Afbeelding
Foto: Mariohphotography

Kimberley Hilberink over haar veelzijdige Batman: “Hij staat altijd klaar om iets leuks te gaan doen”

Sport

De zestienjarige Batman (v. Citango) is zo’n beetje het perfecte voorbeeld van een veelzijdig paard. Samen met zijn amazone en eigenaresse Kimberley Hilberink schittert de grote zachtaardige ruin in een ZZ-Zwaar proef, vliegt hij gemakkelijk een M-cross door en racet hij over het strand of door het bos. 

Advertisement

Op slag verliefd

Toen Kimberley negentien jaar oud was en voor het eerst in de paarden ging werken, kwam ze Batman plotseling tegen op haar eerste werkdag. “Hij was toen vier jaar oud en pas net zadelmak. Ik heb hem die dag alleen in de stapmolen gezet en weer eruit gehaald, maar ik was op slag verliefd. Ik was helemaal niet op zoek naar een paard en wilde vroeger ook absoluut geen vos hebben, maar Batman heeft dat veranderd. Ik denk dat dat die speciale klik is waar iedereen het altijd over heeft”, lacht ze. “Nadat ik hem een paar keer had gereden, heb ik hem van mijn eerste salaris gekocht.”


Foto: Privébezit

“Grote vriendelijke reus”

Als Kimberley nu terugkijkt, vraagt ze zich af of het destijds wel slim was om als negentienjarige amazone een vierjarig paard te kopen. “Of ik er klaar voor was betwijfel ik, maar het is gelukkig allemaal goed gegaan. Ik heb hem zelf, natuurlijk wel met de hulp van anderen, helemaal opgeleid tot waar we nu zijn. Batman is 1,80m, dus ik noem hem altijd een grote vriendelijke reus. Hij houdt enorm van aandacht en heeft het liefste de hele dag iemand bij hem die met hem tut en hem snoepjes en wortels geeft. Hij is ontzettend slim, pakt alles heel snel op en denkt altijd mee. Het is een leergierig en werkwillig paard, dat enorm van afwisseling en uitdaging houdt.”


Foto: Mariohphotography

Afwisseling

“We starten momenteel ZZ-Zwaar en maken volgend weekend ons debuut in een M-cross. We rijden geen springwedstrijden, omdat ik dat wat te veel vind worden, maar hij liep bijvoorbeeld afgelopen jaar dan wel weer de intocht met Sinterklaas op zijn rug. Ik ben van mening dat wanneer je heel veel leuke dingen met je paard doet, je paard ook heel veel teruggeeft. We gaan veel het bos is, naar het strand en zwemmen, maar doen bijvoorbeeld ook wel eens grondwerk of op neckrope rijden. Ik heb hem alleen nog nooit voor de kar gezet, maar ik denk dat als ik hem het tuig op zou doen, dat hij het nog leuk zou vinden ook!”, vertelt ze enthousiast.


Foto: Privébezit

“Altijd klaar om iets te doen”

“Laatst was mijn vijfjarige nichtje dat gek is op paarden mee naar Batman en zelfs zij rijdt zo op hem weg. Weliswaar met mijn hulp, maar hij doet het toch maar allemaal met heel veel plezier. Hij houdt echt van die aandacht. Je moet hem niet onterecht behandelen, want dan wordt hij kwaad, maar anders staat hij altijd klaar om iets leuks te gaan doen. Zelfs met deze warmte staat hij te wachten tot we iets gaan doen. Ik neem hem dan maar mee voor een stapritje zonder zadel in het bos, zodat hij voor zijn gevoel iets gedaan heeft”, lacht ze. 

Compliment

De liefde voor paarden is met de paplepel ingegoten bij Kimberley, omdat haar moeder ook altijd paard heeft gereden. “Ook zij is altijd al heel veelzijdig bezig geweest, dus ik denk dat het bij mij ook wel een beetje daar vandaan komt. Ik ben ook van mening dat je je paard daarmee fit houdt, zowel mentaal als fysiek. Batman is nu zestien, maar veel mensen zouden hem vijf jaar oud schatten. Dat is een mooi compliment, want dat laat toch zien dat we iets goed doen.”

“Hij wil er echt voor gaan”

Een favoriete discipline heeft de combinatie niet. “In de dressuur geniet hij van de uitdaging die de hogere oefeningen hem bieden en doet hij er in de ring altijd een schepje bovenop, maar in de cross geniet hij dan weer echt van de kracht en snelheid. Tijdens het losrijden voor de cross kijken mensen me vaak heel raar aan, omdat Batman uit enthousiasme alleen nog maar in passage kan lopen. Zodra we naar het starthok gaan, kan hij niet meer stilstaan en wil hij er echt voor gaan.”


Foto: Mariohphotography

Manier van opleiden

Kimberley heeft al aardig wat biedingen gehad voor deze geweldige ruin, maar verkopen is wat haar betreft geen optie. “Heel veel mensen zullen me voor gek verklaren met de bedragen die er al geboden zijn, maar hij is echt mijn once in a life time paard. Ik denk dat zijn veelzijdigheid een stukje karakter is, maar dat het ook de manier van opleiden is geweest. Ik heb hem altijd de kans gegeven om nieuwsgierig te zijn en nieuwe dingen te proberen. Het is daarom ook allemaal heel spelenderwijs gegaan.”

“Hij moet ook paard kunnen zijn”

“Ik zou het wel heel leuk vinden om op hem een slipjas aan te mogen, want daarmee heb ik nog niet eerder mogen rijden. Ik moet daar wel bij zeggen dat dat niet een doel is waar ik echt naar streef. Ik ben al heel trots op waar we nu staan, dus als dit het maximale is, dan is dat ook helemaal prima. Ik vind het het belangrijkste dat hij gelukkig is en dat we veel plezier kunnen maken, maar ook dat hij lekker paard kan zijn. Hij blijft gewoon de hele dag buiten staan met zijn vriendjes, weer of geen weer, ook nu het een Subtop-paard is. Hij staat op een geweldige stal, waar hij alles krijgt wat hij nodig heeft, super verzorgd wordt en echt lekker paard kan zijn. Ik denk dat dat ook enorm veel bijdraagt aan een gelukkig, werkwillig en enthousiast paard”, sluit ze af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding