Lynne Maas met Happyness E
Lynne Maas met Happyness E

Lynne Maas wint Lichte Tour-debuut met Happyness E: “Hij heeft veel talent voor de Grand Prix”

Dressuur

Lynne Maas trok de stoute schoenen aan en debuteerde afgelopen weekend met de tienjarige Happyness E (v. Rousseau). De winnende Prix St. Georges-proef leverde 69,27% op. 

Advertisement

Eerste keer

Lynne kreeg de grote zwarte Rousseau-zoon al kort te rijden toen hij vier jaar oud was. Na een week schreven ze de Pavo Cup-finale voor vierjarige dressuurpaarden op hun naam. Sinds vorig jaar staat het paard weer bij de amazone op stal. “Ik dacht ik schrijf me bij, we moeten toch een keer gaan. Het geheel was nog niet helemaal foutloos en ik merkte dat we nog meer een combinatie moeten worden op concours. Hij doet het thuis super goed, maar ik weet ook niet wat hij op wedstrijd doet. Voor de eerste keer was ik super tevreden!”

‘Ik kon geen nee zeggen’

“Als vierjarige kwam hij even bij mij op stal en wonnen we de Pavo Cup. Ik wilde heel graag verder met hem, maar hij stond op dat moment niet bij mij in training. Ik heb het toentertijd wel aangeboden aan de eigenaar. De enige wedstrijd die we hadden gereden was de Pavo Cup. Vorig jaar belde de eigenaar Jan Pieter Dalsem met de vraag of ik een paard voor hem wilde rijden. Het ging om een bijzonder paard waarop ik geen nee zou zeggen... Toen ik hoorde het dat om Happyness ging kon ik inderdaad geen nee zeggen”, vertelt ze lachend.

Kwaliteit

Ze vervolgt “Als jong paard reed ik er zo op weg, het is nog steeds hetzelfde paard maar nu moest ik wel even zoeken. De kwaliteit heeft hij. Hij kan al stukjes piaffe, passage en de eners. Ondanks dat hij heel groot is beweegt hij wel heel lichtvoetig. Het is puur het stuk in de basis en de afstemming wat nog beter moet. Dat merkte ik ook in de ring, hij verraste me een paar keer waardoor er nog genoeg verbeterpunten in de proef zaten. Ik merkte wel dat waar hij vroeger zo stoer was hij nu een beetje timide. Ik voelde nu dat hij weer even een klein jongetje was. Ik denk dat het ook wel met ervaring te maken heeft want dat heeft hij niet.”

Volgend jaar Grand Prix

De jury was gecharmeerd van het beeld en schreef dat Lynne hem heel harmonieus en mooi had voorgesteld met veel allure. “Ik ben denk ik wel heel kritisch en het is al mooi, maar ik weet dat hij veel beter kan. Hij kan gruwelijk goed stappen en galopperen en ook het schakelvermogen in de draf is extreem. Het is nog een beetje sleutelen dat hij niet te groot gaat, maar ook niet teveel terug. Ik rij hem nu een klein jaar en ben tussendoor nog met zwangerschapsverlof geweest. We moeten vaker de ring om het verder te finetunen. Hij heeft het talent voor het hoogste niveau en ik wil hem ook graag internationaal meenemen. Het is dan volgend jaar wel de bedoeling dat hij Grand Prix gaat lopen. We doen het rustig aan met deze grote jongen, maar ik verwacht dat het helemaal goed gaat komen!”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.

Foto: Lynne Maas