Maike Vermeer en Delotte Z
Maike Vermeer en Delotte Z Joyce Kolfschoten Fotografie

Maike Vermeer: “Met springen en crossen maak je haar pas écht blij”

Sport

Maike Vermeer en haar negenjarige Delotte Z (v. Del Piero L’Avenir) zijn al een aantal jaar succesvol in de springsport en springen 1,10 m parcoursen, maar hebben nu ook de smaak flink te pakken wat het crossen betreft. Onlangs reden ze hun tweede B-cross, welke ze foutloos uit wisten te rijden. 

Advertisement

Op slag verliefd

Toen Maike de merrie tegenkwam op Sporthorses, was ze op slag verliefd. “Ze was toen drie en pas net onder het zadel, maar ik was direct weg van haar. Ze was echt alleen zadelmak, dus ik heb rustig de tijd genomen en haar zelf verder doorgereden. Ze was erg laat met groeien, dus ik heb er wat langer over gedaan om haar op te leiden, maar inmiddels zijn we waar we nu zijn”, vertelt Maike.

“Ze vindt het zó leuk!”

Maike kocht Delotte in eerste instantie voor de dressuur- en het springsport. Na aandringen van een van Maike’s instructeurs besloot ze de eventingsport ook een kans te geven. “Jan Oortveld geeft mij in alle disciplines les en dacht dat Delotte ook veel potentie had voor de cross en vond dat ik dat eens moest proberen. En dat bleek waar te zijn; ze vindt het zó leuk! Bijna leuker dan het springen zelfs. Ze wil er echt voor gaan en het is alsof ze niet beter weet. Dressuur is oké voor de afwisseling, maar met springen en crossen maak je haar pas echt blij!”, vertelt Maike enthousiast.

Afwisseling

“Ik vind de eventingsport zelf ook heel erg leuk, omdat alle drie de disciplines samenkomen. Helemaal als je paard daarin heel fanatiek is. Delotte is ontzettend lief en lijkt nuchter, maar omdat ze zó graag wil, voelt ze soms wel heel hectisch aan. Ze kan ook echt eigenwijs zijn en haar zin doordrijven, maar dat maakt haar juist zo leuk. Door haar karakter en de vele disciplines waarin we rijden is geen enkele dag hetzelfde en toch beleven we samen heel veel leuke dingen.”

“Heel veel zin in”

De combinatie heeft pas twee B-crossen in de benen, maar is zeker van plan dit in de toekomst meer op te pakken. “Het gaat tot nu toe echt super goed! De eerste keer vond ze de smalle hindernissen nog wat spannend en weigerde ze een keer, omdat er een ander paard voor stond die er ook niet overheen durfde. De hindernissen daarvoor had ze super gesprongen, dus dat was wel jammer. De tweede keer vond ze de eerste hindernis wat spannend, maar sprong ze voor de rest een foutloze cross. We hebben er nu al meer op de planning staan, dus daar heb ik heel veel zin in. Ik denk Delotte ook!”

Vertrouwen en plezier

“Het eerste jaar vroeg ik me wel eens af hoe ik verder moest met haar, maar nu kennen we elkaar door en door. Ik weet nu dat ik haar in haar waarde moet laten. We hebben natuurlijk nog wel eens tegenslagen, maar dat hoort erbij. Over het algemeen zijn we een enorm goed team en beleven we heel veel plezier in alles wat we samen doen. Of dat nu de wedstrijden zijn of gewoon lekker kriebelen op stal. Mijn doel is om zo ver mogelijk te komen met haar, maar ik wil daar geen tijd of niveau aan vastplakken. Zolang we er beide maar vertrouwen en plezier in hebben, want dat vind ik vooral belangrijk!”, sluit Maike af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan 

Foto: Joyce Kolfschoten Fotografie