Jeroen Okkema's James Dean
Jeroen Okkema's James Dean

Subtop | Jeroen Okkema wint ZZ-Zwaar debuut met James Dean: “Hij deed onwijs zijn best”

Dressuur

Jeroen Okkema wist zijn ZZ-Zwaar debuut met James Dean (v. Five Star) succesvol af te sluiten. Op de subtopwedstrijd in Pijnacker wonnen ze beide proeven met 65,79% en 67,21%.

Advertisement

Kilometers maken

“Voor de eerste keer ben ik best wel tevreden. Het is in een nieuwe klasse altijd even aftasten hoe het gaat, maar hij liet nagenoeg foutloze proeven zien. Er zijn altijd nog wel wat dingetjes die strakker kunnen, maar daar oefenen we thuis op. Hij kan heel erg goed stappen, maar kreeg ook hoge punten voor de appuyementen, wissels en de middendraf. Hij heeft veel balans in de galop en voor een aantal onderdelen kregen we achten. De jury vond hem een fijn bewegend paard met een mooi voorkomen, dat kan ik alleen maar beamen”, lacht Jeroen. “Ik wil graag bovenin mee rijden en ik had dit debuut al langer in mijn hoofd. Hij had al veel eerder mee gekund, maar ik wilde het nog meer bevestigen. Hij liet zich goed bewerken en deed onwijs zijn best. We moeten nu kilometers maken zodat we het steeds strakker kunnen afwerken.” 

‘Starten in een klasse die je aan kan’

De combinatie reed pas hun vijfde wedstrijd samen. “Ik neem hem meteen nog een keer mee, zodat hij steeds meer ervaring krijgt. We moeten routine krijgen in de proeven en James Dean moet leren om mee te gaan. Daarna bekijken we of we nog een keer ZZ-Zwaar gaan starten of Lichte Tour. Ik vind het belangrijk om je paard in een klasse te starten die hij aan kan. Dat kan ook betekenen dat je soms liever een periode thuis door traint”, vertelt Jeroen. Hij traint samen met zijn partner Marijn van Domburgh. “Ik heb altijd gelest bij Gerard Hogervorst, maar tijdens de corona pandemie ben ik zelf door gaan trainen. Nu kijkt Marijn mee en dat werkt samen heel goed. Marijn is al ZZ-Zwaar gestart en we rijden om en om wedstrijden zodat we elkaar goed kunnen helpen.”

Stallen goed gevuld 

Het paard is gefokt door Joop van Uytert en een halfbroer van de KWPN-hengst In Style. “Ik heb hem gedeeld eigendom met Joop vanaf zijn derde. Het is heel fijn dat iemand achter je staat. Hij zal een keer verkocht worden, maar tot die tijd geniet ik zelf van hem”, vertelt Jeroen die zijn stallen gevuld heeft. “Van een klant rij ik de merrie Paardenwagentje Grand Dame en ik zal haar binnenkort in de Lichte Tour starten. De eigenaresse heeft een blessure gehad en zodoende ben ik het paard gaan rijden. De eigenaresse rijdt ook wedstrijden met de merrie en ik train haar verder door. Zelf heb ik nog een achtjarige vos Kir Royal (v. Firestone) en die heb ik twee keer Z1 en één keer Z2 gestart. Ik had niet gedacht dat hij het zo fijn zou gaan doen, in de ring geeft hij iets extra’s. Samen met Marijn heb ik nog een zesjarige hengst van Franziskus en nog twee zesjarigen in training. Ik train ze rustig door om mee te nemen op de basiswedstrijden”, vertelt de ruiter. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan. 

Foto: Jeroen Okkema