Petty van Dijk en Kansas VDP
Petty van Dijk en Kansas VDP

Subtop | Petty van Dijk: “Het geeft onwijs veel voldoening”

Dressuur

Petty van Dijk debuteerde met de door haar zelf gefokte en opgeleide Kansas VDP (v. Estoril) in de Lichte Tour. De Prix St. Georges-proef leverde een ruime winstpunt op. De week ervoor won de combinatie het ZZ-Zwaar met 65,29%. Ze zijn in de winning mood want ook de wedstrijd daarvoor mochten ze het oranje en rode lint ophalen.

Advertisement

Voldoening

Door de coronapandemie lag ook voor deze combinatie alles stil. “Afgelopen zomer ben ik in het Z begonnen en in september hebben we de overstap gemaakt naar het ZZ-Zwaar. Ik wilde voor het weer op slot ging toch graag geklasseerd zijn. In december heb ik haar nog een keer gestart en dat leverde al 65% op. Helaas kreeg ik vlak na die wedstrijd een ongeluk. Ik heb er een poosje uitgelegen en de afgelopen maanden waren best pittig. Kansas sleept me overal doorheen en zodra ik weer kon rijden heb ik haar meteen opgepakt. Het geeft onwijs veel voldoening om deze merrie op te leiden.”

Klapstuk

“Kansas is geen hele makkelijke merrie. Ze is ongelofelijk gevoelig en het blijft ook goed opletten met rijden. Ze vindt het fantastisch om te werken. Twee weken geleden zijn we ook gestart en toen was ze heel heet. Ik kon merken dat ze erg moest wennen. Deze keer was het tegenovergestelde, ze was best wel tam. Ik vind het weer heel erg gaaf om mee te maken. De Lichte Tour is best wel pittig en ze is net zeven jaar. In de proef hield ze het nog niet helemaal vol om gedragen te blijven, waardoor de punten iets naar beneden gingen. Ook hadden we nog een foutje in de serie terwijl dat eigenlijk haar klapstuk is”, vertelt ze.

Eigen fokkerij

De combinatie reed een mooie winstpunt bijeen en is geklasseerd in de Lichte Tour. “Ze kan nog heel veel beter maar moet daarvoor aan kracht winnen. Toen ik de baan binnen reed maakte ze zich heel groot en dacht ik ‘wow’. Er komt zeker een tijd dat ze het vol gaat houden”, vertelt de amazone lachend. “Ik heb met haar moeder ook Lichte Tour gereden, haar zus en haar zelf gefokt. Met haar oma heb ik ZZ-Zwaar gereden. We fokken al heel lang en ik vind merries fijn in de sport.”

80 paarden

“De jonge paarden besteed ik in het begin uit. Kansas is naar de EPTM-test geweest en toen ze terug kwam ben ik haar gaan rijden. Het klikte goed tussen ons ondanks dat ze vlug is. Mijn passie is toch wel het fokken van paarden. Onze fokkerij heeft de overhand genomen en op onze opfokstal de Honthorst staan gemiddeld 80 paarden. Ik heb tien volwassen paarden en de rest staat in de opfok. Ze staan in groepen en blijven hier meestal totdat ze drie jaar oud zijn. Twee jaar geleden heb ik geprobeerd om Kansas drachtig te krijgen, maar dat lukte nog niet. Ik ga het nu nog een keer proberen zodat ik haar volgend jaar weer op kan pakken. Ze is nog jong en verkopen kan altijd nog. Ik wil zeker de scores nog verder omhoog krijgen en vooral van haar genieten!”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan 

Foto: Petty van Dijk