Marie-Jose Calis met Limited Edition
Marie-Jose Calis met Limited Edition Foto4U

Subtop | Marie-José Calis wint ZZ-Zwaar met 71%: “Ik wil haar een goede en gedegen opleiding geven”

Dressuur

Marie-José Calis wist met overmacht de ZZ-Zwaar rubriek op de subtopwedstrijd in Nieuwe Wetering te winnen. Haar zelf gefokte Limited Edition (v. All at Once) liep naar 64,43% en 71,57%. 

Advertisement

Trainen op de details

Ze vertelt over haar wedstrijd: “Mijn voornemen is om het NK te gaan rijden. Daarvoor ga je iets meer trainen op de details en zorgen dat het geheel nog strakker is. Tijdens de eerste proef hoorde ze buiten paarden lopen waardoor ze wat gespannen raakte. Door de spanning kregen we enkele storingen wat de score drukte. Tussen de proeven in voelde ik dat ze meer op haar gemak raakte. De tweede proef was heel goed, ze heeft drie hele goede gangen en de scores gaan dan hard omhoog. Er zat nog een hakkeltje in, maar dit was al geweldig. Het is fijn dat het gewaardeerd wordt en op de score van ruim 71% ben ik ook super trots.”

Negen voor de pirouettes

“Limited Edition is niet zo groot, maar heeft heel veel kwaliteit in de benen. Ze kan heel makkelijk schakelen en de pirouettes doet ze in de training waanzinnig goed. We kregen er in Nieuwe Wetering ook een 9 en een 8 voor. Ze kreeg ook 8’en voor de appuyementen en uitgestrekte draf. De wissels gaan makkelijk en eenvoudig, wat ook zeker een kwaliteit is van haar. Met zulke scores wil je aan de Lichte Tour denken, maar ik wil graag haar kwaliteiten behouden. Ik wil haar een goede en gedegen opleiding geven, we zijn pas vijf keer in het ZZ-Zwaar gestart. Ze loopt iedere keer dik in de punten en prijzen en het gaat al heel hard zo”, lacht de amazone. 

Eigen fok

De zwarte merrie is gefokt door haar moeder Marleen Galema. “Limited Edition is bij ons geboren en met haar halfzus Haute Couture rij ik Intermediaire II. Ik ken het soort en kan er goed mee overweg. Mijn moeder fokt ze en ik rij ze, we hebben bijna ieder jaar een veulen. De moeder is nu drachtig van Glamourdale en alle nakomelingen zijn zwart, enorm werkwillig en hebben veel kwaliteit. We kopen geen paarden, maar fokken ze uit onze Lichte Tour-merrie Cristal. Ik kom met beide merries uit in de subtop en ben thuis nog een vijfjarige aan het opleiden naast mijn baan. Sinds drie jaar train ik bij Lynne Maas en meestal ga ik om de week met twee paarden naar haar toe. Lynne is heel gedreven en ik ben heel erg blij met haar hulp.”

‘Een echte All at Once’

Marie-José leidde de merrie zelf op en is gek van het scherpe karakter. “Op de Centrale Keuring kreeg ze lovende woorden, maar was ze nog niet rijp genoeg. Naarmate ze ouder is geworden, is ze ook meer volwassen geworden in haar lijf. Ik heb met haar ook de Pavo Cup gereden, maar die entourage was op dat moment nog te indrukwekkend voor haar. Afgelopen zomer reden we op de meerdaagse in Tolbert en de eerste dag vond ze het ook nog heel spannend. Dat is nu geen issue meer en het werkt alleen maar in mijn voordeel. Ze is een echte All at Once, vlug, sensibel, leergierig en heeft een heel goed achterbeen. Later in het jaar wil ik de overstap maken naar de Lichte Tour, de oefeningen beheerst ze en wie weet komt de Intermediaire II ook al snel dichtbij. Ik wil haar selectief inzetten en niet ieder weekend meenemen. Ik rij liever een aantal meerdaagse wedstrijden en kijk uit naar de toekomst met onze paarden!”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan. 

Foto: Foto4U