Hennie Snoeren en Maiko
Hennie Snoeren en Maiko Foto: photography LVB

Hennie Snoeren: “Als Maiko zijn sportpredicaat weet te behalen, dan gaat bij mij de vlag uit!”

Dressuur

In de paardensport moet niet alleen het paard gezond zijn, maar de ruiter ook. Kun je dan zelfs met medische klachten toch meekomen in de dressuursport? Hennie Snoeren en Anneloes van de Ven bewijzen dat het met de nodige aanpassingen gewoon kan. De dames zijn al ruim zeven jaar samen de eigenaresses van de zestienjarige Friese ruin Ursae Van het Jasperhof (v. Ymte 407), ook wel Maiko genoemd. Hoewel ze beiden al jarenlang last hebben van medische klachten, laten ze zich hierdoor absoluut niet uit het veld slaan en timmeren ze hard aan de weg naar hun grootste doel in de paardensport; het Z behalen. 

Advertisement

In training

Hennie kent Maiko al ontzettend lang. Ze heeft hem vroeger een hele tijd getraind voor zijn voormalige eigenaresse. Maiko kwam op de stal te staan waar ze destijds jonge Friese paarden trainde en zodoende werd Maiko een van de Friezen die zij ging bijrijden. “Nadat Maiko en zijn voormalige eigenaresse verhuisden naar een andere stal, ben ik hem zo’n tweeënhalf jaar lang uit het oog verloren. In die tijd heb ik zelf een Fries gekocht, omdat ik niet langer afhankelijk wilde zijn van andermans paarden. Maar vanwege medische klachten was dat paard niet 100% geschikt voor mij. Ik vond het zonde om zo’n getalenteerd paard alleen maar mee te nemen op buitenritten, dus besloot ik haar te verkopen aan iemand die haar meer kansen voor de sport kon bieden.”

Mede-eigenaresse

“Na een tijdje nam de oude eigenaresse van Maiko contact met mij op met de vraag of ik misschien een potentiële koper wist voor Maiko. Zij had te weinig tijd voor hem en moest hem met pijn in haar hart verkopen. Ik kende Maiko natuurlijk al goed en ik weet wat voor een fijn paard het is, dus ik besloot zelf een bod uit te brengen. Anneloes heeft mijn vorige Fries veel gereden en had haar KWPN’er verkocht. Vandaar dat we uiteindelijk op het idee kwamen om Maiko samen te kopen. Zo delen we alle kosten, tijd, training en verzorging met z’n tweeën.”

Veelzijdig

“Maiko is een ongelooflijk trouw en eerlijk paard. De aanname is vaak dat Friezen heel erg koel zijn, maar Maiko heeft soms wel wat bevestiging nodig als hij iets spannend vindt. Het is een beetje een binnenvetter die je met de juiste begeleiding heel goed door zijn spanning heen kunt helpen. Het fijne aan hem is dat hij zich heel goed aanpast aan zijn ruiter. Als je er iemand op zet die hem aan het werk zet, loopt hij de sterren van de hemel. Als je er een onervaren ruiter of amazone op zet, loopt hij heel braaf zijn rondje. Daarnaast is hij ook in het werk heel veelzijdig; hij is braaf op buitenritjes, zowel onder het zadel als aangespannen, hij kan mooi dressuurmatig lopen en hij kan zelfs een sprongetje maken. Als hij daar zin in heeft tenminste”, lacht Hennie. 

Ziekte

“Anneloes is nierpatient en heeft daarom een niertransplantatie ondergaan. Hoewel dat lange tijd goed ging en Anneloes medicatie gebruikt om het afstoten van de donornier, die ze kreeg van haar moeder, tegen te gaan, volgde er toch een afstotingsreactie. Doktoren hebben de nier toen op het nippertje kunnen redden. Anneloes zit wel voor de rest van haar leven vast aan verschillende soorten medicatie die zorgen voor nare bijwerkingen, zoals een verminderde afweer, een chronisch conditieprobleem en fysieke beperkingen. Hierdoor is het voor haar ontzettend moeilijk en zwaar om lang achter elkaar te rijden en al helemaal om lang door te zitten in bijvoorbeeld een proef.”

