Suzie van Wijk - SvW Dressage - met Kiki-Strona (v. Eye-Catcher)
Suzie van Wijk - SvW Dressage - met Kiki-Strona (v. Eye-Catcher) Foto: CMphotos

Suzie van Wijk: “Ik doe het goed of ik doe het niet”

Dressuur

Een heftige gebeurtenis ombuigen tot een nieuw begin. Dat is wat Suzie van Wijk (SvW Dressage) en Marijke Termeer-van Tienen samen deden. Dit resulteerde in twee paarden die inmiddels op Z-niveau lopen.

Advertisement

Te vroeg afscheid genomen

“Ruim vijf jaar geleden ben ik terecht gekomen bij Marijke Termeer-van Tienen”, begint Suzie te vertellen. “Ik heb een tijd een merrie voor haar gereden, dat was Calluna (v. Rubiquil). Ik heb haar opgeleid tot Z2 niveau. Helaas hebben we de overstap naar het ZZ-licht niet meer kunnen maken. We hebben te vroeg afscheid van haar moeten nemen vanwege koliek. Dat was een heftige en onverwachte periode. Ik had een onwijze klik met haar en we hebben helaas van de één op de andere dag afscheid van haar moeten nemen.”

Liefde op eerste gezicht

“Vanuit dat heftige bericht is wel wat moois gekomen”, vervolgt ze. “Een paar weken later kreeg ik een kaartje van Marijke. Daarin stond dat ze samen met mij op zoek wilde naar een nieuw talent. Dit paard mocht aan mijn eisen voldoen. Haar enige eis was een merrie uit een goede lijn zodat ze er een veulentje uit kon fokken. Zodoende is Kiki-Strona (v. Eye-Catcher) op ons pad gekomen. Het was voor mij gelijk liefde op het eerste gezicht. Een paar dagen later stond ze al bij ons op stal.”

Super sportpaard

“Kiki-Strona is zo lief, ze heeft een gouden karakter en heeft tot de dag van vandaag nog geen pas verkeerd gezet. Haar goede karakter is waardevol om hoog te komen in de sport. Ik heb haar in twee jaar tijd succesvol op kunnen leiden tot en met het Z2. Ze heeft in twee jaar haar Elite sportpredicaat behaald. Binnenkort wil ik graag de overstap naar het ZZ-Licht maken en ik hoop in het nieuwe jaar richting de subtop te gaan. Ze pakt de oefeningen van het zwaardere werk ook al goed op dus ik zie de toekomst rooskleurig voor me. Door meerdere nare ervaringen ben ik wel bewust aan het genieten van ieder moment. Het kan maar zo klaar zijn.”

Tweede merrie

“In onze zoektocht naar een nieuw paard kwam ook Darona-s op ons pad. Zij is een Elite PROK-merrie van Florencio. Toen we bij haar gingen kijken was ze acht maanden drachtig, dus ik kon haar niet uitproberen. Ze had een hoge score tijdens de EPTM en kwam uit een interessante lijn. Uiteindelijk kochten we Kiki-Strona aan voor de sport, en Darona-s voor de fokkerij. Voor haar is het interessant dat ze Z2 met winst wordt voor het sportpredicaat. We hebben onlangs een succesvol Z1-debuut gemaakt en werken nu verder. Ze is op dit moment drachtig en begin april uitgeteld. Als ze niet opnieuw gedekt wordt, pak ik haar door in de sport. Daar heb ik ook nog veel verwachtingen van.”

Heel verschillend

Suzie geeft aan dat de merries veel van elkaar verschillen. “Al zijn ze wel allebei ontzettend lief en aanhankelijk. Kiki-Strona is de clown van stal. Ze houdt je ieder moment in de gaten en is gek op aandacht. Kiki-Strona is nuchter, werkwillig en doet op wedstrijd extra goed haar best. Voor een sportpaard heeft ze dus een topkarakter. Darona-s is daarentegen heel gevoelig en sensibel met veel ‘go’. Om die reden heeft het ook iets langer geduurd om de juiste knopjes te vinden. Maar als je haar voor je hebt, gaat ze voor je door het vuur. Het zijn twee super fijne merries om mee te werken.”

Mooie samenwerking

“Ten slotte hebben we ook nog de 2,5-jarige Orona T (v. Glocks Taminiau) staan. Zij is net terug naar huis gekomen vanuit de opfok en wordt over een tijdje zadelmak gemaakt. Ik ben zelf fulltime operatieassistent, en dan is twee paarden rijden al een uitdaging. Ik weet dus nog niet of ik haar ook ga oppakken. Paardrijden is wat ik het liefst doe, dus ik heb de drukte er in ieder geval voor over. We gaan wel zien wat de toekomst brengt. Het is in ieder geval heel speciaal dat ik met Marijke deze passie kan delen. Ik ben haar heel erg dankbaar voor alles wat ze voor me doet. Het is heel mooi dat we dit samen opgebouwd hebben.”

Gouden combinatie

“Ik heb sowieso de ambitie om hoger te komen in de sport en ik zou graag een keer Grand Prix willen rijden. Wat voor nu het doel is, is om de slipjas aan te trekken. Daar werk ik heel hard voor. Ik train al vijftien jaar bij Mario Delissen en sinds vijf jaar ook bij Joyce Heuitink. Voor mij is dat een gouden combinatie en ik heb al super veel van ze geleerd. Ik ben iemand die niet voor half werk gaat. Je doet het goed of je doet het niet. Doordat ik iedere dag wil leren ben ik een betere amazone geworden en word ik iedere dag beter.”

Eerlijk opleiden

“Waar ik voor sta is het 100% eerlijk opleiden van paarden. Ik zie helaas nog te veel mensen die sneller willen dan het paard aankan. Het is voor mij een prioriteit om paarden zo eerlijk mogelijk naar het hoogst mogelijke niveau te krijgen. Ik vind het dan ook leuk dat ik vaak op mijn protocol terugkrijg dat ik een vriendelijke manier van voorstellen heb. Met het oog op de ‘happy athlete’ in de ring zou iedereen daarnaar moeten streven en gelukkig willen de juryleden dit ook steeds meer zien. Ik geniet van ieder moment met deze paarden en ik heb iedere dag plezier in wat ik doe. Dat is het meest belangrijk.”

Suzie en de paarden zijn te volgen via het Instagram-account @SvWdressage.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: CMphotos