Febe van Zwambagt & Fernandell MS
Febe van Zwambagt & Fernandell MS Equigeniek

Subtop | Febe van Zwambagt: “Ik geloof dat hij alles heel mooi kan”

Dressuur

Febe van Zwambagt debuteerde zondag met haar Fernandell MS (v. For Compliment) in de U25 op de subtopwedstrijd in Uden. Ze werden tweede in de gecombineerde Zware Tour-rubriek met 67,18%.

Advertisement

Aansprekend beeld

Febe is super blij als we haar na afloop spreken over haar debuut. Ze vertelt “Thuis blijven worden we allemaal niet beter van. Ook al is het nog niet helemaal af, ik dacht we proberen het gewoon. De proef was zeker nog niet foutloos, maar we kwamen hem al goed door. Het algemene beeld is heel aansprekend, net zoals de passage en de pirouettes. Hij moet dit jaar nog negen worden en je ziet dat hij nog wel wat kracht moet ontwikkelen. Daar geef ik hem alle tijd voor.”

Classic Febe

“Ik reed 13 eners in plaats van 15, dat is niet heel handig en gewoon zonde. Het is me wel vaker overkomen, een classic Febe fout noem ik dat. Ferry laat in de piaffe wel zien dat hij daar veel talent voor heeft, maar hij mist een stukje kracht. Twee keer lukte het wel en één keer nog niet helemaal. Hij loopt ook heel mooi de passage in, maar eruit is soms nog wat lastig. We kregen genoeg jurycommentaar om door te puzzelen. Na de proef zeiden ze dat het beeld heel erg mooi en aansprekend is. Dat is ook zeker een plus aan hem, hij is stil in de aanleuning en heeft de oortjes erop.”

Ervaring

Ze vervolgt “Hij heeft relatief weinig wedstrijdervaring. Ik heb hem een paar keer Z2 en Lichte Tour gestart en de rest overgeslagen. We zijn nog wel een paar keer oefendressuur gaan rijden in de Intermediaire II en nu gelijk voor het echt in de U25. Ik geloof dat hij alles heel mooi kan, maar daar heeft hij nog wat tijd voor nodig. We knutselen weer lekker door en ik ga komende week eens kijken we weer gaan starten. Aankomend seizoen wil ik een gooi proberen te wagen voor de observaties. De kans is groot dat het te vroeg is, maar ik denk wel dat hij de kilometers nodig heeft.”

Project

“Ferry is mijn eigen paard en ik heb hem gekocht toen hij vijf jaar oud was. In het begin kon hij best wel lastig zijn, ik had echt een project op stal gehaald. Nu pas begint de basis stabiel en fijn te worden. Het was zeker geen makkelijke weg, maar ik ben hartstikke blij met hem. Hij gaat voorlopig nog niet weg!”

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Equigeniek