Esmée Warlich en Brego
Esmée Warlich en Brego Foto: Picturepure / Charlotte Lemmens

Esmée Warlich over winst op LK: “Ik kan echt met haar lezen en schrijven!”

Dressuur

Esmée Warlich deed afgelopen weekend goede zaken op het Limburgse Kampioenschap dressuur. Met haar veelzijdige, twaalfjarige Heirhofs Paulien (v. Justice H.R) wist ze met een score van 65,71% naar de zege te rijden in de klasse C-Z1/Z2 en daarmee de titel van Limburgs Kampioen op naam te schrijven. Daarnaast wist ze haar zevenjarige Brego (v. Enamorado) in het D/E-M1 naar een mooie score van 69,00% te rijden. Dit was goed voor de tweede plaats en leverde haar de titel Reservekampioen én een tweede ticket voor het NK op. 

Advertisement

Veelzijdig

Heirhofs Paulien is op driejarige leeftijd door Esmee zelf zadelmak gemaakt en daarna verder opgeleid. De pony blinkt niet alleen uit in de dressuursport, maar ook in de spring- en eventingsport. “Het was in eerste instantie de bedoeling dat we alleen dressuur gingen rijden, maar Paulien en ik vinden springen en eventing allebei heel erg leuk, dus toen zijn we dat ook maar gaan erbij gaan doen”, lacht Esmée. “Inmiddels rijden we dus Z1-dressuur, L-springen en B-eventing.”

“Ik kan met haar lezen en schrijven”

“Paulien is een super lieve, voorzichtige en werkwillige pony. Ik kan echt met haar lezen en schrijven. Het is fantastisch om met haar te mogen werken. Ook op wedstrijd kijkt ze vrijwel nergens naar. Dit weekend ging het losrijden al heel erg fijn. Toen we de ring in gingen, werd ze iets gespannen, maar dat konden we al snel laten afvloeien. De proef ging echt fantastisch. Dit is denk ik een van onze betere proeven geweest, dus ik was super tevreden”, vertelt ze trots. 

“Echt een clown”

Ook de zevenjarige Brego is door Esmée zelf zadelmak gemaakt en opgeleid. “Brego kocht ik wel echt specifiek voor de dressuur. Het is echt een clown en ik kan enorm om hem lachen. Hij is heel mensgericht, komt altijd naar je toe en wil altijd knuffelen. Dat is wel eens onhandig, maar wel heel lief”, lacht ze.

Bokken

“Ook met hem ging het losrijden heel erg goed op de kampioenschappen. De proef ging in principe ook heel goed, maar we maakten helaas wel een hele dure fout. In de middengalop begon hij te bokken, waardoor we een 3 en een 4 kregen en de score daalde. Voor de rest was heb ik heel fijn kunnen rijden, dus ik was heel erg tevreden.”

Blijven ontwikkelen

Met het NK in het vooruitzicht gaat Esmee nu de puntjes op de i zetten en zich met beide pony’s zo goed mogelijk voorbereiden. “We gaan echt de puntjes op de i zetten, dus dan is het hopen dat we mooie proeven neer kunnen zetten op het NK. Ik ben in ieder geval heel dankbaar voor alle hulp die ik van mijn moeder krijg, want zonder haar waren wij nooit zo ver gekomen. Voor de lange termijn is mijn doel om met beide pony’s Z2 te starten en met Brego zou ook wel eens een springwedstrijd willen rijden om te kijken hoe hij dat vindt. Verder wil ik me als amazone zijnde gewoon blijven ontwikkelen en zo netjes mogelijk leren rijden”, sluit ze af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan 

Foto: Picturepure / Charlotte Lemmens