Belinda Verhulst met Don Diablo
Belinda Verhulst met Don Diablo

Subtop | Belinda Verhulst wint tweede ZZ-Zwaar wedstrijd: “Het is heel snel gegaan”

Dressuur

Belinda Verhulst werd op haar tweede ZZ-Zwaar wedstrijd tweede en eerste in Wormerveer. Ze reed haar Don Diablo (v. Detroit) naar zijn eerste winstpunt. 

Advertisement

‘Heel snel gegaan’

Belinda kocht haar Detroit-nakomeling vorig jaar juni. “Hij is een twaalfjarige Oldenburger ruin en we zijn in het M1 begonnen. Ik ben zelf zeven jaar uit de wedstrijdsport geweest nadat mijn paard geblesseerd raakte en ik een kindje kreeg. Ik wilde graag een paard waarmee ik ook een keer Z kon rijden, ze werden altijd net verkocht of raakten geblesseerd. In oktober 2019 is mijn dochter geboren en in december van dat jaar heb ik Fürst Roman (v. Fürst Romancier) overgekocht van mijn vriendin Marije Geusebroek. Ze was al jaren gestopt met wedstrijden rijden, maar reed ze thuis wel op niveau. Vorig jaar zomer heb ik Don Diablo van haar overgekocht en in juni vorig jaar voor het eerst M1 gestart. Dit jaar september mocht ik met beide paarden het ZZ-Zwaar in, het is heel snel gegaan”, lacht ze. 

Pirouettes

“Met losrijden ging het heel fijn en toen ik de eerste proef reed raakte ik hem een beetje kwijt. Tijdens de tweede proef had ik hem weer lekker voor elkaar en toen heb ik een fijne proef kunnen rijden. Die proef past ook meer bij mij. Don Diablo is heel goed in de wissels en in de uitgestrekte gangen. We moeten nog wat meer werken aan de stap, als hij spanning krijgt dan komt dat er in de stap uit. Helaas ging er één serie mis, maar hij heeft de andere series heel goed gesprongen. Hij kan de series al tot om de twee sprongen en dat vindt hij ook echt leuk. De pirouettes gaan ook steeds beter, op onze eerste wedstrijd hadden we daar vier onvoldoendes voor en nu nog maar één. We gaan iedere keer omhoog en ik leer er een hoop van. De jury vond hem een leuk paard en zei dat ik nog wat meer aan de verzameling mag werken. Beide jury’s zagen het net even anders waardoor de punten uiteen liepen. Ik heb ze gesproken na de prijsuitreiking en om tips gevraagd waar ik nu weer mee aan de slag kan”, vertelt ze. 

‘Steeds beter worden’

De amazone heeft drie paarden die ze uitbrengt in de wedstrijdsport. Naast de twee subtop paarden heeft ze ook de vierjarige Nova Mara VDM (v. Davinci). “Ik kocht haar als veulen en ben haar nu rustig aan het opleiden en uitbrengen in het L2. Voor het winterseizoen heb ik in Noord-Holland meerdere wedstrijden ingeschreven in de subtop en tussendoor neem ik Nova mee. Ik les bij Anouk Hansen en Lia de Ruiter en daarnaast rij ik veel clinics. Ik probeer overal wat mee te pakken om steeds beter te worden. Vroeger was Z rijden mijn doel, ik dacht dat dat het einde was in de sport. Daarna kwam in mijn beleving Anky, ik was totaal niet met de subtop bekend.  We reden zo snel door het Z heen dat de subtop het volgende doel werd. Nu is de slipjas mijn volgende droom en we gaan er best mooi naar toe”, vertelt Belinda.

Familieuitje

“In de subtop gaat het heel gemoedelijk, ik heb niet het idee dat het anders is dan in de breedtesport. Het is wel een hele beleving om op dat niveau te rijden. Ik had niet verwacht dat ik daar zo snel met beide paarden zou komen. We gaan altijd met ons gezin op wedstrijd, mijn man leest voor en onze dochter van drie blijft netjes bij hem staan. Het is een gezellige boel thuis met de paarden en de shetlander van onze dochter. Ze leert er net op rijden en dat is heel erg leuk om mee te maken. We blijven thuis door trainen en ik hoop onze scores steeds verder te verbeteren”, sluit ze af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan. 

Foto: Belinda Verhulst