Cynthia Eggenkamp - Jackass
Indoor Oosteind 2021
© DigiShots
Cynthia Eggenkamp - Jackass Indoor Oosteind 2021 © DigiShots Leanjo de Koster

Subtop | Cynthia Eggenkamp wint ZZ-Zwaar-debuut met Jackass: “Ik ga het gewoon proberen”

Dressuur

Cynthia Eggenkamp wist dinsdag op de subtopwedstrijd in Beesd de eerste en tweede prijs te winnen in de klasse ZZ-Zwaar. Ze scoorde met haar achtjarige ruin Jackass (v. Firestone) 70,79% en 68%, terwijl dit pas het eerste optreden was in deze klasse.

Advertisement

Debuut

“Hij liep thuis heel erg lekker en toen bedacht ik eind vorige week, ik ga het gewoon proberen. Het lukte ook nog eens heel goed”, vertelt ze lachend. “We gingen heel vloeiend door de eerste proef, maar ik merkte dat hij iets vermoeider raakte in de tweede proef. We hadden al een tijd geen wedstrijden meer gereden, het NK ZZ-Licht afgelopen winter was onze laatste wedstrijd. Dat hij na een paar maanden weer meteen zo mee gaat en zo’n score loopt is wel heel leuk!”

Mooie cijfers

“Twee jaar geleden kwam Jackass bij mij op stal om te verkopen. Hij is toen gebleven en mijn moeder en ik hebben hem zelf gekocht. Ze wilde niet meer op al die jonge paarden rijden die ik had staan en dit is een heel fijn en vrolijk paard om te rijden. Hij kon toen nog niet zo heel veel en was op M-niveau afgericht. Het is niet het meest spectaculaire paard om te zien, maar je wordt heel blij als je naar hem kijkt. Hij heeft drie goede gangen en hij is vooral goed in de draftour. We kregen 8’en voor de pirouettes en veel 8’en voor de draftour. Ook in de galop kreeg hij meerdere 7,5’en. De series springt hij heel makkelijk en die gingen nu ook heel goed.”

Tractor in boomgaard

“Voorlopig blijven we nog even ZZ-Zwaar rijden om meer ervaring op te doen. Ik wil hem dit jaar doortrainen naar de Lichte Tour en daar ook in uitbrengen. Er ligt totaal geen druk op en hij gaat niet bij ons weg”, vertelt Cynthia over haar plannen met de zwarte ruin. Naast Jackass had ze ook de hengst Hero ACB (v. Zhivago) in de Lichte Tour mee naar Beesd. “Hij liep super goed en ik dacht echt nu gaat het lukken. Helaas schrok hij van een kleine tractor net voordat de proef in moesten. De tractor stond in de boomgaard en je kon hem net niet goed zien. Hij schrok ook tijdens de proef en de cijfers gaan dan zo hard naar beneden dat ik besloot om bij het voorlaatste onderdeel af te groeten. Achteraf had het niet gehoeven, maar we gaan het snel nog eens proberen!”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan 

Foto: Digishots