Levie Beumer en Igorette M
Levie Beumer en Igorette M Foto: Kyah MM Fotografie

Levie Beumer over wedstrijddebuut met Igorette: “Ik reed haar pas twee weken, maar ze gaf me genoeg vertrouwen”

Dressuur

Wat begon als trainen, eindigde in een wedstrijddebuut. Vorige week besloot Levie Beumer de negenjarige Igorette M (v. Davino V.O.D.), die ze destijds pas twee weken onder het zadel had en eigenlijk alleen zou bijhouden voor haar eigenaresse, mee te nemen op wedstrijd. Ondanks de korte voorbereidingstijd wist de combinatie naar een winstpunt te rijden in de klasse Z. 

Advertisement

Oefenen

“Igorette is van Kirsten Broek, een vriendin van mij”, steekt Levie van wal. “Kirsten kan vanwege een operatie tijdelijk niet rijden, dus ze vroeg aan mij of ik Igorette voor haar bij wilde houden. Ik heb zelf een pony, maar omdat ik nu achttien ben en de overstap naar de paarden moet gaan maken, kwam het heel mooi uit dat ik nu alvast even kan oefenen op een paard.”

Leerzaam

“Kirsten reed zelf Z2 met haar en toen ik voor het eerst opstapte, merkten we al snel dat Igorette het ook bij mij heel netjes oppakte. Kirsten heeft haar echt geweldig opgeleid. Ik moest wel even wennen aan zo’n groot paard, maar het klikte direct tussen Igorette en mij en het voelde heel veilig aan. Na een aantal keer te hebben gereden, pakten we met de hulp van Kirsten de moeilijkere oefeningen op. Het was even zoeken naar de juiste knopjes, maar dat maakte het ook weer heel leerzaam voor mij!”


Foto: Kyah MM Fotografie

“Ze gaat voor je door het vuur”

Iedere keer dat de combinatie trainde, groeide ze dichter naar elkaar toe. “Ik ben normaal niet zo van de merries, maar Igorette is ontzettend lief en ze gaat echt voor je door het vuur. Het ging in de trainingen telkens iets beter en ik merkte dat ik steeds meer durfde. Het was eigenlijk de bedoeling dat ik haar alleen zou bijhouden voor Kirsten, maar omdat ik misschien de opleiding tot allround instructeur wil doen, heb ik een winstpunt in het Z nodig met een paard. We kwamen daarom op het idee om met Igorette een poging te wagen.”

“Ze gaf me genoeg vertrouwen”

“Ik vind het leuk om op wedstrijd te gaan en Kirsten vindt het leuk om haar paard eens met een andere amazone in de ring te zien. Vorige week was er toevallig bij ons op stal een KNHS-wedstrijd, dus het was mooi om ons debuut op eigen terrein te kunnen maken. Ik vond het erg spannend, omdat ik altijd goed wil presteren. In de eerste proef reed ik door de zenuwen dan ook een keer verkeerd. Gelukkig was ik na die eerste proef de spanning kwijt en konden we ons goed herpakken voor de tweede proef. Die ging echt onwijs goed en Igorette deed het super. Ze gaf me een fijn gevoel en gaf me genoeg vertrouwen om in de tweede proef goed te focussen en te rijden. Alle lovende woorden van de mensen om ons heen hebben natuurlijk ook geholpen”, vertelt ze dankbaar. 

“We gaan kijken hoe het loopt”

Of Levie en Igorette ook na Kirstens herstel nog een combinatie blijven, is nog onbekend. “Ik blijf Igorette in ieder geval nog rijden tot het einde van het jaar. Of ik haar daarna ook nog af en toe blijf rijden, weet ik nog niet. We gaan kijken hoe het loopt, maar ik heb in ieder geval heel veel zin om de komende tijd nog lekker met haar aan de slag te gaan!”, sluit ze af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.

Afbeelding