Linda Mars met Escade
Linda Mars met Escade

Subtop | Linda Mars: “Volgende doel is de Lichte Tour”

Dressuur

Linda Mars wist een goed resultaat neer te zetten op de subtopwedstrijd in Varsseveld. Ze reed haar Escade (v. Wup) naar een derde plaats (60,71%) en een eerste plaats (64,29%) in het ZZ-Zwaar.

Advertisement

Overstap naar de Lichte Tour

Escade is gefokt en in eigendom van Yvonne Loos en Linda rijdt hem al negen jaar. “Hij was zadelmak en ik ben met zijn opleiding begonnen. Escade liep in alle klasses bovenin mee en we werden regiokampioen in het Z2. Ik had hem al eerder ZZ-Zwaar gestart, maar door een blessure was dat al even geleden. Hij was nu voor de derde keer weer mee. We moesten nog één winstpunt voor de Lichte Tour en die hebben we nu behaald. We gaan nu even doortrainen en daarna de overstap maken. Hij kent alle oefeningen, maar hij moet nog wat sterker worden”, vertelt Linda.

Tevreden

“Ik was heel tevreden over de proeven, het ging beter dan drie weken geleden. Hij kijkt nergens naar en is heel nuchter, maar hij kan wel fris zijn. Er zit nog genoeg ruimte in voor verbetering en we zijn hem sterker aan het maken. Het drafwerk doet hij heel makkelijk en hij heeft veel expressie in het voorbeen. De zijgangen doet hij heel simpel en hij maakt zijn passen mooi af. In de galop mist hij af en toe wat kracht, daar kunnen we nog op trainen. Voor de uitgestrekte draf kregen we ook mooie punten, en voor mijn gevoel kon ik beide proeven hetzelfde rijden. Hij bleef mooi stabiel en de jury schreef ook dat hij een goed paard was, fijn gereden en dat het nog meer bevestigd mag worden.”

Instelling

Escade wordt mogelijk binnenkort het tweede Lichte Tour-paard van Linda. Voorheen kwam ze met Donna-D in deze klasse aan start. “Over twee weken gaan we lessen bij Vai Bruntink en kijken dan of hij al ver genoeg is om de overstap te maken. Ik les al negen jaar bij Vai, al ga ik de laatste jaren wel minder omdat ze zijn verhuisd. Ik probeer één keer per maand te gaan lessen en we rijden dan proefgericht. Verschillende onderdelen uit de proeven nemen we mee in de les. Ik denk dat Escade op zijn instelling nog ver kan komen. Hij gaat voor mij door het vuur en hij zal me nooit laten zitten.”

Fokkerij

Linda heeft nog een subtop-paard op stal namelijk de 1,80m grote Fernando. “Hij loopt ook ZZ-Zwaar en dat is een echte buffel. Escade is iets kleiner en leniger, maar ze zijn allebei heel werkwillig. Door corona heb ik de keus gemaakt om niet meer volledig in de paarden te werken. Ik kan mijn baan nu goed combineren met de paardensport als hobby. Ik geef nog privélessen en op onze vereniging en heb daarnaast een fokmerrie. De fokmerrie is nu drachtig van McLaren en een halfzus van Fernando. Ik heb twee nakomelingen van Cum Laude en Barton VDL in de opfok staan en het is de bedoeling om ze aan te houden voor de sport”, vertelt ze gedreven.  

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.

Foto: Linda Mars