Janine Bos en Kiki June JN
Janine Bos en Kiki June JN Foto: Denise van der Plas

Janine Bos: “Ik moest in het begin wel even aan haar wennen”

Dressuur

Afgelopen zondag wist Janine Bos met haar zevenjarige Kiki June JN (v. Etoile) ondanks alle spanning op wedstrijd toch nog naar een mooie score te rijden en de laatste drie winstpunten in het Z1 te halen!

Verjaardagscadeau

“Ik heb Kiki zeven jaar geleden voor mijn verjaardag gekregen”, steekt Janine van wal. “Ik was met een ander paard in Ermelo en op de weg naar huis stopten we bij Kiki en toen zeiden mijn ouders dat zij mijn verjaardagscadeau was! Ze was toen een paar weken oud, dus dat was echt een hele leuke verrassing. Mijn andere paard Modjo was toen vijftien, dus mijn ouders kochten Kiki alvast als opvolger zodat hij met pensioen kon. Alleen is hij nooit met pensioen gegaan, hij wordt nu 22 en loopt nog steeds!”, lacht Janine. 

Wennen

“Ik heb Kiki niet zelf zadelmak gemaakt, maar ik heb haar wel samen met mijn moeder verder opgeleid. Ze was mijn eerste merrie, dus ik moest in het begin wel even wennen. Ze is heel erg werkwillig, maar soms wilt ze té graag, waardoor ze het allemaal wat te moeilijk maakt voor zichzelf. Nu ze wat ouder wordt, wordt dat wel steeds makkelijker.”

Spanning

“De eerste proef ging zondag best wel goed! Ze had wel wat spanning, maar ik kon er goed aan blijven rijden en we hadden geen grote fouten. We kregen daarvoor 65%. Bij de tweede proef zaten er bij de A achter de wand hondjes te blaffen en dat vond ze wel heel erg spannend! Thuis hebben we alleen een buitenbak en daar kunnen de grootste tractoren langskomen, maar dat maakt haar dan allemaal niet uit. Zo’n binnenbak op een vreemde locatie is dan toch wel een ander verhaal”, lacht Janine. “Ik ben alsnog ontzettend blij dat we in de tweede proef toch winst reden.”

“Het is heel snel gegaan”

“We hebben nu binnen drie wedstrijden alle winstpunten in het Z1 gehaald, dus in principe mogen we door naar het Z2. Eigenlijk is het sinds het M1 allemaal heel snel gegaan. Ik heb haar tussen de wedstrijden door gewoon steeds verder opgeleid en haar vaak meegenomen, omdat ze in het begin veel spanning opbouwde op wedstrijd. Als je dan twee dagen achter elkaar twee proeven met 70%-plusscores rijdt, dan gaat het heel hard! Ik heb daarom tot nu toe wel alle klasses uitgereden tot de 30 winstpunten. Ik zou haar nu dus door kunnen starten, maar ze heeft nog meer ervaring nodig, dus voorlopig houd ik haar nog even in het Z1. We moeten sowieso nog werken aan de wissels en ik heb ook nog de Jong KNHS Competitie in het Z1.”

Slipjas

“Ik heb momenteel vijf paarden, waarvan er twee drie jaar zijn, dus die lopen nu af en toe aan de longeerlijn, maar staan verder nog de hele dag op het land. Daarnaast heb ik een oude pony en Modjo, welke ik thuis nog op ZZ-Zwaar niveau train, maar ik niet meer meeneem op wedstrijd. Mijn moeder heeft ook nog een vosje, maar die heb ik eigenlijk ingepikt”, lacht Janine. “Die moet nu nog twee winstpunten voor het Z1! Ik heb met Modjo twee keer junioren gereden, dus de slipjas heb ik al, maar die zou ik wel heel graag op Kiki aan willen, dus dat is mijn doel voor de verdere toekomst!”, sluit Janine af.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan  

Foto: Denise van der Plas