Isabella Claessens met Calvitio's Diamond.
Isabella Claessens met Calvitio's Diamond. BCM Fotografie

Isabella Claessens: “Op een groot concours rijden lijkt me heel erg gaaf”

Dressuur

In de afgelopen tijd boekte Isabella Claessens veel vooruitgang met haar pony Calvitio’s Diamond (v. Nia Domo’s Bolero). Ze bereikten samen het Z2, een enorme mijlpaal voor de slechts 11-jarige amazone.

Advertisement

Al op stal

Isabella is begonnen met rijden op haar eerste pony. Ze vertelt: “Haar naam was Lizzy en haar had ik sinds mijn derde. Ik heb met haar gereden tot mijn achtste. We reden samen M maar helaas werd ik te groot. Daarna kwam Diamond op mijn pad. Zij stond al bij ons op stal en we vonden haar heel leuk. Daarom mocht ik een keer op haar rijden. Mijn ouders hebben Diamond daarna als verrassing voor mij gekocht. Toen ik dat hoorde was het echt chaos en blijdschap!”

Ouder geschat

De combinatie ging aan de slag. “We zijn heel veel gaan trainen met mijn moeder en ook bij mijn lesgever Diana van de Bovenkamp. Daardoor zijn we nu Z2 geworden. Ik had niet verwacht dat we zo hoog zouden komen”, zegt ze. Haar moeder Bianca vult aan: “Het is ook leuk omdat ze pas elf jaar is en allemaal concurrenten tussen de veertien en de zestien jaar heeft. Isabella meet al 1.76m dus juryleden verwachten niet dat ze nog zo jong is. Daarom wordt er vaak gejureerd alsof ze al veel verder zou moeten zijn.”

Verbeteren

Vindt Isabella het moeilijk om tegen die oudere meiden te rijden? “Ja, wel een beetje. Bij sommigen gaat het wel maar anderen hebben hele goede pony’s en rijden zelf ook al heel goed. Dan is het wel lastig. Wat op dit moment het beste gaat in onze proef is de keertwending en de middenstap. Ik wil nog wat werken aan de appuyementen, want die gaan nog wat lastiger.”

Band opbouwen

Isabella geeft aan wat ze het leukst vindt aan de paardensport. “Dat is toch wel de band met je pony en met de mensen om je heen. En het rijden zelf is ook gewoon leuk. Ik wil proberen om zo hoog mogelijk te komen en het lijkt me heel gaaf om een keer op een groot concours of op het Europees Kampioenschap te rijden. Dat geeft denk ik echt een kick.”

Naar een E-pony

Helaas komt aan alle mooie dingen ook een einde. Isabella wordt te groot voor Diamond, waardoor zij en haar moeder op zoek moeten naar een nieuwe pony. Bianca: “Diamond is maar 1.40m en dat kan nu nog, maar dat duurt niet lang meer. Het doel was Z2 met een winstpunt en dat puntje behaalt ze hopelijk komende zondag. Nu gaan we op zoek naar een E-pony in verband met haar lengte. Met 11 jaar naar de paarden vind ik echt te heftig. Ik gun Isabella een leuke ponytijd. Wie weet kan ze een paard voor een fokker rijden of vinden we een leuke pony. Hopelijk kan ze dan lekker nog even bij de pony’s blijven rijden.”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: DCM Fotografie