Jonna Schelstraete en Ironman (v. Ferro)
Jonna Schelstraete en Ironman (v. Ferro) Equigeniek

Subtop | Jonna Schelstraete wint Lichte Tour-debuut met 74%: “Ik durf bijna de ring niet meer in”

Dressuur

Jonna Schelstraete wist haar Lichte Tour-debuut met Ironman (v. Ferro) winnend af te sluiten op de subtopwedstrijd in Houten. De proef van de zevenjarige hengst werd beloond met 74,56%. Dochter Micky Schelstraete wist eveneens haar proef te winnen bij de junioren met Duval’s Kapri Son (v. Capri Sonne Jr).

Advertisement

Goed gevoel

“Het was de eerste keer voor Ironman in de Lichte Tour”, vertelt Jonna enthousiast. “Ik heb hem een paar keer ZZ-Zwaar gestart en de laatste keer hadden we bijna 70%. Thuis reed ik de Lichte Tour-proef met hem door en ik dacht dat gaat veel makkelijker. De lijnen zijn veel logischer en dat is voor hem wel heel fijn. Hij heeft best een flinke galoppade en dat draaien is niks voor hem en misschien ook wel niet voor mij. Ik had een goed gevoel over de proef, maar niet het idee dat ik hier even zou winnen.”

Wauw factor

Ze vervolgt “Toen we de ring in kwamen liep hij super van de grond en hij kan alles heel erg goed. Hij heeft drie super gangen en springt mega mooie wissels. Daarnaast heeft hij een uitstraling van kijk mij even, dat alles bij elkaar maakt wel dat hij de wauw factor heeft. In de proef zaten nog wel twee grote fouten, hij galoppeerde aan in de tweede schouderbinnenwaarts. Het was even een miscommunicatie en we konden ons snel herstellen. In de serie om de vier sprong hij de laatste wissel voor me uit om de drie wat ook punten kostte. Daar tegenover stonden wel negens voor de drafappuyementen en de overgangen tegenover. Er stonden heel veel 8’en op de protocollen en we kregen 8,5’en voor de pirouettes.”

Niet verwacht

“Ik had zelf niet verwacht dat ik zo’n percentage zou rijden, maar iedereen was enthousiast over hem. Het is op concours toch anders dan thuis, zeker met een hengst. Hij deed alles wat ik aan hem vroeg, maar ik had wel het idee dat hij wel alles om zich heen zag. Het is best wel een kijkerige baan maar de organisatie heeft het super mooi aangekleed. Hier en daar kwam er een pony voorbij maar onze beide hengsten bleven er goed bij. Ik kreeg Ironman iets meer dan een jaar geleden op stal en hij was super netjes gereden, maar kende nog geen bevestigde wissel. Hij loopt nu goed mee in de Lichte Tour, dat zegt wel iets over zijn karakter. Hij is echt mijn maatje en hij doet alles voor me. Micky reed bij de junioren haar beste proef tot nu toe met Kapri vonden wij. Wij waren hartstikke tevreden en het paard is nog wel onervaren op dat niveau. Ik ga vanavond nog knallen met Kavallo in het ZZ-Zwaar en dat is weer een goed oefenrondje voor hem!”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan  

Foto: Equigeniek