Anique van Westerop en Bart
Anique van Westerop en Bart Foto: Romy van de Pol

Anique van Westerop: “Als je een goede basis aanlegt, kun je heel ver komen”

Dressuur

Toen Anique van Westerop twee jaar geleden op zoek ging naar haar eerste eigen paard, zocht ze een KWPN-merrie of ruin. Uiteindelijk kwam ze thuis met iets heel anders; een vierjarige Friese hengst genaamd Bart (v. Bartele). Na een aantal tegenslagen, waarin het nog maar moest blijken of ze Bart ooit nog zou kunnen rijden, is de combinatie nu goed op weg naar haar grote doel: zo ver mogelijk komen in de dressuursport.

Advertisement

“De keuze was snel gemaakt”

In de zomer van 2020 ging Anique op zoek naar een eerste eigen paard. Zonder er echt iets achter te zoeken, ging ze de toen vierjarige Friese hengst bezichtigen. “Ik wilde eigenlijk geen hengst en al helemaal geen Fries, maar hij was heel mooi op de advertentie, dus ik besloot gewoon voor de lol te gaan kijken. Toen hij daar stond, helemaal gebandageerd en ingevlochten, zag ik zijn brutale hoofdje en was ik gelijk gek op hem. Tijdens het proefrijden klikte het ook, dus de keuze was snel gemaakt”, vertelt ze.


Foto: Laura Simone Fotografie

“Heel erg balen”

Hoewel Anique hem kocht met het oog op de sport, hebben ze lange tijd niet kunnen trainen en starten vanwege flinke tegenslagen na zijn castratie. “Omdat hij mijn eerste eigen paard is, heb ik hem wel laten castreren. Ondanks alle voorzorgsmaatregelen en goede zorg is zijn castratie echter behoorlijk misgegaan. Hij is er door een ontsteking echt heel ziek van geworden. Hij is daar toen nog aan geopereerd, maar het was een jaar lang nog maar de vraag of het wel goed zou komen en of hij de sport nog in zou kunnen. We wisten lang niet of er blijvende gevolgen zouden zijn, maar gelukkig is alles uiteindelijk helemaal goedgekomen”, vertelt ze opgelucht. “Het was echt even pech hebben en heel erg balen, maar daardoor is onze band denk ik wel heel sterk geworden. Ik heb er heel veel van geleerd, niet alleen over hem maar ook over mezelf.”

“Echt een clown”

“Bart heeft een sterk karakter. Hij heeft wat hengstentrekjes en kan best brutaal zijn, maar dat vind ik juist heel erg leuk. Hij is echt een clown, maar dat is gewoon Bart. Met rijden is hij hartstikke braaf en werkwillig. Hij is ontzettend slim en leert snel, wat het aan de ene kant wel eens moeilijk maakt, maar het ook heel leuk en uitdagend maakt. Ik vind het gewoon echt heel leuk paard! Hij is heel open en aanwezig, maar wel op een positieve manier.”

Goede basis

In het begin moest de ruin even wennen op vreemd terrein, maar nu de combinatie vaker op wedstrijd is geweest en meer ervaring heeft opgedaan, gaat dat steeds beter. “Hij moest er wel even inkomen en leren dat dingen niet altijd spannend hoeven te zijn. Sinds we les krijgen van Parel van Rooijen hebben we flinke vooruitgang geboekt. Bij haar staat het paard centraal. We besteden veel tijd aan een goeie basis. Ik denk dat als je een goede basis aanlegt en het voor beide leuk maakt en ook houdt, je heel ver kunt komen, ook in de sport.”

Sport

“Zolang Bart het leuk vindt en we samen kunnen doorgroeien naar hogere niveaus ben ik helemaal blij! We moeten nog één puntje in het L1, dus dat is heel erg leuk. Ik wil in de sport zo ver mogelijk proberen te komen met hem, maar wel zolang we het beide leuk vinden en we een goed team blijven vormen. Er lopen meerder Bartele-nakomelingen in de sport, dus qua genen moet het kunnen.”


Foto: Privébezit

“Zolang hij maar gelukkig en gezond is”

“Ik denk dat als ik hem goed door de baan rijd, dat hij heel goed mee kan op wedstrijd. Ik hoor om mij heen wel eens dat mensen benadeeld worden omdat ze met een Fries de baan in komen, maar ik heb daar zelf gelukkig geen ervaring mee. Als Bart de baan in gaat, komt er wel echt iets binnen, dus dat is heel erg leuk. Het klink misschien cliché, maar zolang hij gelukkig en gezond is, ben ik blij. Ik vind het belangrijk dat hij op de wei gewoon lekker zijn ding kan doen en hoop nog heel lang van hem te kunnen genieten!”, sluit ze af.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan. 

Foto’s: Romy van de Pol, Laura Simone Fotografie en Privébezit

Afbeelding
Afbeelding