Afbeelding
Foto: Privébezit

Henrieke en Roel: “We willen de kennis van vroeger op een leuke manier doorgeven”

Algemeen

Samen met haar man Roel ontwikkelde Henrieke Horring een voorliefde voor trekpaarden. De twee geven met hun Comtois en Freibergers shows en demonstraties, maar hun kinderen rijden ook dressuur met de paarden en doen mee aan wedstrijden horseboarden. “Het belangrijkste is voor ons allemaal dat we er plezier in hebben!”

Advertisement

Zes verschillende paarden

Roel en Henrieke hebben zes paarden op stal staan. Ze vertelt: “Daarvan zijn er twee Comtois, Eliott en First. Eliott is ons grootste paard en hem zetten we in bij alle activiteiten. First is iets kleiner en heeft een heel ander karakter. Hij is maar een jaartje jonger dan Eliott, maar begint nu pas mee te gaan naar evenementen. Daarnaast hebben we Jura, een Freiberger, waar onze dochter Yvette ook wedstrijden mee rijdt. Jura staat naast Eliott in het dubbelspan. Onze andere dochter Monique rijdt op de New Forest, Maurits. Naast deze paarden hebben we ook nog twee Freiberger-jaarlingen genaamd Haiko en Sepp.”

Samen gekozen

Hoe zijn ze uitgekomen bij het zwaardere type paard? Henrieke vertelt: “Ik heb altijd al gereden. Op een gegeven moment kregen we de kans om de boerderij van mijn schoonouders te kopen. Dat was een mooie mogelijkheid om ook een paard te kopen. Maar met drie kleine kinderen kwam ik eigenlijk niet veel aan het rijden toe. Ik wilde een paard waarmee ik lekker buitenritten kon maken. Toen zei Roel tegen mij: als je zo’n soort paard koopt, dan wil ik er wel mee mennen”.

Iets kleinere paarden

Met ‘zo’n soort paard’ werd in eerste instantie een Haflinger bedoeld, maar die was het koppel toch nog te klein. Ze kwamen daarna op Marktplaats een Comtois tegen en waren gelijk verkocht. Dat paard is inmiddels niet meer bij ze, maar de Trait Comtois is wel in de familie gebleven. Afgelopen jaar zijn wel toch twee Freibergers bijgekomen, iets kleinere paarden. Dit omdat ze graag willen dat de hele familie ervan kan genieten. “Zij zijn nog nét wat veelzijdiger. Ook hoop ik dat we dan een wat gelijkwaardiger span krijgen, niet zoals Jura van 1.55m naast Eliott van 1.70m.”

Veelzijdige paarden

Er zijn talloze dingen die de familie met de paarden doet. “De kinderen rijden voornamelijk dressuur en springen met ze. We zorgen dat de paarden een goede basis hebben, dat hebben ze nodig voor de andere activiteiten zoals crossen en horseboarden. Alle paarden springen en crossen, al springen de Comtois vanwege hun gewicht niet te hoog. Als we gevraagd worden voor een leuke of bijzondere activiteit willen we altijd meedenken over de mogelijkheden. We zijn altijd wel in zijn voor wat gekkigheid.”


Gewoon doorgaan

“We rijden drie à vier keer per jaar een cross en dat gaat eigenlijk hartstikke goed. Een vriendin en ik starten als trekpaarden cross team”, vertelt Henrieke. “Onze paarden weigeren eigenlijk nooit. Waar gewone paarden soms nog de neiging hebben om dingen spannend vinden, gaan die van ons gewoon door. Ze zijn alleen een beetje lomp. Onze dochter Yvette crosste eerst met Maurits, maar is nu begonnen met Jura.”

Nieuwe dingen proberen

Ook doet de familie sinds afgelopen zomer aan horseboarden met de paarden. “Onze kinderen Monique en Jesper rijden dan op het board. We trainen en rijden wedstrijden bij Horseboarding Holland. Dat is super leuk om te doen. De laatste wedstrijd reed Yvette Maurits zelfs op neckrope voor het board. Het zit in ieder geval wel in de genen om iets nieuws te proberen”, grinnikt ze. “Soms kijken mensen wel eens raar op als we aan komen met onze trekpaarden. Toch verbazen ze zich al gauw als ze de paarden in actie zien. We willen laten zien hoe veelzijdig trekpaarden zijn. Je kunt er zoveel leuke dingen mee.”

Demonstraties

De paarden doen niet alleen van alles onder de man, maar ook voor de wagen. Roel en Henrieke rijden met ze in enkel- en dubbelspan en doen met de paarden aan authentiek rijden. Daarnaast zetten ze de paarden ook in voor demonstraties van oude landbouwtechnieken. “We ploegen en helpen met oogsten. Dat doen we voor evenementen en soms op aanvraag voor bijvoorbeeld een zorgboerderij. In het voorjaar en najaar kunnen we ploegen, in de winter boomslepen. Soms particulier, maar ook georganiseerde vaardigheidswedstrijden. In 2020 was Roel nog Noordelijk kampioen boomslepen.”


Kennis van toen behouden

“Onze paarden zijn geen uitblinkers, maar ze zijn qua multifunctionaliteit geweldig. We doen alles op eigen niveau en eigen tempo. Wanneer we iets leuk vinden om te doen, dan proberen we het gewoon. Het leuke is dat de paarden altijd mee willen doen. Het doel met onze paarden is om te laten zien hoe het werken met paarden vroeger ging. Zo kunnen jonge mensen laten zien hoe er vroeger werd gewerkt. We willen de kennis van toen in ere houden, omdat we willen voorkomen dat die kennis verdwijnt. Daarnaast is het super leuk om al het spektakel zoals horseboarden en evenementen te doen. Het is fijn dat we dit met het hele gezin kunnen delen”, besluit het koppel. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Privébezit

Afbeelding
Afbeelding