Timo van de Zunne
Faderpaard / Friese Hengstenkeuring 2016
© DigiShots
Timo van de Zunne Faderpaard / Friese Hengstenkeuring 2016 © DigiShots DigiShots, foto ter illustratie

Feline fân Stal Bellefleur Nationaal Kampioen in Polen: “Indruk gemaakt bij andere menners”

Algemeen

Feline fân Stal Bellefleur Ster AA (v. Norbert 444) is in Polen Nationaal kampioen geworden in de vaardigheid mennen in de categorie buitenlandse paardenrassen. Haar eigenaresse Joanna Frycze vertelt aan Phryso dat ze de vierjarige merrie volgend jaar uit wil brengen op de wereldkampioenschappen voor jonge paarden. “Nu we als Fries paard erkend zijn bij de WBFSH ligt die weg ook voor ons open.”

Advertisement

Enthousiaste jury

Joanne geeft aan dat Feline ook bij de inlandse paarden in dit Poolse kampioenschap in de top terecht zou zijn gekomen. “De meeste paarden hier in het mennen zijn van het eigen Poolse Silesian ras, Feline zou in een totale uitslag de tweede plaats hebben gekregen. Ze heeft een hele goede indruk gemaakt bij de jury en ook andere menners waren heel enthousiast over haar prestatie.” Joanne complimenteert Weronika Kwiatek, die met de merrie ment.

Als veulen naar Polen

Feline werd als veulen door de familie Derksen verkocht naar Polen. Joanna vertelt: “Ik zocht een goede merrie omdat ik wilde uitbreiden en vroeg aan de familie Derksen of ze nog wat voor me te koop hadden. Ik heb weleens vaker bij hen een paard gekocht. Dat type paard spreekt me heel erg aan en past bij mij.” In Polen haalde Feline als driejarige een Ster tweede premie en afgelopen oktober haalde ze 78,5 punten voor haar IBOP menproef, waardoor ze Ster AA achter haar naam mag zetten.

Wereldkampioenschap een droom

Het is voor Joanne een droom om volgend jaar mee te doen met de wereldkampioenschappen met Feline. “Met het team van trainers en menners rondom Feline denk ik dat het mogelijk moet zijn.” Dit zegt ze vanuit haar eigen ervaring met Friese paarden in de sport. Ze heeft al eerder twee Friese merries naar het sportpredicaat gebracht in Polen. “Dat waren de eerste Friese Sportmerries in Polen. Opvallen in de sport is de beste reclame voor het ras. Als het schema van trainen en wedstrijden het toelaat proberen we van Feline ook nog embryo’s te winnen.”

Bron: Phryso

Foto: DigiShots