Afbeelding
Foto: MH foto's

Carlijn Van Der Kooi: “Het is heel relaxed om met Asjemenou op wedstrijd te gaan”

Dressuur

Voordat Carlijn de overstap naar de paarden maakte en ze de zeventienjarige Asjemenou (v. Poeh Poeh) ging uitbrengen op wedstrijd, heeft ze haar pony uitgebracht tot in het M1-dressuur. Het doel met Asjemenou is dan ook om dat te overtreffen en haar in ieder geval tot het Z te rijden. Vorige week reed de combinatie nog naar de eerste en derde plaats in het L1 in Eext, wat betekent dat ze binnenkort de overstap naar het L2 gaat maken en zo weer iets dichter bij haar doel komt. 

Advertisement

Overstap 

Carlijn heeft Asjemenou, het paard van haar moeder, nu ongeveer een jaar onder het zadel. “Mijn moeder heeft haar altijd recreatief gereden, maar haar vorige eigenaar heeft haar wel eens meegenomen op wedstrijd. Toen ik achttien werd en met mijn pony niet meer mocht starten, besloot ik met Asjemenou de overgang te maken naar de paarden. We zijn veel gaan oefenen en zijn uiteindelijk samen op wedstrijd gegaan. Het is een heel lief en eerlijk paard. Ze doet altijd haar best en werkt graag voor je. Ze kan soms wel eens helemaal omslaan, maar meestal komt ze dan ook wel weer snel tot rust”, lacht Carlijn. 

“Heel relaxed”

“Ze is ook op wedstrijd niet heel kijkerig of schrikkerig, dus als ze iets eng vindt, loopt ze er wel gewoon langs als je haar een beetje helpt. Wat dat betreft is ze heel erg fijn!” De pony die Carlijn vroeger uitbracht, was echter het tegenovergestelde van de brave en nuchtere Asjemenou. “Met haar deed ik springen en dressuur, maar ze was echt een draak, dus het is heel relaxed om nu met Asjemenou op wedstrijd te gaan”, lacht ze. 

“Boven verwachting goed”

Vorige week ging de combinatie van start op de dressuurwedstrijd in Eext. Ondanks de hoge temperaturen wisten ze naar mooie scores van 63,83% en 64,67% te rijden, waarmee ze de eerste en derde plaats op naam schreven in het L1. “Het was ontzettend warm, dus ik had niet hele hoge verwachtingen. Asjemenou heeft ook Cushing, dus het was nog maar even afwachten hoe het zou gaan met haar. Het ging eigenlijk boven verwachting goed en we hebben twee fijne, stabiele proeven kunnen rijden zonder fouten.”

Selecties

“Ik wil wel proberen zo ver mogelijk te komen met haar. Met mijn pony had ik de punten voor het M2, dus het lijkt me heel leuk om het Z te halen met Asjemenou. We rijden eigenlijk altijd winst in het L1, dus we gaan binnenkort de overstap maken naar het L2. Verder lijkt het me heel leuk om de Kür op Muziek in Zuidbroek mee te rijden, dus daarvoor gaan we in ieder geval mee doen aan de selecties in Veendam.”

Kür op Muziek

“We hebben al eens eerder meegedaan aan de DCZ competitie in ‘t Zandt. Hier haalden we toen de finale en mochten we ook de Kür op Muziek rijden in de klasse B, welke we wonnen. Dit was mijn aller eerste kür, en ik had hem zelf gemaakt, dus het lijkt me super leuk om dat nog eens te kunnen doen!”

Fokken

Naast de dressuurwedstrijden houdt Carlijn zich ook bezig met fokken. “De pony die ik voorheen dus uitbracht op wedstrijd is nu drachtig van Blue Forest Sharon’s Star. Ik reed voor de eigenaren van die hengst ook een andere ponyhengst, dus ik weet hoe hij qua karakter, tijdens het rijden en op stal is. Dit gaat haar eerste veulentje worden, maar of ik het veulen ga houden, weet ik nog niet. Het blijft natuurlijk een pony, dus we gaan gewoon kijken hoe alles loopt.”

Plezier hebben

“Voor de lange termijn heb ik niet echt hele hoge ambities. Ik wil vooral gewoon lekker op wedstrijd gaan, omdat het me toch wel veel motivatie en een doel geeft om verder te trainen. Maar plezier hebben staat voorop!”, sluit ze af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.