Thea Mulder en Harm fan de Koldenhool
Thea Mulder en Harm fan de Koldenhool Foto: DigiShots

Thea Dijkstra Nederlands Kampioen L2: “Harm is een blijvertje, hij is heel speciaal voor mij”

Dressuur

Thea Dijkstra reed haar vierjarige Friese hengst Harm fan de Koldenhool (v. Michiel 442) dinsdag naar een mooie score van 69,33% op de KNHS Witte van Moort Hippiade 2022. Hiermee schreef ze de titel van Nederlands Kampioen van de klasse L2 op naam en mocht ze de gouden medaille in ontvangst nemen; een overwinning met een emotioneel randje. 

Advertisement

Onervaren 

Thea heeft de vierjarige hengst, die door haar vader gefokt is, nu een klein jaar onder het zadel. “We hebben pas vijf of zes wedstrijden gereden, dus eigenlijk heeft hij pas heel weinig ervaring”, steekt Thea van wal. “Het is een ontzettend lieve hengst die gek is op aandacht. Een jaar geleden was hij nog heel onzeker en bang, maar nu is hij best brutaal en pittig. Toen we dinsdag naar de baan liepen, brulde hij ook om zich heen en vond hij alles heel erg interessant, maar als je hem eenmaal mee de ring in neemt, is hij echt gefocust en gaat hij er helemaal voor. Dat is echt super, helemaal voor zijn leeftijd en hoe weinig ervaring hij heeft!”

Tussen de KWPN’ers

Thea heeft veel ervaring met het uitbrengen van Friezen, dus dat ze het dinsdag als enige amazone met een Friese hengst tegen alle KWPN’ers moest opnemen, was voor haar niks nieuws. “In Friesland zijn er gewoon veel Friezen, maar als je dan op zo’n Hippiade komt, ben je wel een uitzondering. Harm is een heel lichtvoetig paard dat makkelijk galoppeert, dus hij kan heel leuk mee doen tussen de sportpaarden, dat bleek nu maar weer!”

Alles of niets

“In de eerste proef was ik niet zo tevreden over zijn middengalop. Die kan hij normaal heel erg goed, maar ik voelde dat hij wat inhield door de warmte. Dat was wel zonde, want daar scoren we normaal écht goed op. In de tweede proef was het dus een kwestie van alles of niets. Ik heb hem bewust heel erg naar voren gereden en dat pakte goed uit. Hij ging heel goed naar voren, maar kwam ook weer netjes terug, dus daar was ik erg tevreden over. Hij kan heel mooi scharen bij het wijken en omdat dat dubbel telt, konden we daar ook goed op scoren. Daarnaast behoort het halsstrekken ook tot een van zijn vele kwaliteiten.”

“Heel erg gaaf”

Bij de eerste proef wist de combinatie al naar de eerste plaats te rijden, waardoor ze er bij de tweede proef heel goed voor stonden. “Ik dacht dat het de eerste proef gewoon de goede kant op was gerold en dat dat bij de tweede proef niet nog een keer zou lukken. Ik wist natuurlijk wel dat we een hele goede tweede proef hadden neergezet, maar na ons kwamen er nog zestien combinaties. Ik was al lang blij om bij de eerste vijf te zitten, want er werd heel goed gereden door de concurrentie. Om dan ook nog te winnen, is natuurlijk heel erg gaaf!”

“Ik hoop dat hij heeft meegenoten”

Voor Thea zat er nog een emotioneel randje aan deze overwinning. Ze heeft de vader van Harm, Michiel 442, die afgelopen week helaas is overleden, ook onder het zadel gehad. “Ik heb met hem Intermediaire I gereden, maar daarna werd ik zwanger en heeft Bennie van Es hem overgenomen. Hij heeft altijd een speciaal plekje in mijn hart gehad, dus ik hoop dat hij van boven heeft meegenoten. Ik vind zijn nakomelingen ontzettend fijne paarden. Hij heeft er niet veel, maar degene die ik gezien heb, zijn écht goed. Harm lijkt enorm veel op hem, dus dat vind ik heel erg mooi.”

“Hij is heel speciaal”

“Harm is van mij zelf, dus het is heel leuk om zelf alles te kunnen beslissen. We gaan nu meedoen aan het Alrako KFPS Kampioenschap Dressuur, want daar heeft hij zich al voor geplaatst en afgelopen vrijdag heeft hij zich ook geplaatst voor de Pavo Phryso bokaal op de Centrale Keuring. Daarna gaan we even wat gas terugnemen, want hij is natuurlijk pas vier. Hij biedt alles heel goed aan, maar ik wil hem daarin ook een beetje tegen zichzelf beschermen. Hij is in ieder geval een blijvertje. Ik heb meerdere paarden, maar deze is wel heel speciaal voor mij”, sluit ze lovend af. 

Bekijk hier alle uitslagen.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.