Nienke Talens en Laytown G
Nienke Talens en Laytown G Foto: Marjon Hoen Fotografie

Nienke Talens over ‘once in a life time’ paard Laytown: “Ik kan alleen maar lachen als ik op haar zit”

Dressuur

Nienke Talens vond in de zesjarige Laytown G (v. Bordeaux) haar ‘once in a life time’ paard en spreekt dan ook niet anders dan lovend over haar. Met de succesvolle wedstrijden die de combinatie nu al achter de rug heeft, ligt een mooie carrière in de dressuursport in het verschiet. 

Advertisement

Pas net aan het werk

“Laytown is helaas niet van mij zelf. Was het maar zo’n feest”, steekt Nienke lachend van wal. “Ik werk bij Janneke Punte op stal en zij hebben haar als veulen gekocht op de veiling in Borculo. Ik rij meestal de jonge paarden en Laytown is er daar dus één van. We hebben haar als driejarige vanuit de opfok naar huis gehaald en hebben het sindsdien altijd heel erg rustig aan gedaan. Daarnaast heeft ze net een veulentje van Fürst Dior gehad, dus we zijn eigenlijk pas net weer aan het werk.”

“Het is een geweldig paard”

“Als ik Laytown in één woord zou moeten omschrijven, zou ik voor ‘fantastisch’ gaan. Ze is zacht, scherp, super werkwillig en doet alles wat je vraagt. Ik weet eigenlijk niet zo goed wat ik over haar moet zeggen, want het is gewoon een geweldig paard. Ze bouwde in het begin wat spanning op door de singel, maar dankzij grondwerk is ze daar mooi overheen gekomen. Ook daarin blinkt ze uit. Zelfs onze grondwerkinstructrice zei destijds dat ze bijzonder intelligent is.”

Rooskleurige toekomst

Afgelopen weekend reed de combinatie tweemaal naar de eerste plaats in het L2. “Zodra je de baan binnenkomt, gaat ze nog meer aan en laat ze zich nog meer zien. Ik kan alleen maar lachen als ik op haar zit. Ik voel me dan net een prinses. Ze geeft nu al alles wat ze in zich heeft, dus ik denk dat haar toekomst er heel erg rooskleurig uitziet. Dit paard is zó getalenteerd; het is echt bijzonder. Iedereen hier in Twente heeft het over haar!”


Foto: Marjon Hoen Fotografie

“Ik denk dat ze alles kan”

“Ik kan haar helaas niet voor altijd blijven rijden, omdat Janneke haar uiteindelijk zelf gaat overnemen. We zijn er nog niet helemaal over uit wanneer dat gaat gebeuren, maar ze zal er wel zelf opgaan. Dat kan ik haar ook niet kwalijk nemen, want dat zou ik ook doen met zo’n goed paard”, lacht ze. “Gelukkig heb ik nog een elfjarige merrie en komt er hier nog een veelbelovende driejarige aan. Ik heb al veel paarden gereden, maar het gevoel dat Laytown je geeft, is echt uitzonderlijk. Ik denk dat ze alles kan. Als haar veulen ook maar een beetje op haar lijkt, dan komt het ook daarmee helemaal goed!”, sluit ze af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.

Foto’s: Marjon Hoen Fotografie

Afbeelding