Lucie Boelens en No Mercy
Lucie Boelens en No Mercy Foto: Privébezit

Lucie Boelens over haar KWPN x Friese kruising No Mercy: “Dit is voor mij de ideale match”

Dressuur

Lucie Boelens en haar opvallende KWPN x Friese ruin No Mercy (v. Hennessy) starten sinds kort tussen de witte hekjes. Hoewel de vierjarige ruin nog een lange weg te gaan heeft, krijgt de combinatie langzaam de smaak te pakken en ziet de toekomst er veelbelovend uit. 

Advertisement

Perfecte combinatie

Lucie en haar man en zogenoemde ‘supergroom’ Jacob kochten No Mercy en zijn even oude halfbroer toen zij slechts vier maanden oud waren. Lucie valt meteen met de deur in huis: “Ik ben heel hard van een KWPN’er afgevallen en brak daarbij bijna mijn nek. Ik wilde daarom deze keer echt een rustiger en koeler paard. Via de fokvereniging kwam ik in contact met Sjouke de Groot, een fokker die zijn Friese merries had laten dekken door Hennessy. Ik was toen al enorm fan van Hennessy en omdat ik door die val best onzeker was geworden, leek de combinatie van het nuchtere Friese karakter en de beweging en go van een KWPN’er perfect voor mij.”

“Heel erg dankbaar”

Doordat Lucie de afgelopen jaren veel pech heeft gehad met haar paarden besloten ze het over een andere boeg te gooien en de twee jonge hengsten aan te schaffen af te wachten hoe ze zouden uitgroeien. “Hoewel ze dezelfde vader hebben, lijken ze niet op elkaar. Ze zijn heel anders gebouwd en hun karakter komt ook niet overeen. Ze zijn beiden ontzettend lief maar waar No Mercy wat introverter is, is zijn broertje wat extraverter en uitbundiger. Het fijne aan No Mercy is dat hij heel snel leert en super bewerkbaar is. Hij heeft het vlugge en soepele van een KWPN’er, maar het nuchtere van een Fries. Dit soort kruisingen zijn bijna niet te vinden of heel erg duur, dus ik ben Sjouke heel erg dankbaar dat ik deze twee geweldige paarden destijds van hem heb kunnen kopen.”

Wedstrijdpech 

Vorige week reed de combinatie haar vijfde wedstrijd in het L1. Hoewel ze nog een lange weg te gaan hebben, begint er langzaam een stijgende lijn in te komen die ze goed weten vast te houden. “Op zijn eerste wedstrijd vond hij het zo spannend dat hij zich voor mij afsloot. Nu we wat meer geoefend hebben en vaker van huis zijn geweest, begin ik langzaam steeds meer verbeteringen te zien. We hadden vorige week wat pech vlak voordat we de ring in moesten; een van mijn singelstoten brak af. Een ander zadel was geen optie, dus ik besloot gewoon een poging te wagen in de hoop dat mijn singel vast bleef zitten. Ik reed daardoor wat voorzichtiger dan ik in eerste instantie wilde, maar mede door zijn fijne karakter hebben we toch een mooie proef kunnen neerzetten en werden we eerste met 67,00%.”

Slipjas-droom

Met deze mooie score en klassering wist de combinatie een ticket voor de Friese kampioenschappen te bemachtigen. “Ik was ontzettend blij met hoe No Mercy het deed. We zijn nog niet zo lang bezig en hij moet nog veel leren, maar ik ben super trots op hoe hij alles oppakt. Ik wilde heel graag door naar de Friese kampioenschappen, dus ik kon wel huilen toen ik hoorde dat het ons gelukt was!”, vertelt ze trots. “Ik wil voor de kampioenschappen nog graag de puntjes op de i zetten, zodat het wat beter afgewerkt is. Verder trainen we gewoon door in de hoop uiteindelijk in het Z uit te komen. Doordat mijn ZZ-Licht merrie overleed, moest ik weer helemaal opnieuw beginnen. Ik hoop dat No Mercy nog lang heel blijft en dat ik tot aan het Z of hoger met hem kan komen, want die slipjas is toch wel een droom”, lacht ze. 

Opvolgers

Ook in No Mercy’s halfbroer, New Design, oftewel Sjouke, ziet Lucie veel potentie. “Ik denk eerlijk gezegd dat hij nóg beter is dan No Mercy. Ik zal met hem binnenkort ook mijn debuut gaan maken, dus ik ben benieuwd hoe ver we gaan komen. Daarnaast heb ik nog een driejarige ruin van de hengst Zotirco uit een Friese merrie. Hij moet nog beleerd worden, maar het ziet er veelbelovend uit. Zo heb ik ieder jaar weer een jong paard waarmee ik de anderen kan opvolgen”, vertelt ze enthousiast. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.