Marloes Bont en Maistro MP
Marloes Bont en Maistro MP Foto: Pascal Donnebrink

Marloes Bont overall kampioen met eigen fokproduct: “Maistro maakt op wedstrijd gaan echt leuk”

Dressuur

Afgelopen vrijdag reed Marloes Bont haar zelfgefokte vijfjarige Maistro MP (v. Zonik) naar een mooie score van 75,67% in het L2 op de finaledag van de Meyboomse Dressuurcompetitie. Hiermee werden ze overall kampioen van de competitie, wonnen ze mooie prijzen en konden ze nog fijn oefenen voor de Nederlandse Kampioenschappen, waar ze dinsdag zullen schitteren. 

Advertisement

“Heel mooi dat ze het goed doen”

Marloes heeft de vijfjarige Zonik-zoon zelf gefokt en opgeleid. “Hij komt uit mijn Gribaldi elite-merrie, waarmee ik Prix St. Georges heb gereden. Ik zet haar nu zo’n zes jaar in in de fokkerij en Maistro is haar tweede veulen. Het eerste veulen, een volle broer van Maistro, heb ik vorig jaar verkocht, maar die zien we dinsdag toevallig terug op het NK. Het is heel mooi dat je eigen fokproducten het zo goed doen!”, vertelt Marloes trots.

Goed gelukt

“Toen we besloten om te gaan fokken met deze merrie, kwam Zonik net in opmars. Ik was heel erg gek van hem en vond het ook fijn dat hij Duits bloed had, want dat is vaak toch iets rustiger en koeler. Toen het eerste veulen geboren was, brak Zonik sportief gezien echt door. Het eerste veulen was heel goed gelukt en ik wist eigenlijk niet zo goed wat ik anders zou willen, dus toen besloot ik gewoon nog een keer met Zonik te fokken!”, lacht ze. 

“Dat heeft hij van zijn moeder”

Marloes leidt al haar paarden zelf op, maar geeft het zadelmak maken wel uit handen. “Dat opleiden vind ik het allermooiste om te doen. Maistro is een heel lief en nieuwsgierig paard. Het is een enorme goedzak. Op wedstrijd is hij super koel. Hij kan wel een keer kijken, maar als je hem geruststelt, gaan de oortjes naar voren en doet hij alles. Dat, en zijn nieuwsgierigheid en mooie hals, heeft hij echt van zijn moeder. Het is zo leuk om na al die jaren kleine stukjes van de merrie terug te zien in je fokproducten!”

Meyboomse Dressuurcompetitie

Om op de finaledag van de Meyboomse Dressuurcompetitie van start te mogen gaan, hebben Marloes en Maistro eerst mee moeten doen aan de selecties. “Er waren drie selectiedagen, waarvan je er minimaal twee moest rijden. Daarvan plaatsten de beste zoveel zich voor de finale. Ik vind het heel leuk dat je via die selecties naar de finaledag toewerkt. Je hebt bij alle proeven andere juryleden, waardoor je ook echt goed beoordeeld wordt. Op de finaledag was er een gastjurylid en dat was ook niet de minste; Vincent-Julien van Gasselt. Alles met elkaar, inclusief de sfeer, maakte het een super leuke competitie!”

Mooie oefening

“Wij hebben de eerste selectie niet meegereden, maar de tweede wel, omdat dat toevallig ook een selectie was voor de regiokampioenschappen. Na die wedstrijd stonden wij er eigenlijk zo goed voor, dat we de laatste selectie ook maar hebben meegereden. Die ging ook heel goed, waardoor we vrijdag mee mochten rijden op de finaledag. Buiten dat dit natuurlijk een hele mooie competitie was, was dat ook meteen een mooie oefening voor het NK van dinsdag.”

“Dat maakt het extra leuk”

Over alle klasses bij de paarden werd er een overall kampioen gekozen. Met hun score van 75,67% mochten Marloes en Maistro niet alleen die titel op naam schrijven, maar wonnen ze ook nog eens een tegoedbon van 609 euro voor Celeris rijlaarzen. “Het was vrijdag heel warm, maar Maistro kan daar gelukkig goed tegen. Hij was goed in vorm en deed het heel netjes. Hij had alleen wat last van de vliegen, waardoor we puntjes hebben misgelopen op het achterwaarts en groeten. Maar dat was echt het enige, voor de rest deed hij het super goed. Hij loopt heel constant en heeft een mooie houding met veel front, waardoor hij altijd een mooi beeld geeft. Het scheelde natuurlijk ook dat hij voor de selecties ook al op die locatie was geweest. We hebben echt een fijn proefje kunnen rijden en om dan zo van alle klasses te kunnen winnen, dat maakt het natuurlijk extra leuk.”

“Ik hoop écht op een merrie”

“Ik zou Maistro het liefst zo ver mogelijk willen opleiden en uitbrengen, maar zijn halfbroertje staat ook al weer klaar. In principe is alles te koop, maar het zal wel moeilijk zijn om afscheid van hem te nemen, helemaal omdat het nu zo goed gaat. Ik heb voor nu in ieder geval ontzettend veel plezier van hem en hij maakt van huis gaan ook echt leuk”, vertelt ze lovend. “Ik weet nog lang niet alles van fokken, maar ik weet nu heel goed hoe deze merrie fokt, dus het is heel leuk om te puzzelen en daar een goede match voor uit te zoeken. Ze is nu 22 en voor de laatste keer dragend, deze keer van Kjento. Ze doet het heel erg goed en ziet er super uit, dus ik hoop dat daar een gaaf veulen uit komt. Stiekem hoop ik wel écht op een merrie, want tot nu toe heb ik alleen maar hengsten gefokt”, lacht ze. “Als het een merrie wordt, zou ik dit lijntje voort kunnen zetten, wat me heel mooi lijkt”, sluit ze af.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.