Femke Beljon met Jacuzzi M
Femke Beljon met Jacuzzi M Genietmomentje

Subtop | Femke Beljon terug in de subtop: “Het doel is de Grand Prix!”

Dressuur Subtop

Femke Beljon reed de door haar zelf opgeleide Jacuzzi M (v. Dundee M) naar het oranje en rode lint in het ZZ-Zwaar. Op de subtopwedstrijd in Marienheem scoorde de combinatie 63,50% en 66,14%. 

Advertisement

Stijgende lijn

Het was de tweede start in het ZZ-Zwaar voor de combinatie. “Er gingen nu weer wat andere dingetjes mis, dan de eerste keer. We moeten de proeven nog wat meer eigen maken. Jacuzzi is een heel fijn wedstrijdpaard en hij doet altijd zijn best. De scores kunnen nog een flink stuk omhoog, maar we zitten in een stijgende lijn. Op ons debuut twee weken geleden werden we twee keer derde. Dat was al heel mooi en nu wonnen we!”

Ruim 1,80m

Femke kocht de ruin als driejarige van de fokker en leidde hem zelf op. “Hij was twee weken zadelmak en is heel groot geworden namelijk ruim 1,80m. Hij heeft veel tijd gekregen en nodig gehad. Hij is heel ondeugend, maar op een leuke manier. Jacuzzi heeft altijd goede zin en ik heb het idee dat hij nu pas volwassen wordt. We hebben alle klasses helemaal uitgereden om ervaring op te doen. Thuis piaffeert hij al heel makkelijk aan en dat vindt hij ook echt leuk. Jacuzzi wordt graag een beetje uitgedaagd”, vertelt Femke. 

Vriendelijk voorgesteld 

“Op de protocollen stond dat ik hem vriendelijk had voorgesteld en dat is iets waar ik heel veel waarde aan hecht. Hij loopt heel simpel door de proeven heen en blijft op je wachten. Hij scoort op het hele beeld waarbij ik een mooie open aanleuning heel belangrijk vind. Hij doet altijd wat er gevraagd wordt en heeft nooit spanning. Ik kan me focussen op de oefeningen en de afwerking, dat is wel heel fijn rijden”, lacht ze. “Voor het binnenkomen kregen we een 8 van beide juryleden. Hij springt ook hele mooie wissels en het lijkt wel of de series nog makkelijker gaan dan de gewone wissels.”

Grand Prix

Ze vervolgt “Ik vind het belangrijk dat hij er iedere keer weer zin in heeft. We laten de overstap naar de Lichte Tour komen op een moment dat het voor hem past. Dat merk ik ook met de zwaardere oefeningen. Hij heeft een lange periode gehad dat hij er nog niet aan toe was en dan oefen ik dat ook niet. Vorig jaar heeft hij met mijn zwangerschap een paar maanden ergens anders gestaan. Het is leuk om te zien hoe een ander ermee weg rijdt. Ik heb hem altijd alle tijd gegeven en dat blijf ik ook doen. Het doel is wel om Grand Prix met hem te gaan rijden en met de weg daar naar toe heb ik geen haast.”

Fokkerij

“De Grand Prix is voor mij al lang geleden, maar ik kijk er enorm naar uit. Ik train bij Monique Peutz en we nemen de zwaardere oefeningen spelenderwijs mee. Mijn zelfgefokte merrie Kaspara DFB was klaar voor de subtop, maar maakte een misstap waardoor ze nu even moet revalideren. Ik heb ook met haar geen haast, ze is net als Jacuzzi ook 1,80m. Die grote paarden passen me goed, ik ben zelf ook lang en ik voel me er heel comfortabel op”, vertelt Femke die ook al enige jaren bezig is met de fokkerij. “Dit jaar hopen we twee gezonde veulentjes te krijgen. Het is heel moeilijk om goede paarden aan te kopen en ik fok hobbymatig enkele veulens per jaar. Zo kan ik hopelijk voor mijn eigen toekomsttalent zorgen.”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan. 

Foto: Genietmomentje