Annelies Touw en Dani
Annelies Touw en Dani Foto: Andrea Kawczynski

Annelies Touw: “Het is echt een droom om de Z-oefeningen op neckrope uit te kunnen voeren”

Dressuur

Annelies Touw heeft de vijfjarige Friese ruin Dani (v. Wiemer 461) nu zo’n twee jaar onder het zadel. Naast het succesvolle L1-debuut dat de combinatie onlangs maakte, heeft ze ook ervaring met het rijden van shows op neckrope. Kortom; een veelzijdige combinatie die zich vooral richt op het opbouwen van een sterke band.

Advertisement

Verzorgpaard

Annelies traint de nu vijfjarige Dani al twee jaar. “Dani is niet van mij zelf, maar van Annet de Krijger, bij wie ik al jarenlang op stal sta. Toen haar vorige, gepensioneerde paard overleed, wilde ze toch weer graag een nieuwe, maar ze wilde het paard dan niet meer volledig zelf trainen. In die tijd was mijn vorige paard al een aantal jaar overleden en was ik op zoek naar een verzorgpaard. Zo zijn we tot de uitkomst gekomen dat ik Dani op een paar vaste dagen in de week verzorg en train, en voor hem zorg wanneer Annet bijvoorbeeld op vakantie is”, vertelt ze. 

Samenwerking

“Dani is een ontzettend lief en zachtaardig paard. Mijn twee jonge kinderen zijn gek op hem en hij is altijd extra voorzichtig bij hen in de buurt. Hij vindt alles leuk en gezellig, is heel leergierig en is niet snel onder de indruk. We hebben hem ook aangeleerd om altijd nieuwsgierig en ontdekkend om te gaan met nieuwe of spannende dingen, dus daar gaat hij op deze relatief jonge leeftijd al heel goed mee om.”

Wedstrijdambities 

Hoewel Annet zelf geen ambities heeft om met de ruin tussen de witte hekjes te verschijnen, krijgt Annelies die mogelijkheid en vrijheid wel. “Annet en ik vullen elkaar goed aan en werken veel samen in zijn verzorging. Als ik hem in het weekend mee wil nemen op wedstrijd, kan dat vrijwel altijd gewoon. Ik mag eigenlijk alles met hem doen”, lacht ze. “Annet heeft zelf geen wedstrijdambities, maar vindt het wel heel erg leuk dat ik hem mee neem en komt ook altijd kijken.” 


Foto: Andrea Kawczynski 

Debuut 

Onlangs maakten Annelies en Dani hun L1-debuut in Bergschenhoek. “Horsecenter Pirouette, waar deze wedstrijd georganiseerd werd, is op loopafstand voor ons, dus dat kwam heel mooi uit. Ik zou eventueel wel een trailer kunnen lenen, maar ik kies eigenlijk altijd de wedstrijden uit die dicht in de buurt zijn. Zo kan ik hem in het bos al fijn losrijden. Helaas was het dat weekend heel slecht weer, waardoor we op zowel de heen- als de terugweg helemaal natgeregend waren”, lacht ze. “Ik moest ook nog eens omrijden, maar we waren gelukkig wel nog op tijd.” 

“Super tevreden” 

“Hij was tijdens het losrijden een beetje afgeleid en wat kijkerig, dus ik ging zonder verwachtingen de ring in. Daar had hij er eigenlijk heel veel zin in en liep hij erg fijn. Daar was ik super tevreden over. In de tweede proef liep hij ook weer hartstikke fijn. Het jurycommentaar kwam goed overeen met wat ik voelde in de proef, dus dat was ook mooi.” Bij de eerste proef viel de combinatie met een score van 61,33% buiten de top drie, maar bij de tweede proef wist de met haar score van 64,67% de eerste plaats op naam te schrijven.

Neckrope 

Naast de dressuur focust Annelies zich ook op Natural Horsemanship. “Ik doe af en toe vrijheidsdressuur met hem en werk vooral veel aan onze band samen. Naar aanleiding van het NK Neckrope rijden, dat we vorige winter gewonnen hebben, werd ik benaderd door Equiday met de vraag of Dani en ik daar misschien een Kür op Muziek op neckrope wilden rijden. Ik had niet de mogelijkheid om hem op neckrope op een ander terrein te rijden en had toevallig een fotoshoot gepland staan die we in het bos wilden doen. Daarom ben ik toen op neckrope in het bos gaan rijden. Zo kon ik meteen kijken hoe hij op een ‘vreemde’ locatie reageerde. Daarna zijn we heel blanco naar Ermelo gegaan voor Equiday, omdat hij nog ontzettend jong is en nog niet veel gezien heeft.” 

“Hij wist wat de bedoeling was” 

“Bij het opstappen was hij erg gespannen, maar zodra ik opstapte, werd hij rustiger. Dani reageert goed op touch, het commando dat wij hem geven als hij dingen aan moet raken, en werd al snel rustiger toen het publiek hem een aai over zijn neus gaf. Toen de muziek aanging en het hoofdstel af ging, wist hij wat de bedoeling was en deed hij het super. Dit was voor ons beiden allemaal nieuw, maar wel heel erg leuk! Annet is er ook heel erg enthousiast over. Ik doe alle gekke dingen met hem, waardoor zij een heel lief en braaf paard heeft”, lacht ze. 

Droom 

“Ik zou het heel leuk vinden om hem in het Z uit te kunnen brengen. Dat is toch wel altijd een dingetje”, lacht ze. “Het is voor mij echt een droom om de Z-oefeningen op neckrope uit te kunnen voeren. Ik heb vroeger alleen maar FNRS-proefjes gereden, dus veel wedstrijdervaring heb ik niet. Eigenlijk is alles wat we nu doen en er eventueel nog gaat komen al enorme winst voor mij. Voor de rest vind ik het heel belangrijk dat het een blij en gelukkig paard is en blijft, dus we zien wel waar het schip strandt!”, sluit ze af.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.

Foto’s: Andrea Kawczynski 

Afbeelding