Dagmar Koelma en En Vogue
Dagmar Koelma en En Vogue Foto: DDVFotografie

Dagmar Koelma: “Het doel is Subtop, ik heb van begin af aan vertrouwen in haar gehad!”

Dressuur

Vorige week reed Dagmar Koelma haar dertienjarige En Vogue (v.Tuschinski) naar de tweede plaats in het ZZ-Licht. Hoewel Dagmar bij aankoop nog niet per se viel voor de bewegingen van de merrie, voelde het wel echt als thuiskomen in het zadel. 

Advertisement

Thuiskomen

“We kochten En Vogue in 2014, ze was toen vijf jaar oud”, steekt Dagmar van wal. “Ik reed vroeger altijd met mijn pony Don Juan tussen de paarden en we waren eigenlijk opzoek naar een goede vervolger. Die pony was 32, dus het werd wel tijd om met hem een stapje terug te doen. Ik kwam Vogue tegen en toen ik er voor het eerst op zat, voelde ze gelijk heel erg vertrouwd, ze voelde als thuiskomen in het zadel. Ik zei ook gelijk “Dit is ‘m”. Ik was over haar bewegingen onder het zadel nog niet direct enthousiast, maar het voelde zo goed dat ik het toch wilde proberen als een soort projectje en wilde kijken wat we eruit konden halen. Los liet ze hele goede bewegingen zien”, vertelt Dagmar.

Basis

“Door de jaren heen heb ik zelf wat blessures gehad waardoor ik ook meerdere keren geopereerd moest worden. Al met al hebben we denk ik drie jaar rustig aan gedaan. Na mijn laatste operatie zijn we echt weer fanatiek gaan rijden, maar toen kwam corona. Hoewel het jammer was dat we niet veel op wedstrijd konden, was het wel een mooi moment om even door te trainen en goed met de basis aan de slag te gaan. Vogue is wel een paard met karakter. Ze is ontzettend fanatiek en denkt heel erg met je mee, wat soms wel eens wat onhandig kan zijn”, lacht Dagmar.

“We zijn op de goede weg”

“Sinds 2019 trainen we bij Patrick Berends en met hem zit ik heel erg op één lijn. Hij begrijpt heel goed wat Vogue doet en haalt echt het beste in ons naar boven. Hij heeft de vader van Vogue, Tuschinski, ook begeleid, dus hij weet echt wat er in haar hoofdje omgaat. Sindsdien zijn we echt op de goede weg en sinds januari rijden we ZZ-Licht. Vorige week reden we onze vierde wedstrijd in deze klasse en dat ging eigenlijk wel heel erg goed! Ik merk dat de puzzelstukjes steeds meer op hun plek vallen en dat alles steeds stabieler wordt.”

“Heel erg tevreden”

“De tweede proef hadden we wel nog wat wiebeltjes, maar dat kwam ook doordat ik de proef niet helemaal goed geoefend had”, lacht Dagmar. “Maar ze deed het super goed en was heel goed bij de les. Ik merk dat ze op ander terrein ook steeds stabieler wordt en we steeds makkelijker de proeven door gaan zonder spanning.” In de eerste proef reed de combinatie naar de tweede plaats met 62,71%. Voor de tweede proef behaalden ze een score van 59,57%. “Ik was heel erg tevreden over beide scores. We rijden nog niet zo lang mee in deze klassen, dus ik mag zeker niet klagen! En we hadden mooi weer, dat is ook altijd fijn!”

Opvolger

“Ik ga altijd met mijn ouders op wedstrijd. Sinds de eerste dag dat ik rijd, zijn ze mijn trouwe steun en toeverlaat. Ook als ze er een keer niet bij kunnen zijn, zorgen we altijd voor filmpjes, zodat ze er toch een beetje bij zijn! Vanuit de rust gaan Vogue en ik nu langzaam verder trainen en dan is het hopen dat we die stijgende lijn kunnen vasthouden! Vorig jaar hebben we een George Clooney x Bordeaux gekocht, Noa Jette MS heet ze. Dat wordt de opvolger van Vogue en het is echt een super lief en getalenteerd paard. Haar ben ik nu langzaam aan het opleiden en hoop ik binnenkort ook uit te gaan brengen op wedstrijd. Met Vogue is mijn allergrootste droom toch wel de subtop en die slipjas. Vanaf begin af aan heb ik vertrouwen in haar gehad, dus het is super leuk om te zien dat ze zich steeds weer blijft ontwikkelen!”, sluit Dagmar af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan 

Foto: DDVFotografie