Afbeelding
Denise van der Plas

Subtop | Ingrid Jerphanion: “Wie weet komt die slipjas er dan toch”

Dressuur

Op de subtopwedstrijd in Bodegraven wist Ingrid Jerphanion beide proeven in het ZZ-Zwaar op haar naam te schrijven. De proeven met haar schimmel Elvin (v. Jazz) werden beloond met 64,5% en 64,29%.

Advertisement

Zelf opgeleid

Het was de tweede wedstrijd in het ZZ-Zwaar voor de combinatie. “Ik heb hem vanaf veulen en hij is nu dertien jaar. Ik hem heb zelf opgeleid en mijn instructrice Marije van den Heuvel heeft hem ook nog een tijdje bij gereden. Ze heeft hem ook een paar keer Prix St. Georges gestart. Het laatste jaar rij ik hem volledig zelf en het moest er toch maar eens van komen om subtop te rijden. Het was voor mij wel spannend. Een paar weken geleden maakten we ons debuut in Utrecht. In de tweede proef werden we tweede met 63%, dat was al boven verwachting. Dat we nu gewonnen hebben is harstikke leuk!” 

Blij verrast

“Het liep best wel in, zeker een kwartier waardoor we vrij weinig tijd hadden om goed los te rijden. Hij was een beetje gespannen en de jury auto’s in de baan vond hij ook spannend. Ik had na de proeven geen wauw-gevoel en had ook zeker niet verwacht dat we zouden winnen. Ik was blij verrast in de kantine. Ik was allang blij dat we langs de jury auto’s kwamen en geen grote fouten hebben gemaakt. Als hij gespannen is zie je dat het meeste in de draf. Met zijn galop haalt hij alles weer op en dan kom je toch op zo’n score uit. Er zit nog zeker rek in de scores want het kan nog beter”, vertelt Ingrid.

Karakter

De combinatie traint bij Marije van den Heuvel en sinds kort ook bij Jeff Heijstek. “De week voor de wedstrijd liep Elvin fantastisch. Als ik hem zo kon houden dan moest het helemaal goed komen. Ik had altijd wel wat vrees voor de subtop. Elvin is geen mega beweger, maar hij heeft een heel goed karakter en dat loont nu toch. Als ik hem in de draf ook zo fijn voor elkaar kan houden dan moeten we over die 65% heen kunnen. Dat geeft motivatie en het smaakt naar meer. Wie weet komt die slipjas er dan toch nog een keer”, lacht ze.

Lichte Tour

De juryleden waren gecharmeerd van het duo en schreven ‘mooie combinatie, goed gereden en mooi voorgesteld’. Ingrid vervolgt “Hij is het sterkst in de galoponderdelen en hij kan goed stappen. De pirouettes gingen goed en ook voor de meeste series kregen we 7’ens. In de uitgestrekte gangen mag hij zich nog verder ontwikkelen, maar die zijn al heel veel beter geworden. De Lichte Tour is nu wel echt het doel. Hij heeft een tijdje in de stille verkoop gestaan en prompt vorige week belde er iemand. Ik werk er heel hard voor en doe het samen met mijn zus, maar ik moet soms ook keuzes maken.”

Leerpaard

“Hij is een fantastisch leerpaard dus het is wel lastig om een keuze te maken. Het is een kerngezond paard die altijd loopt en heel werkwillig is. In de basissport heeft hij veel gewonnen en ging fluitend door de klasses heen. We reden nu al twee jaar ZZ-Licht met scores tegen de 70% aan. Mijn onzekerheid zorgde ervoor dat we de overstap niet eerder maakten. Mijn andere paard had mijn focus, maar die is door een blessure helaas overleden. Ik onderschat hem weleens met zijn kunnen en uitstraling. Hij gaat vaak mee nar het bos en we springen ook, hij is van alle markten thuis.”

Bereden politie

Ingrid neemt de verzorging van de schimmel samen met haar zus op zich. “Ik ben heel erg blij met mijn zus, ik kan het alleen doen omdat zij het ook doet. Zij rijdt Z1 met Elvin en we kunnen op deze manier beide enorm van hem genieten. Ik heb ook nog een merrie die nu dragend is van Baron Exactly. Via een winactie op Facebook won ik een gratis dekking. Ze is niet zo makkelijk en als het veulen er is gaat ze de sport in”, vertelt Ingrid. “Ik werk bij de bereden politie en ben bij alle grote demonstraties aanwezig. Na mijn werk is het soms best pittig om nog mijn eigen paarden te doen, maar ik haal er zoveel voldoening uit. Het is heerlijk om met je ambitie en hobby bezig te zijn!”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan 

Foto: Denise van der Plas