroers van Flyling Dutchman en Dancing Dutchman en ik hoop hun uiteindelijk ook in de sport te kunnen uitbrengen. Er zijn veel mensen die de Noriker niet kennen, omdat ze vrijwel volledig verdwenen zijn in de Benelux, maar het zijn geweldige sportpaarden. Ze kunnen alles én geven alles. Voor mij zijn het de ideale sportpaarden!”, sluit ze enthousiast af. 


Amazing Dutchman en Little Dutchman - Foto: Privébezit

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.

Foto’s: Anouk den Breejen, Daniëlle Vink en Privébezit

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding