Suzanne Jansen-Smulders en Nina Ricci H
Suzanne Jansen-Smulders en Nina Ricci H Foto: DigiShots

Suzanne Jansen-Smulders Nederlands Kampioen klasse B: “Het was alles of niets”

Dressuur

Hoewel de eerste proef van Suzanne Jansen-Smulders en haar vierjarige Nina Ricci H (v. Daily Diamond) dinsdag op de KNHS Witte van Moort Hippiade 2022 niet vlekkeloos ging, wisten ze zich in de tweede proef te herpakken en naar een score van 69,44% te rijden. Hiermee werden ze gekroond tot Nederlands Kampioen van de klasse B en mochten ze de gouden medaille in ontvangst nemen. 

Advertisement

“Ze kijkt nergens van op”

Suzanne heeft de merrie nu ongeveer een jaar in haar bezit. “Toen ik haar kocht, was ze vier weken zadelmak, dus ik heb haar zelf verder opgeleid”, steekt ze van wal. “Het is een heel fijn paard. Sinds de eerste dag kijkt ze nergens van op. Er waren best veel paarden die de tenten in Ermelo spannend vonden, maar Nina kijkt nergens naar en loopt overal langs. Dat is echt een pluspunt!”

Alles of niets

“In de eerste proef hadden we nog wel een hakkeltje. Ze heeft nog wat moeite met lopend mesten, dus toen ik haar vanuit de middendraf terugpakte, wilde ze stil gaan staan om te mesten”, lacht Suzanne. “Vanaf dat moment was het alles of niets, want met zulke hakkels in je proef, ga je niet door naar de tweede proef. De rest van de proef deed ze het gelukkig super!”

Onverstoorbaar

Met een derde plaats in de tussenstand, begon de combinatie aan haar tweede proef. “Ze had mooi voor de proef gemest, dus dat kon al niet meer voor problemen zorgen. Ze liep echt onverstoorbaar door de proef heen. Het is van nature een heel constant en stabiel paard. Ze heeft een stille aanleuning en zoals ze begint, zo eindigt ze ook. In deze lagere klasses, kun je daar al heel veel mooie puntjes mee halen. De laatste tijd daalde ze wat lastiger in het halsstrekken, ook omdat haar conditie beter is, maar door het extra longeren dat we dit weekend gedaan hebben, zakte ze nu heel mooi en kregen we daar een 8 voor!”

Concurrentie

Suzanne had tijdens de proef wel al door dat ze goed bezig was, maar omdat ze de concurrentie niet gezien had, bleef het toch spannend. “Mijn trainster Joyce van Opbergen zei wel al dat we veel kans maakten, want zij had wel een aantal andere combinaties gezien. Het is heel erg leuk om dan ook echt te winnen.”

“Op ons gemak verder”

“We gaan het gewoon rustig aan doen met Nina. Ik heb eerder al ZZ-Zwaar gereden en dat vond ik ontzettend leuk, maar met drie kinderen wordt het toch wat ingewikkelder. Ik vind het nu denk ik leuker om op mijn gemak door de lagere klasses heen te rijden en de leukste wedstrijden mee te pakken. Ik doe dit voor mijn hobby, dus we gaan op ons gemak verder en kijken wel hoe ver we kunnen komen. Ik zou het in ieder geval heel leuk vinden om nog eens mee te kunnen rijden op de Hippiade!”, sluit ze af. 

Bekijk hier alle uitslagen.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.