Lilian Rozendaal en Corcovado
Lilian Rozendaal en Corcovado

Lilian Rozendaal: “We gingen als een speer door alle klasses heen”

Dressuur

Afgelopen weekend debuteerde Lilian Rozendaal in de klasse ZZ-Zwaar op de subtopwedstrijd in Nieuwe Wetering. Ze wist beide proeven winnend af te sluiten met haar Corcovado (v. Christ). De combinatie reed 67,29% en 65,14% bijeen.

Advertisement

Tristen Tucker

Lilian heeft haar paard in september 2015 gekocht en toen bleek al snel dat hij weinig zelfvertrouwen had. “Mijn trainers hadden het idee dat hij een soort van verkeerd om getraind was. Hij was op dat moment al 5,5 jaar en dan zou je verwachten dat hij mentaal wel iets kon hebben, dat was niet zo. Toen ik hem op ging halen kon ik hem bijna niet in laden in de trailer. Na veel omwegen is hij bij Tristan Tucker terecht gekomen, en hij heeft hem weer goed gekregen. Niet alleen het trailer laden was lastig, ook opstappen was moeilijk. Sindsdien hebben we de weg omhoog gevonden.”

Eyeopener

“Een halfjaar later ben ik nog twee keer terug geweest naar Tristan. Het is goed gekomen en we konden op wedstrijd en naar buiten. Dat was voor Corcovado wel een eyeopener. Dat heeft hem heel goed gedaan en samen met een vriendin ben ik elke week buiten gaan rijden. Het laden ging steeds beter, tegenwoordig hoef ik hem er alleen maar voor te zetten en loopt hij er zelf al in. Daarna zijn we begonnen met wedstrijden, maar dat vond hij heel erg spannend. In 2019 zijn we via via bij Bob Tenwolde terecht gekomen. Ik les al sinds 2016 bij Barbara Koot en toen ze met vakantie ging gaf ze me het nummer van Bob. Door hun lessen staan we waar we nu staan.”

Talent

Ze vervolgt “Ik ben regelmatig gaan trainen bij Bob en toen ging het ineens heel snel. We gingen als een speer door alle klasses heen. Het is een zeer flexibel en getalenteerd paard. Bob had al voorspeld, naarmate je hoger komt wordt het makkelijker voor hem. De klik die ik met het paard heb was er meteen. Ook afgelopen weekend was hij een beetje druk met warm stappen aan de hand met een vriendin. Als ik erop stap dan is dat meteen over. We rijden niet zoveel wedstrijden, als ik er tien per jaar rijd is dat al veel. Ik wil kwalitatief goed rijden en weten dat hij het kan. Dat bleek ook deze keer.”

Blijven rijden

“Afgelopen november hebben we onze laatste ZZ-Licht-wedstrijd afgesloten met drie winstpunten. Nu zijn we al aan het verder trainen voor de Lichte Tour. Bob is heel enthousiast en kan het goed overbrengen. In mijn achterhoofd hoor ik Bob in de proeven, daardoor kan ik blijven rijden. Corcovado doet het werk met twee vingers in zijn neus en voor het eerst in een nieuwe omgeving viel het mij niet tegen. Hij was enorm op mij gericht en ik had van te voren niet verwacht om zoveel punten te rijden.”

Grand Prix

Het uiteindelijke doel is de Grand Prix. “Hij kan dat zeker aan, we zien nu al dingen gebeuren die hij heel makkelijk oppakt. De komende tijd moet hij nog sterker worden en daar ligt de focus nu op. We zijn nu al een beetje bezig met de eners en in het begin vond hij dat nog even gek. We gaan er zeker voor!”

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Lilian Rozendaal