Marijke van Giesen met Hero
Marijke van Giesen met Hero Equiality

Subtop | Marijke van Giesen: “De Grand Prix komt wel weer”

Dressuur Subtop

Marijke van Giesen nam twee subtoppaarden mee naar de wedstrijd in Hoek van Holland. Met de Charmeur-zoon Incredibly Heroic debuteerde ze winnend in het ZZ-Zwaar met 66,36%. In de Intermediaire A werd ze tiende met de eveneens van Charmeur afstammende Jens.

Advertisement

Mooi begin

De 27-jarige amazone heeft ‘Hero’ sinds mei vorig jaar in training. “Ik kende zijn eigenaren al omdat ik Kurano voor hun in het ZZ-Zwaar heb uitgebracht. Ik ben met Hero in het Z2 begonnen en daarna werden we Zeeuws kampioen in het ZZ-Licht. Hij beheerst alle oefeningen al van de Prix St. Georges en dus dacht ik waarom proberen we het niet een keer in het ZZ-Zwaar. Er zaten nog teveel foutjes in, maar ik denk wel dat het een mooi begin is. Hero heeft de looks en het karakter, daar kun je er maar één van vinden. Hij heeft een mooie witte kop en zoekt altijd aandacht. Als hij dat niet krijgt, dan zorgt hij er wel voor dat hij dat krijgt”, lacht Marijke. 

NK is het doel

“Ik ben blij dat we al 66% reden met een proef waarin nog een aantal grote fouten zaten. Die zijn helemaal niet nodig en ik hoop die er nu uit te poetsen. Ik heb nog een paar andere wedstrijden opgegeven en ik hoop dat we naar de 68% toe kunnen voor een startplaats op het NK. Hij springt de series heel makkelijk door en gaat mooi zitten in de pirouettes. We kregen ook hoge punten voor de uitgestrekte gangen. Hij kan eigenlijk alle oefeningen heel goed, maar als ik de proef terug kijk moet ik het zelf nog beter afwerken. De appuyementen waren nu iets minder mooi waardoor er zeker nog rek in zit. De juryleden vonden hem een heel kwaliteitsvol paard en schreven dat we nog kunnen werken aan de afwerking. Als we daar flink op gaan oefenen dan gaan de sores zeker nog wel omhoog.” 

Rieky Young

Marijke heeft haar eigen dressuurstal gevestigd op Equus Stoeterij & KI Station in Biervliet. “Sinds oktober ben ik echt helemaal voor mezelf. Daarvoor werkte ik nog parttime in de ochtenden bij Leunus van Lieren. Ik vond die zekerheid en begeleiding echt heel fijn. Op den duur kreeg ik het zo druk en vonden hun een andere stalruiter dat ik de stap kon nemen om echt voor mezelf te beginnen. Gelukkig is er bij Equus voldoende plek voor mij en nu heb ik er twaalf paarden staan. Het zijn stuk voor stuk hele fijne paarden en Resy van Harn helpt me met van alles. Ik ben sinds kort aan het lessen bij Rieky Young en daarnaast ook nog bij Leunus. Ik wilde toch een keer iets anders proberen en Rieky had nog één plekje over. Ik ga één keer per maand naar haar toe en neem dan twee paarden mee. Ik krijg steeds meer overzicht in het rijden en Rieky is er van dat het er simpel uit moet zien en voelen.”

‘Kunnen we er een Grand Prix-paard van maken?’

De amazone bracht op dezelfde wedstrijd ook Jens uit in de Intermediaire A. “Jens is een heel talentvol paard, maar we moeten samen het vertrouwen terug krijgen in de ring. Hij heeft me een paar keer verrast omdat hij zo overdonderd was dat we niet aan de proef konden beginnen. Ik rij hem nu anderhalf jaar en toen ik ermee begon was hij L2 gestart. Ik vroeg aan Leunus of hij me wilde helpen om er een Grand Prix-paard van te maken. Hij wist niet of dat ging lukken, maar we zijn er samen aan begonnen. Binnen no time zaten alle oefeningen van de Grand Prix erop. Afgelopen weekend hadden we teveel fouten waardoor we net geen winstpunt hadden. Hij liet me niet in de steek en ik kon wel doorrijden. Ik ben er van overtuigd dat hij het gaat doen en we moeten veel kilometers gaan maken”, vertelt ze. 

Interesse in de fokkerij

“Van de eigenaren van Hero heb ik nog twee hele leuke andere paarden staan. Louis 14 Sollenburg (v. For Romance) heb ik sinds augustus in training. Ik rij Z2 met hem en we hebben tot nu toe bijna alles gewonnen. Sinds vorige maand heb ik ook Fünkenmarie (v. For Romance) op stal. Ze liep 93 punten bij elkaar in de EPTM en ik vind haar een hele interessante powermerrie. Het is dit jaar het doel om met beide paarden subtop te rijden. Van mezelf heb ik een talentvolle merrie staan die ik een keer IBOP heb gestart. Ik kocht haar als een soort project en dat is goed uitgepakt. Ik kan niet wachten om haar binnenkort uit te brengen. Ook rij ik een aantal hele leuke paarden van Resy en ik heb samen met Christoph Carmeliet een aantal paarden. Ik ben steeds meer met de fokkerij bezig en het lijkt me geweldig om ooit een eigen Grand Prix-paard te fokken”, sluit ze af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan. 

Foto: Equiality