Dressuursport

Desondanks dealt Anneloes zo goed en zo kwaad als het kan met alle tegenslagen en brengt ze Maiko inmiddels op M2-niveau uit in de dressuursport. “Ze heeft voor de wedstrijden een dispensatie voor het doorzitten om haar conditie te sparen. Hoewel vaak rondgaat dat mensen met zulke dispensaties benadeeld worden in een proef, is dat bij Anneloes gelukkig nog nooit het geval geweest. Ze wordt altijd eerlijk beoordeeld en krijgt natuurlijk ook wel eens een lager punt, maar dat is dan eerder omdat ze zelf te moe was om in de proef de puntjes op de i te kunnen zetten, dan dat het komt omdat ze niet kan doorzitten. Wij hebben dus nooit de indruk gehad dat het dispensatiepasje voor een 1-0 achterstand zorgde.”


Anneloes en Maiko - Foto: Privébezit

Hernia’s

Niet alleen Anneloes kampt met medische klachten. Ook Hennie heeft medische ongemakken vanwege meerdere hernia’s. “Ik ben aan twee hernia’s in mijn nek geopereerd. Dat heeft geholpen tegen de pijn, maar de dempfunctie in mijn wervels is daardoor volledig weg. Daarnaast heb ik er ook nog twee in mijn onderrug. Dit alles bij elkaar maakt dat ik door die gebrekkige dempfunctie niet meer goed kan doorzitten op paarden die hoog opgooien.” 

Verplicht doorzitten

Hennie heeft zich daarom voor nu teruggetrokken als wedstrijdamazone, maar traint Maiko thuis gewoon nog door. “Zo kan ik dat op mijn eigen manier en tempo doen zonder dat ik last krijg van mijn rug. En over het verplichte doorzitten gesproken; Anneloes en ik zijn van mening dat de ruiter hier zelf over zou moeten kunnen beslissen. In principe zijn alle onderdelen middels lichtrijden uit te voeren.”

“Binnen één uur was ik overtuigd”

Anneloes en Maiko vlogen door de B, L en M1-klasses heen, maar nu ze bijna klaar zijn voor het Z, merken Anneloes en Hennie toch dat het door Maiko’s opwaartse bouw en zware beweging steeds lastiger wordt om de moeilijkere oefeningen goed te kunnen rijden. Daarom schakelden ze de hulp van Marco Schriel in. “Het is altijd al een beetje mijn wens geweest om ervoor te zorgen dat Maiko zijn sportpredicaat haalt. Als ik het zelf had kunnen doen, had ik dat natuurlijk gedaan, maar mij lukt het helaas niet. Een vriend van mij, Marco Schriel, bood aan om Maiko eens te rijden. Gewoon voor de lol eigenlijk, maar binnen één uur was ik ervan overtuigd dat hij Maiko naar het Z zou kunnen rijden. Hij kan doorzitten als de beste, het is ongelooflijk.”

“We vullen elkaar aan”

Met haar jarenlange ervaring in de paardensport als jurylid, trainster en coach/instructrice is Hennie ervan overtuigd dat het voor Maiko geen probleem vormt om verschillende mensen op zijn rug te hebben. “We hebben hem volledig fysiek laten nakijken voordat we dit doel stelden om er zeker van te zijn dat hij het aankan. Marco, Anneloes en ik, en nog een hele lieve vriendin die soms bijspringt, zijn allemaal mensen die al jarenlang meedraaien in de paardensport en veel ervaring hebben. Hierdoor zitten we qua rijstijl heel dicht bij elkaar en kunnen we elkaar ook helpen in onze trainingen met Maiko. We vormen een goed team en vullen elkaar aan.”

Sportpredicaat

“Ik heb mijn eigen lessen opgegeven om ervoor te zorgen dat Marco hem één keer in de week traint. Daar leert Maiko ontzettend veel van en daar kan Anneloes ook weer mooi op voortborduren. Ik kan vanaf de zijlijn volop meegenieten. Wie weet komt er ooit een paard waar ik wel op kan doorzitten! Een jaar geleden heeft Marco Maiko hors concours uitgebracht in het Z en dat ging ontzettend goed. Daarom zullen die twee binnenkort ook hun officiële Z-debuut gaan maken. Anneloes blijft hem gewoon uitbrengen en zal aansluiten in het Z wanneer ze daar klaar voor is. Als Maiko zijn sportpredicaat weet te behalen, dan gaat bij mij de vlag uit. Dan ben ik zó trots op ons paard!”, sluit ze enthousiast af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan. 

Anneloes van de Ven en Maiko