Afbeelding
Made by Jessy

Sammy Köpp: “Ik geniet er van om met haar wedstrijden te rijden”

Dressuur

Sammy Köpp kocht de nu elfjarige Gentle Whispering (v. Jazz) toen de merrie drie jaar oud was. Inmiddels rijden ze succesvol Lichte Tour en wonnen ze pas geleden de Intermediaire I met 65,44% in Hoek van Holland.

Advertisement

Veulen gefokt

“Ik heb haar zelf opgeleid en ze is mijn eerste Lichte Tour-paard. Ze liep op haar negende al de Prix St. Georges-proeven door, maar daarna kreeg ze een blessure. Omdat we de blessure wel de tijd wilde geven hebben we een veulentje uit haar gefokt. Het bleek een acuut trauma te zijn, ze is waarschijnlijk uitgegleden in de stapmolen. Er is een heel leuk veulen uitgekomen en in oktober is het veulen afgespeend. Ik ben haar op gaan pakken en ze was blij dat ze weer aan de slag mocht. In het begin was ze echt wel een bommetje, ze wilde zo graag weer werken”, vertelt de amazone. 

Werkwillig

Als jong paard begon Sammy met haar bij de jonge paarden wedstrijden waar ze mooie resultaten behaalden. Afgelopen februari reden ze de eerste wedstrijd na de blessure. “We hebben het heel rustig opgepakt om weer op dat niveau te komen. De laatste tijd zijn we wat meer aan het werk geweest met de gedragenheid. Een week geleden reden we in Hoek van Holland en ze liep de proef keurig foutloos door. Ze doet het gewoon voor me in de proef. Ik geniet er altijd van om met haar op wedstrijden te rijden. Ze is enorm werkwillig en pakt het werk heel goed op.”


Foto: Magical Moments by Kelly

Rek in de score

De combinatie kreeg bijna geen onvoldoendes op het protocol. Sammy vertelt “De uitgestrekte gangen zijn heel goed en daar scoren we normaliter 8’en of hoger voor, maar deze keer kregen we niet hoger dan een 7,5. In de zijgangen in draf mag ze nog wat meer gedragen blijven, daar zijn we mee aan het werk. De series springt ze super, maar ze wilt heel graag meedenken. Daar kregen we deze keer 7’ens en 7,5’en voor. De pirouettes zijn wat lastiger voor haar. Wellicht heeft dat ook te maken dat ze drachtig is geweest, maar het gaat wel steeds beter en ze ging nu heel mooi zitten. Eerder scoorden we al eens 68,4% in de Intermediaire I in Houten, maar er zit nog wel rek in de score als ze nog wat meer kracht krijgt.”

Band met een paard

“Tijdens de corona periode zijn we tijdens de lessen van Danielle Heijkoop begonnen met de piaffe en passage. Het is voor mij ook allemaal nieuw om aan te leren en met de hulp van Danielle gaat dat heel goed. Ik wil eerst in de Intermediaire I 70% scoren voordat ik de overstap ga maken naar de Zware Tour. Het is wel echt een droom om dat met haar te gaan rijden. Ik zou haar voor geen goud weg doen. Ik denk dat je maar één keer zo’n band krijgt met een paard en voor mij is dit het enige paard waar ik dat mee zal krijgen”, vertelt ze. Naast de donkerbruine merrie heeft ze ook nog twee veulens en een zesjarige ruin. “De zesjarige loopt op Z niveau, maar ik train hem voorlopig thuis nog even door. Eind juli gaat hij mee naar Houten en daarna naar Tolbert. Zo kan hij ervaring op doen en steeds wat meer werk oppakken.”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan  

Foto’s: Mady by Jessy / Magical Moments by Kelly 

Afbeelding