Afbeelding
Foto: Anke Akkerman Minnema

Mariska Wiersma: “Bailey’s is veranderd van introvert en angstig naar vrolijk en werkwillig”

Dressuur

Mariska Wiersma (26) heeft er altijd van gedroomd om met een koudbloed dressuurwedstrijden te starten. Inmiddels rijdt ze M1-dressuur met haar eigen Tinker genaamd Ball Alley Boy.

Advertisement

Koudbloed

Wiersma was zes jaar geleden op zoek naar een eigen paard. Ze was opzoek naar een koudbloed, maar had stiekem wel een voorliefde voor Tinkers: “Het was destijds best wel lastig om een Tinker te vinden die wat groter was met een beetje aanleg voor een dressuurproefje.”

“Ik zag Bailey’s (Ball Alley Boy) voorbijkomen op Facebook. Hij was nog onbeleerd en ik had nog nooit zelf een paard beleerd. Ondanks dat ik me afvroeg of ik het wel moest doen, zijn we toch gaan kijken. Hij was het eerste paard dat ik heb bekeken en ik was eigenlijk direct verliefd. Toen heb ik hem onder voorbehoud van een PSSM1-test gekocht. Het duurde vier weken tot ik de uitslag kreeg, dus dat was best spannend. Uiteindelijk was de uitslag van de test negatief, wat voor mij positief was”, blikt de amazone terug.

Beleren en de sport in

Het is altijd Wiersma’s droom geweest om met een Tinker de sport in te gaan: “Ik wilde heel graag de sport met hem in. Met een koudbloed is het altijd maar afwachten of dat succesvol is. Maar ik heb wel altijd gezegd dat als het niet wil, dan gaan we gewoon lekker bosritjes maken en wat recreatief bezig.”

“Ik ben met het beleren een beetje de fout in gegaan. Ik miste ervaring, wilde wat te snel en Bailey’s kan best wel een ingewikkeld karakter hebben. In het begin ging dit mis waardoor ik heel hard van hem ben gevallen.” Vanaf dat moment heeft Wiersma het anders aangepakt: “We hebben ongeveer anderhalf jaar grondwerk gedaan en alles heel rustig opgebouwd. Toen hij het eindelijk een beetje doorhad, begon hij steeds meer zelf zijn best te doen en mee te denken. En dat doet hij nu eigenlijk nog steeds, wat heel erg fijn is. Er moet mentaal bij hem even een knopje om.”


Foto: Willow de Jong

Dressuurwedstrijden

De combinatie traint fanatiek en lest regelmatig: “We zijn nu M1-dressuur met 5 winstpunten. Het is nog behoorlijk puzzelen omdat we nog niet zo heel lang M1 rijden. We zijn veel bezig met de puntjes op de i bij de verschillende oefeningen”, legt ze uit. “In de wedstrijdring krijgen we vaak hele leuke opmerkingen. We krijgen complimenten over zijn mooie lange manen en mensen vinden het vaak ook erg leuk om eens een ander ras in de wedstrijdring te zien.”

Naast dressuur vindt Wiersma afwisseling in de training ook belangrijk: “We gaan graag naar het bos, zowel onder het zadel als aan de hand. Ook vind ik het leuk om met barebackpad te rijden. Maar de focus ligt voornamelijk op de dressuur.”

Ontwikkeling

Bailey’s komt oorspronkelijk uit Ierland en werd als 2-jarige verhandeld op een markt: “Hij is echt veranderd van een introvert en angstig dier naar een uitgesproken vrolijk werkwillig paard. Hij kijkt heel anders uit zijn ogen. Dat vind ik mooi om te zien en daar ben ik erg trots op.”

Droom

Het is Wiersma’s droom om het Z-dressuur te halen: “Ik zou het erg leuk vinden om ooit het Z te halen. Dit blijft een grote droom, maar het is niet dat het per se moet. Als hij gezond blijft en alles blijft gaan zoals het nu gaat, denk ik dat het ons wel gaat lukken!”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.

Afbeelding