Sandra Jeuken & Grando
Sandra Jeuken & Grando

Subtop | Sandra Jeuken: “Ik durfde geen Intermediaire I te rijden”

Dressuur

Sandra Jeuken debuteerde afgelopen weekend op Intermediaire I-niveau in Someren. De proef met haar Grando (v. Jazz) leverde direct 66,12% op. Een knappe prestatie aangezien de combinatie ook uitkomt in de paradressuur. 

Advertisement

NK Dressuur

Sandra komt zowel in de parasport als in de reguliere sport uit met haar zwarte ruin. “Het weekend ervoor zou ik op vrijdag de parawedstrijd in Wezep rijden. Die werd geannuleerd wegens sneeuwval en toen dacht ik, ik moet wel in de ring blijven. Begin mei staat het NK voor ons op het programma binnen de parasport. Ik kom ook uit in de reguliere dressuursport en ik kon ons gelukkig nog bijschrijven. Ik wilde al heel lang een keer Intermediaire I rijden, maar ik durfde niet zo goed. Ik heb moeite met tellen en ik moet mezelf echt een systeem aanleren omdat het anders niet lukt”, vertelt ze.

Herseninfarct

De amazone heeft zeven herseninfarcten gehad en lijdt aan het syndroom van Sneddon. “Heel lang wisten we niet waarom mijn lichaam steeds meer uit viel. Na tien jaar kwam ik terecht in het Radboud ziekenhuis en in die lange tijd ben ik veel verloren. In dat ziekenhuis kwamen ze er pas achter waar ik aan leed. Ik heb nog steeds uitval in één arm, beide benen en soms ook mijn zicht. Ik vind de reguliere dressuursport super gaaf, maar het is niet heel realistisch om op hele grote wedstrijden bovenaan mee te rijden. Daarnaast hoop ik het wel goed te gaan doen in de parasport. Anderhalf jaar geleden ben ik begonnen in Grade 5, maar inmiddels ben ik al terug gekeurd naar Grade 4. Het was toch slechter dan ze dachten. Nu na een jaar heb ik daar een beetje mijn weg in gevonden.”

Dankbaar

Ze vervolgt “Met mijn vorige paard mocht ik Prix St. Georges rijden en nu heb ik weer de kans om de stap te maken. Toen we Grando kochten was hij zeven jaar oud en had hij nog geen wedstrijd gelopen. Door mijn ziekte had ik lang niet meer gereden omdat ik dacht dat het niet meer ging lukken. Mijn eerste doel was het Z, dan zou ik al super blij zijn. Iedere stap die erbij is gekomen is een extra beloning op alles. Via de DVB Foundation heb ik magnetische beugels gekregen en daar ben ik ze enorm dankbaar voor. Als ik die beugels niet had, had ik het nog zwaarder gehad. Ik denk niet dat ik heel hoog geklasseerd raak in de subtop, maar alles wat ik mee kan rijden vind ik heel gaaf. Sinds kort rij ik met twee zwepen, dat vind ik vervelend, maar het is niet anders. Ik heb vaak uitval in mijn benen en kan dan toch hulpen blijven geven. Ik ben blij dat ik de mogelijkheid heb.”

Droom uitgekomen

De amazone droomde ervan om 60% te rijden. “Toen de proef klaar was dacht ik, het ging best oké. Ik hoopte zo om een winstpunt te rijden en dat is goed gelukt. Ik was zelf blij dat de series goed gingen en dat de pirouettes mooi stabiel waren. Ik heb een heel goed paard en hij dacht deze keer super goed mee. Er is wel een droom uitgekomen om nu Intermediaire I te rijden”, is Sandra enthousiast. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Sandra Jeuken