Martijn Schilt en Houdini
Martijn Schilt en Houdini

Subtop | Martijn Schilt: “De laatste paar weken gaat hij enorm vooruit”

Dressuur

Martijn Schilt wist zijn laatste wedstrijd in het ZZ-Zwaar tweemaal winnend af te sluiten. Op de subtopwedstrijd in Soest reed hij zijn Houdini (v. Conteur) naar 65,71% en 61,64%. 

Advertisement

Punten binnen

Martijn vond het best wel spannend om na een lange tijd weer op concours te gaan. “De laatste twee keer kon ik niet gaan en ik had mijn Lichte Tour-debuut al gepland staan. Het is allemaal opgeschoven en we hebben nu het ZZ-Zwaar uitgereden. Ik ga volgende week op vakantie en mijn doel was om voor mijn vakantie al Prix St. Georges te mogen starten. We hebben al gestart bij de young riders en daar 63% behaald. Houdini kan de Lichte Tour-proef al, maar ik had mijn punten nog niet binnen.”

Verwarring

“Hij liep super tijdens de wedstrijd. De laatste paar weken gaat hij enorm vooruit en ik weet zeker dat hij meer kan dan de Lichte Tour. Hij is pas negen jaar oud dus ik heb nog tijd zat met hem. Om tijdens je laatste wedstrijd beide proeven te winnen en bijna 4% los van de nummer twee vind ik best wel gaaf. Ik reed nog een stuk verkeerd en mijn voorlezer kwam in verwarring en las iets anders voor dan waar ik was. Normaal ben ik degene die verkeerd rijd, dus achteraf hebben we er hard om kunnen lachen. Dat gebeurde zelfs in de proef met 65%, er zit dus nog veel meer in.”

Zelf opgeleid

Martijn heeft de ruin al bijna zeven jaar in zijn bezit en zelf opgeleid naar dit niveau. “Ik kan ermee lezen en schrijven en weet precies hoe hij in elkaar zit. Hij wilt altijd lopen en des te minder ik doe, des te meer hij doet. We hadden hard geoefend op de pirouettes en daar hadden we nu een 8 voor. Hij is heel steady in alle gangen maar de draftour blinkt nu wel uit. Houdini begint steeds meer te swingen en stabieler te worden. De zijgangen zijn dan ook erg mooi.”

Debuut

“Op 18 april heb ik mijn Prix St. Georges-debuut gepland staan. Daarna wil ik graag verder doortrainen en young riders starten. Aan het einde van de zomer zou ik graag Intermediaire I rijden. Mijn droom is om met hem door te groeien naar de Grand Prix. Hij is mijn eerste paard en we zijn beide van groen naar hier gekomen. Ik train bij Marijn van Dijk, Bob ten Wold en Marianne van der Vorm. Dat is een perfecte combinatie en ze vullen elkaar goed aan. Mijn paard is het laatste halfjaar enorm veranderd. Ik moest iets gaan veranderen omdat ik best wel gespannen was op wedstrijd. Houdini merkte dat dan ook en raakte daardoor ook gespannen.”

Knop omgezet

“Ik kan nu echt ontspannen mijn proef rijden en Houdini is alleen op mij gefocust. Vroeger kon hij best wel kijkerig zijn, maar dat is nu helemaal niet meer aan de order. Ik rij glimlachend rond of het nou of slecht gaat. Houdini gaat altijd weer met mij mee naar huis. Ik heb samen met mijn trainers hier aan gewerkt en de knop in mijn hoofd omgezet. Ik hoop heel ver te komen in de sport met onze paarden”, besluit de ruiter.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan 

Foto: Martijn Schilt