Bodien Grijpstra met Rocksted
Bodien Grijpstra met Rocksted Nadine de Jong Fotografie

Bodien Grijpstra maakt droom waar in de Zware Tour: “Ik weet niet of ik de volgende maand nog rij”

Dressuur

Bodien Grijpstra debuteerde afgelopen donderdag in de Zware Tour met haar Rocksted (v. Stedinger). Ze won haar Intermediare A-proef met 60%. “De aanloop hier naar toe was wel een beetje lastig. Normaal gesproken zou ik niet zo snel promoveren, vier maanden geleden reden we nog ZZ-Zwaar. Ik weet echter niet of ik volgende maand nog rijden kan vanwege het traject met chemotherapie waar ik momenteel in zit, en daarom wilde ik het nu gewoon proberen.” 

Advertisement

Diagnose borstkanker 

“Ik kon er alleen maar van dromen dat het zo goed zou gaan. Sted liep hartstikke fijn, maar alles moet nog meer bevestigd worden. We zijn pas net bezig met de oefeningen van de Zware Tour. We kregen nu al hele mooie cijfers, waaronder een 8 voor de piaffe en 7’ens voor de passage maar er is nog genoeg te verbeteren. Ik hoop dat we daar de komende tijd aan kunnen werken”, vertelt Bodien. De amazone kreeg in december de diagnose borstkanker en haar wereld stortte in een. “Het kwam heel onverwacht en ik ben hier nog veel te jong voor. Toen we het hoorden, was de coronapandemie nog veel actueler. Het was daarom verstandig voor mij om zoveel mogelijk mensen te vermijden. Het is dan extra fijn om de paarden thuis om mij heen te hebben. De paarden zijn mijn houvast en houden mij bezig. Zij zorgen ervoor dat ik niet op de bank beland.” 

‘Bij de paarden even geen patiënt’ 

“Toen ik de diagnose kreeg, was het behandeltraject nog heel onzeker. Ik wist dat ik geopereerd ging worden maar ik wist niet hoe het verder ging verlopen. We reden op dat moment ZZ-Zwaar en ik wilde heel graag de Prix. St. George halen voordat ik geopereerd werd. Dat is gelukt, en nu een paar maanden later, rijden we zelfs in de Zware Tour. Tussendoor heb ik twee operaties gehad, 20 bestralingen en is het traject van 16 chemokuren begonnen. Dat is een grote aanslag op mijn lijf en ik heb veel last van bijwerkingen. Ik heb vooral last van misselijkheid en kracht- en conditieverlies, maar ook het kwijtraken van mijn haar vind ik heel heftig. Desondanks probeer ik te blijven paardrijden. Bij de paarden ben ik even geen patiënt. Zij zien me gewoon als de persoon die ’s ochtends hun eten komt brengen. Dat het rijden zo goed gaat, maakt me enorm blij. De Grand Prix is altijd mijn droom geweest en we zijn nu zo dichtbij. Dat ga ik niet zomaar laten tegenhouden door chemo’s. Opgeven kan altijd nog.” 

Topteam 

Ze vervolgt: “Tijdens en na mijn operaties heeft Sted tijdelijk bij mijn trainer Marc-Peter Spahn en zijn vrouw Ykje op stal gestaan. Hier ben ik hen erg dankbaar voor. Net als voor de lessen van Marc-Peter. Dankzij hem heb ik de oefeningen van de Zware Tour in zo’n korte tijd onder de knie gekregen. Peter weet het zo uit te leggen, dat alles veel simpeler lijkt. In de les hebben we de proef één keer doorgereden. Het was dus een behoorlijke gok om te gaan starten, maar het pakte gelukkig heel goed uit. Naast Sted rij ik de Friese stermerrie Matsje BV (v. Gjalt) van Bareld en Jenny Veenstra. Met haar won ik vorige week nog het Z1 met 244 punten. Onze eigen Friese merrie, Fronie BV (v. Gjalt), verwacht over een paar weken een veulen van Elias 494. Dat zijn leuke vooruitzichten. Zolang ik zo fijn met mijn dieren kan blijven omgaan, zul je mij niet snel horen klagen. Gelukkig krijg ik thuis veel hulp van mijn ouders en mijn vriend.” 


Bodien met haar Friese merrie Fronie BV - Credit: Moments_by_ann_

Genieten 

“Als ik mijn energie goed doseer, en op tijd rust neem, dan gaat het op dit moment best goed. Ik heb er hele slechte dagen bij, maar het is belangrijk om actief te blijven. Vanuit het ziekenhuis wordt het ook gestimuleerd om te blijven sporten. Paardrijden is echt mijn sport en daarnaast ga ik twee keer in de week naar fysiotherapie om te werken aan kracht en uithoudingsvermogen. Wetenschappelijk onderzoek toont ook aan dat sporten tijdens de behandelingen ervoor zorgt dat je minder last hebt van bijwerkingen en dat je sneller herstelt naderhand. Ik hoop enorm dat ik het rijden kan blijven volhouden maar ik weet niet hoe het zal gaan. Ik bekijk het per dag en ik geniet enorm van alles wat nu met Sted op mijn pad komt.” 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan  

Foto: Nadine de Jong Fotografie en Moments_by_ann_

Bodien met haar Friese merrie