Anneloes van Vuuren en To Soon
Anneloes van Vuuren en To Soon Foto: Foto4U

Anneloes van Vuuren over 23-jarige To Soon: “Ze liet me nooit zitten en deed altijd haar best”

Dressuur

In de afgelopen twintig jaar heeft Anneloes van Vuuren haar 23-jarige To Soon (v. Farrington) weten op te leiden tot een Lichte Tour-paard. Hoewel de merrie vanwege haar leeftijd, melanomen, PPID en overwonnen straalkanker met sportief pensioen is, is ze nog altijd topfit. 

Advertisement

Ontmoeting

Anneloes heeft de merrie al bijna twintig jaar in haar bezit. “Ze stond samen met een aantal andere paarden in de wei en was de enige die naar mij toe kwam”, steekt ze van wal. “Ik vond het wel wat hebben en besloot de pony die ik destijds had in te ruilen voor haar.”

“Haar karakter is goud waard”

Hoewel zowel Anneloes als de mensen om haar heen nooit verwacht hadden dat ze succesvol zouden zijn in de dressuursport, bewees de combinatie het tegendeel. “Ze is best wel basic en half tuigpaard, dus ze heeft niet per se aanleg voor de dressuursport. Desondanks is ze altijd heel leergierig geweest en zijn we uiteindelijk tot de Lichte Tour gekomen. We hebben het echt moeten doen met correct uitgevoerde oefeningen en netjes op de letter rijden, maar het is ons wel gelukt”, vertelt ze trots. “Haar karakter is echt goud waard. Ze liet me nooit zitten en deed altijd haar best, ook als ze het een keer niet snapte.”


Foto: Femke Rowel fotografie

Straalkanker

Door de jaren heen heeft Anneloes vier veulens uit de merrie gefokt, waarvan ze er momenteel nog drie in haar bezit heeft. “De eerste merrie is helaas overleden, maar ik heb wel nog drie hele leuke ruinen. Qua karakter lijken ze enorm op hun moeder, ze zijn echt geweldig.” Toen de merrie drie jaar geleden haar laatste veulen aan de voet had, werd er helaas straalkanker geconstateerd. “Ze ging opeens midden in de wei liggen, dus ik wist meteen dat er iets niet goed was. Ik heb de hoefsmid gebeld en hij constateerde direct dat het straalkanker was. Ik heb haar laten behandelen in een kliniek, maar daar werd het niet beter van. Het bleef telkens terugkomen en dat in combinatie met het feit dat ze nog een veulen naast zich had, was echt een drama. Iemand adviseerde mij om met haar naar de Holistische Praktijk Den Hoek te gaan en zij hebben haar kunnen genezen.”

Andere kwaaltjes

Hoewel de merrie de straalkanker twee keer wist te overwinnen, speelden er ook andere gezondheidsklachten op. “Ze heeft nu zo’n twee jaar last van melanomen en al iets langer van PPID. De laatste keer dat we het getest hebben, was de waarde in haar bloed 19 en bij 22 is het officieel PPID. Ze verhaart al een aantal jaar niet meer uit zichzelf, dus ook daar krijgt ze medicijnen voor.”

Topfit

Hoewel de merrie sinds eind 2019 met sportief pensioen is, is Anneloes nog dagelijks met haar bezig. “In december 2019 reden we op het It’s All Dressage-weekend in Zeeland onze laatste wedstrijden. Ik rijd haar nu nog zo’n drie keer per week op Z-niveau. De ene dag springt ze nog een wisseltje en de andere dag piafferen we eens aan, maar we bekijken per dag wat ze wil doen en aankan. Hoewel ze veel heeft meegemaakt de afgelopen jaren is ze topfit. Ik hoop nog lang van haar te kunnen genieten.”

Opvolgers

“Vier paarden zijn echt te veel, dus ik wil één van haar nakomelingen, Izhion (v. Zhivago) die momenteel ZZ-Licht loopt, gaan verkopen. Met de vijfjarige Nerion (v. Edmundo) zal ik binnenkort mijn wedstrijddebuut gaan maken in het L2. De jongste, Pabion (v. Edmundo), wordt in mei drie, dus zodra hij er klaar voor is, ga ik hem zadelmak maken. Het is heel leuk om drie zonen als opvolgers te hebben”, sluit ze af. 


Pabion en Nerion - Foto: Privébezit

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan. 

Foto’s: Foto4U / Femke Rowel fotografie / Privébezit

Afbeelding
Afbeelding