Karlijn Teeuwen en Havana
Karlijn Teeuwen en Havana Foto: Privébezit

Karlijn Teeuwen: “Als ik zie hoe goed ze nieuwe dingen oppakt, heb ik alle vertrouwen in haar”

Dressuur

Hoewel Karlijn Teeuwen pas net weer terug in het zadel klom na een ongeluk met een paard, startte ze afgelopen weekend samen met haar tienjarige, springgefokte Havana (v. Alicante HBC) in Baexem in het Z2. Met een nieuw winstpunt op zak is Karlijn weer iets dichterbij haar grote doel; Lichte Tour rijden. 

Advertisement

Op slag verliefd

Iets meer dan drie jaar geleden startte Karlijn haar zoektocht naar een nieuw dressuurpaard. “Ik was op zoek naar een goed dressuurpaard waar ik veel van kon leren. Ik heb veel paarden bezichtigd, maar ik voelde telkens niet de klik waar ik naar op zoek was. Totdat ik Havana tegenkwam. We kenden haar eigenaresse al, dus ik mocht haar een aantal keer rijden om te voelen hoe het is om op een Z-paard te rijden, aangezien ze toen Z2-dressuur en L-springen liep. Ik was eigenlijk op slag verliefd, omdat het gewoon een heel knap paard is en ik de klik die ik zocht bij haar voelde”, vertelt ze.

“Ze gaat voor je door het vuur”

“Ik had voorheen zelf nog geen Z gereden, dus het is heel erg fijn om dat nu te kunnen doen met een ervaren paard. Zo kun je toch iets makkelijker alle knopjes vinden. Ze is ontzettend lief in de omgang en het is echt een knuffelpony. Met rijden wil ze heel hard voor je werken en gaat ze echt voor je door het vuur. Ze zet zich altijd voor de volle 100 procent in en leert heel erg snel. Dankzij alles wat ik van Havana geleerd heb, rijd ik mijn andere paard Grace Kelly Rj nu ook in het Z1 met winstpunten”, vertelt ze lovend. “In juli maakten Havana en ik ons Z2-debuut én ons kür-debuut op de meerdaagse subtop-wedstrijd van De Kroo in Zeeland, waar we meteen naar 63% reden!”

Ongeluk

Vanwege een ongeluk met een paard is Karlijn zes weken lang uit de running geweest. “Ik ben toen een paard steigerde samen met hem achterover gevallen, waardoor hij op mij viel. Mijn instructrices Priscilla Ligthart en Vivian de la Roy hebben Havana in de weken waarin ik niet kon rijden voor mij op conditie gehouden, maar ik had zelf pas weer drie keer twintig minuutjes gereden voor de wedstrijd in Baexem. Ze liep in die drie keer zo goed, dat ik het gewoon wilde proberen.”

“Met een fijn gevoel de ring uit”

Het resultaat was beter dan Karlijn verwacht had. Met een score van exact 65% reden ze naar een mooie vijfde plaats. “Havana deed het super in de ring. Ik merkte aan mezelf wel dat ik iets ongelijk zat en dat mijn ribben nog wat pijn deden in de middendraf. Dankzij het feit dat Havana de volle 100 procent gaf, zijn we de proef heel goed doorgekomen. Het was jammer dat we een half punt te weinig hadden om in de prijzen te vallen, maar we kwamen met een fijn gevoel de ring uit en ik was heel erg blij dat ik mijn doel van een winstpunt halen bereikt heb!”

Droom 

“Het is toch wel mijn droom om met Havana tot de Lichte Tour te komen en dan met slipjas te mogen rijden. Ik denk zelf dat het gaat lukken. Ze leert onwijs snel en gaat altijd voor je door het vuur. We zijn al begonnen met de beginsels van de piaffe en passage, en als ik zie hoe goed ze dat oppakt, heb ik er alle vertrouwen in!”, sluit ze af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.