Manon Klijbroek met Jamaica
Manon Klijbroek met Jamaica

Subtop | Manon Klijbroek: “Jamaica is het beste paard dat ik ooit heb gereden”

Dressuur

Manon Klijbroek verscheen voor het eerst dit jaar weer in de ring met haar Jamaica (v. Desperado). Ze wonnen het ZZ-Zwaar in Barsingerhorn met 64,00%.

Advertisement

Samenwerking

Manon rijdt de voormalige KWPN-hengst die intussen is geruind voor een vriendin. “Ze wilde een paard kopen waar ze fijn op kon rijden en we zijn samen op zoek gegaan. We zijn bij Jamaica uitgekomen en ze heeft hem gekocht bij Emmelie Scholtens en Jeroen Witte. Jamaica was toen net gecastreerd en het idee was dat ik hem zou opleiden en dat zij af en toe op hem zou rijden. We zijn inmiddels drie jaar verder en het is een fantastisch paard. Het is super fijn dat we hem samen kunnen rijden. Ik doe alsof het mijn eigen paard is en als ze in Nederland is dan rijdt ze hem één a twee keer per week. Het gaat heel leuk samen en ze is een fantastische eigenaresse. Ze weet dat ik het allerbeste met hem voor heb en ik ben heel erg gek op hem”, vertelt Manon enthousiast. 

Routine

Ze bracht de ruin een jaar niet uit wegens een verbouwing en een verhuizing. “Ik dacht ik ga maar wees op wedstrijd. Jamaica had ontzettend veel spanning en dat had ik niet helemaal verwacht. Tijdens het losrijden kon ik dat niet zo mooi laten afvloeien, maar naarmate de proef vorderde werd het wel beter. We moeten nu weer vaker op pad om routine op te bouwen. We hebben vorig jaar drie keer eerder ZZ-Zwaar gereden en thuis hebben we wel doorgetraind.

In alle rust opleiden

De jury schreef ‘hele mooie combinatie, stoer bewegend paard en een aansprekend galopgedeelte’. Manon vertelt “Hij heeft drie goede gangen, maar hij schrok in het drafgedeelte een paar keer. Voor de dubbeltellers kregen we veel 7’ens en dat haalde het weer op. Voor de stap, series en pirouettes kregen we ook 7’ens. Ik weet dat we nog veel beter kunnen en over drie weken gaan we weer op pad. Ik wil dan voor wat meer ontspanning gaan, zodat ik het beter af kan laten vloeien. Daarna wil ik de overstap maken naar de Lichte Tour. Er zit geen druk achter en ik kan hem in alle rust verder opleiden.”

Poko Loko Stables

Manon is sinds een jaar werkzaam bij Poko Loko Stables in Koedijk. “Ik geef les aan mensen van stal en buitenaf en werk veel met de aquatrainer. Dat doe ik samen met een collega. Ik rijd ook nog twee paarden die in training staan bij Poko Loko. Jamaica staat daar ook op stal en zo kan ik hem goed in de gaten houden. Ik train al ruim vijftien jaar bij Manon van Hylckama-Vlieg. We hebben aan een half woord genoeg en dat werkt heel fijn.”

Grand Prix

“Ik vind Jamaica een heel getalenteerd paard en hij doet het werk ontzettend makkelijk. Hij is het beste paard waar ik ooit op gereden heb. We wisselen veel af in de training en hij gaat ook regelmatig in de aquatrainer en naar het natuurgebied naast stal. Het doel is om hem uiteindelijk op te leiden naar de Grand Prix. Als het goed blijft gaan denk ik dat hij het moet kunnen. Ik heb het eerder gedaan en ik heb wel het gevoel dat hij het ook gaat doen. Spelenderwijs nemen we al een paar eners mee en stukjes piaffe en passage. Op naar de volgende wedstrijd!”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.

Foto: Manon Klijbroek