Kris de Vries met King Fan Weerdenbras
Kris de Vries met King Fan Weerdenbras

Subtop | Kris de Vries wint ZZ-Zwaar debuut: “Het kon niet beter!”

Dressuur Subtop

Kris de Vries won met overmacht haar ZZ-Zwaar debuut met King Fan Weerdenbras (v. Dark Pleasure). Op de meerdaagse subtopwedstrijd in Houten scoorde ze exact 69%, waarmee ze 2% losstonden van de nummers twee.

Advertisement

‘Het kon niet beter’

Het was al even geleden dat de combinatie hun laatste dressuurwedstrijd reed. “In augustus hebben we onze laatste wedstrijd in het ZZ-Licht gereden”, vertelt Kris. “In het begin had King best wel last van wedstrijdspanning, maar dat had hij nu totaal niet. Hij was blij dat hij weer mee mocht. Het afgelopen halfjaar heb ik voornamelijk aan de basis gewerkt en meer geoefend op de wissels. Hij vond dat nog best moeilijk, maar inmiddels is het kwartje gevallen. Het stond ook al wel op de planning om ZZ-Zwaar te gaan starten. Ik kijk er super tevreden op terug, het kon niet beter!”

Mooie draftour

Over haar proef vertelt ze “Het mag allemaal nog wat vloeiender, met name in de pirouettes. We hadden geoefend op de series en daar kregen we twee keer een 7,5 voor. Daar was ik heel blij mee. King heeft een hele mooie draftour waar we 7’ens en 8’en voor kregen. Als ik de proef terug kijk, moeten we nog wat routine krijgen maar King voelde topfit aan. De hoofdjury gaf ons beide 71% en vond het een mooie proef en King een gaaf paard. De andere jury vond ons ook een fijne combinatie en gaf terecht aan dat de pirouettes nog wat aandacht verdienen. Dat onderdeel telt dubbel en waren de laagste cijfers dus daar gaan we mee aan de slag.”

Gestopt bij Dinja van Liere

Kris was sinds eind 2021 in dienst bij Dinja van Liere als stalamazone. “Ik ben bij Dinja gestopt met rijden. Ik reed bij haar halve dagen en met de komst van Kim Alting in Uden hebben we deze beslissing gemaakt. Kim rijdt fulltime voor Dinja en ik kan me nu meer focussen op mijn eigen bedrijf. Ik heb er een jaar heel veel geleerd en het er enorm naar mijn zin gehad. De aflopen tijd ben ik veel bij Anky van Grunsven wezen trainen. Meestal gaat King mee en soms ook weleens mijn zevenjarige. Wat ik daar leer met King kan ik doorgeven aan mijn andere paarden. Nu ik een aantal maanden intensief bij haar heb getraind merk ik ook veel verschil in mijn eigen rijden. We werken voornamelijk aan het basiswerk, een fijne aanleuning en dat het paard op eigen benen loopt. Ze kan wel streng zijn en wil het onderste uit de kan halen, maar dat kan ik hebben hoor”, lacht Kris.

In het voorjaar de paarden naar huis

“Achteraf had ik wel wat meer dagen kunnen starten in Houten. Het is er top geregeld en je kunt er lekker rijden. Het is leuk als je een tijdje niet gestart hebt en je in de proef kunt laten zien waar je op geoefend hebt”, vertelt ze. In 2022 kocht ze samen met haar vriend een woning in Nistelrode. “We wonen er nu en in het voorjaar komen de stallen en de bak. De paarden staan nu nog bij mijn ouders en ik kan niet wachten tot ze ook hier komen. Dan heb ik alles op één locatie, nu moet ik een uur rijden naar mijn ouders. De focus ligt nu op mijn eigen bedrijf met eigen paarden en trainingspaarden. De stallen zijn vol en ik hoop leuke wedstrijden mee te pakken!”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.

Foto: Kris de Vries