Afbeelding
Foto: PicturePure

Subtop I Maxime Rozestraten: “Ik wil steeds beter blijven worden”

Dressuur

Een half jaar geleden had Maxime Rozestraten nog geen paard in de subtop lopen. Inmiddels zijn het er drie. De amazone is ontzettend blij met dit resultaat.

Advertisement

Talent

Had Maxime altijd al de droom om subtop te rijden? “Ja, in die zin dat ik altijd professioneel en op hoog niveau wilde rijden. Ik ben begonnen met paarden zadelmak maken als springruiter bij Nico en Sandra Nelissen. Ik reed jaren op B, L en M-niveau en ben dus heel veel met de basis bezig geweest. Ik kwam via Nico bij Lucy Schins-Hellebrekers terecht. Zij hadden op dat moment een moeilijk paard. Ik heb haar meer in de hand gebracht en op een gegeven moment zei Nico: ‘Je hebt talent, ik kan je niet veel meer bieden dan dit en als je slim bent ga je met deze fijne mensen mee naar stal’. Alleen dat was een dressuurstal.”

Aan de slag

“De beugels moesten dus een paar gaatjes langer”, vervolgt ze. “Ik werd bij Stoeterij Grondelsling gelijk op een Z-paard gezet en dat was heel anders dan die jonge paarden. Toen kwam wel de liefde voor dressuur om de hoek kijken. Lucy heeft mij de basis van dressuur bijgebracht, aandacht voor een juiste houding en mijn gevoel helpen ontwikkelen. Zij doet enorm veel voor mij en zorgt voor het management van de paarden. We krijgen regelmatig complimenten dat ze zo mooi in de vacht zitten en zo mooi bespierd en getraind zijn. Daarna is mijn trainer Stefano van Zuijlen erbij gekomen en hij leert mij echt goed paardrijden. Dan hebben we het over goede verbinding en echt over de rug zijn. Natuurlijk moet ik nog veel meer leren proefgericht rijden, maar ik weet nu hoe een goedgaand paard gaat.”

Leerpaard

Het eerste paard waarmee Maxime de overstap naar de Subtop maakte was Rue Noblesse (v. Rosentau). “Haar startte ik in mei dit jaar voor het eerst ZZ-Zwaar in Schijndel. We hebben haar twee jaar geleden bij Academy Bartels gekocht en ik ben super blij dat we die kans hebben gekregen. Rue had al wat hoger gelopen en haar zie ik dus echt als mijn leerpaard. In juli hebben we de overstap gemaakt naar de Lichte Tour. Ze is nu zeventien en oogt nog super fit. Ik hoop dat ik nog een paar jaar van haar kan genieten en nog veel mag leren. In mei krijgt ze via een draagmerrie een veulentje van Jameson en daar hebben we ook veel zin in.”

Een cadeautje

Niet veel later mocht Farah Fay (v. Ampère) ook de overstap maken. “Zij is door onszelf gefokt. Ik heb haar in 2018 een keer M2 gestart en daarna is het heel vlot gegaan. In mei afgelopen jaar zijn we de laatste keer ZZ-Licht gestart en juni dit jaar voor het eerst ZZ-Zwaar. Farah Fay is echt een cadeautje, ze is mijn once-in-a-lifetime paard. Ze is wel heel pittig in de omgang, maar onder het zadel is ze echt een engel. Meewerkend, vrolijk en oortjes naar voren. Ze heeft veel aanleg voor verzameling en haalt mooie punten voor haar pirouettes. Daarbij heeft ze een hele vrolijke en enthousiaste uitstraling. Je ziet dat ze het fantastisch vindt om de ring in te gaan.”

Persoonlijke overwinning

De derde merrie die Maxime in de subtop rijdt is Flower L (v. Rubiquil). “Zij is een hele lieve maar hete merrie. We zijn er heel trots op dat zij nu ook subtop loopt. Een paar jaar geleden hadden niet veel mensen verwacht dat het iets zou worden omdat ze zoveel stress in haar had. Het is een paard waar je 100% op moet ontspannen. Je moet er gewoon mee gaan rijden en dan komt het goed. We hebben nu ZZ-Zwaar met winst gereden en dat vond ik een persoonlijke overwinning voor het hele team. Ze is echt niet het makkelijkste paard.”

Combineren

Ook staat er nog een paard ‘in de wachtrij’. We hebben nog een 7-jarige Apache-ruin staan die nu Z2 loopt. Dat is een paard voor de toekomst. Ik rijd deze vier paarden naast mijn werk. Ik heb een eigen huisartsenpraktijk waarbij ik 3,5 dag per week patiëntenzorg doe, naast de diensten op de huisartsenpost en de administratieve zaken. Het andere deel van de week zit ik op mijn paarden. Het is zeker druk en er zijn genoeg mensen die me vragen hoe ik het voor elkaar krijg, maar het scheelt dat we het samen met het team doen. Ook de juiste dierenarts, hoefsmid, zadelmaker; alles is van belang. Vooral nu op hoger niveau vind ik het echt leuk om te doen. Dan denk ik soms: wat heb ik de afgelopen 20 jaar nou gedaan? De afgelopen paar jaar heb ik pas écht leren paardrijden.” 

Genieten

“Mijn kortetermijndoel is Inter I starten en dat eigen maken. Voor de rest wil ik gewoon steeds beter leren paardrijden. Doordat ik steeds beter weet hoe ik mijn paarden optimaal rijd, komen wissels, piaffe en passage min of meer vanzelf. Ook wil ik blijven genieten. Je ziet dat als een paard op wedstrijd op een prettige manier loopt, het fijner is om naar te kijken. Helaas zie je nog bij veel combinaties terug dat de ruiter te fanatiek is of het paard het gevraagde niveau nog niet aankan. Ik hoop echt dat iedereen kan blijven genieten van zijn paard en mensen beseffen dat ze een voorbeeldfunctie zijn voor de jeugd. Op de langere termijn mag ik Stoeterij Grondelsling van Lucy en Ewald Schins overnemen. Daar ben ik onwijs trots op.” 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: PicturePure