Ava Krause met Geronimo op de open Drentse kampioenschappen
Ava Krause met Geronimo op de open Drentse kampioenschappen Rickandfloorhorsevideography

Subtop | Ava Krause tweede in kür op muziek open Drentse kampioenschappen: “Het fijne gevoel is de grootste winst”

Dressuur Subtop

Ava Krause wist zich op de open Drentse kampioenschappen goed in de kijker te rijden. Ze won het ZZ-Zwaar met haar Geronimo (v. Tango) met 66,67%. In de kür op muziek werd de combinatie nipt tweede met 73,44%.

Advertisement

Instapklasse

Ava kocht de ruin twee jaar geleden als eerste paard na de pony’s. “Hij had al ZZ-Zwaar gelopen met Frans van den Heuvel en ik ben met hem in het Z1 begonnen. Dat was een mooie instapklasse voor ons en dat ging heel voorspoedig. Hij is een ontzettend werkwillig en lief paard. Al gauw begon ik in de training te zoeken naar een manier wat voor ons beide goed werkte. Hij was op een bepaalde manier getraind en ik had ook mijn eigen manier van rijden. Het heeft best even geduurd voordat we elkaar gevonden hadden en echt een combinatie konden vormen.”

Leerproces

In het outdoorseizoen van 2021 reed de combinatie de Drentse kampioenschappen in het Z1 en in de winter daarop werden ze Drents kampioen in het Z2. “Vorig jaar reden we outdoor in het ZZ-Licht, maar dat seizoen ging niet zo heel fijn. Op wedstrijd waren we aan het zoeken. Thuis ging het goed en hoe krijgen we dat op wedstrijd ook gefinetuned. Heel 2022 is voor ons een leerproces geweest waarin we een aantal dingen veranderd. Zo zijn we van onder andere van stang en trens naar alleen trens overgestapt. Dat heeft een enorm verschil gemaakt. Toen ik hem kocht, liep hij al lange tijd op stang en trens. Ik wilde dit niet direct veranderen en het was daarnaast ook verplicht in de jeugdklasses. Echter vroeg ik me af wat een stang en trens toevoegt voor mijn paard. Nu rijd ik een half jaar met trens en de aanleuning en het beeld zijn zoveel beter geworden. Het is nu ook niet meer verplicht in de jeugdklasses en daar ben ik heel blij mee, dan worden we niet gedwongen om weer te switchen”.

Positieve hulp

“Vorig jaar november hebben we de overstap gemaakt naar het ZZ-Zwaar. Begin januari hadden we onze eerste wedstrijd van het jaar in Exloo en die ging direct heel fijn. Het is daarna alleen maar beter gegaan en ik ben blij dat het er nu op wedstrijd ook uitkomt. We zijn er achter gekomen dat ik heel graag wil op wedstrijd. Ik ben zo gedreven om een fijne proef te laten zien, maar die gedrevenheid werkte averechts op mijn paard. Ik benader een wedstrijd nu als trainingsrondje en dan merk ik dat Geronimo veel bereikbaarder is in de ring, dat is ontzettend fijn om te merken. Ik les bij Floor Vos en haar benadering werkt heel goed voor ons. We werken toe naar een fijn beeld en dat vind ik het belangrijkste. We zijn op de goede weg en met de positieve hulp van Floor weet ik dat er nog veel meer in zit.”

Zelfgemaakte kür op muziek

Voor de open Drentse kampioenschappen heeft Ava een nieuwe kür op muziek samengesteld. “Ik maak altijd zelf mijn küren en deze heb ik gemaakt voor het ZZ-Zwaar / young riders. Eind maart maken we ons debuut in de young riders-klasse waar ik enorm veel zin in heb. Het was voor het eerst dat we deze kür reden. Ik heb vrolijke filmmuziek gebruikt en het ondersteund de oefeningen heel mooi. Ik word er vrolijk van als ik erop rij en we kregen mooie complimenten van de jury’s. Dat doet me goed, zeker met een zelfgemaakte kür. We kwamen helaas 0,1% tekort voor de eerste plek, maar het fijne gevoel was mijn doel en dat is voor ons de grootste winst.”

Overstap naar young riders

“De proef ging super fijn en met losrijden stond hij er al direct fijn aan. De week ervoor in Vinkega had ik ook een goed gevoel en we hebben nu weer wat foutjes van toen kunnen verbeteren. Andere dingetjes gingen weer iets minder, maar uiteindelijk werd het nog een mooie score. Als combinatie maken we nooit echt hele grote fouten. We moeten ervoor zorgen dat het strak wordt afgewerkt en we scoren voornamelijk op de uitgestrekte- en zijgangen. Het was één van onze laatste ZZ-Zwaar wedstrijden omdat ik de focus volledig op de young riders wil leggen. Ik hoop leuke en mooie wedstrijden te mogen rijden en het fijne gevoel en het mooie beeld vast te houden”, sluit ze af.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan. 

Foto: Rickandfloorhorsevideography