Carlijn Vaessen - Fossbury
CDI de Peelbergen 2022
© Digishots
Carlijn Vaessen - Fossbury CDI de Peelbergen 2022 © Digishots digishots

Carlijn Vaessen pakt eerste internationale overwinning U25: “Hij was best wel heet”

Algemeen

Carlijn Vaessen wist haar eerste internationale wedstrijd op U25-niveau te winnen. Haar wedstrijd met Fossbury (v. Ampère) begon op donderdag waarbij ze tweede werd met een nieuw record in de Intermediaire II (68,48%). Ook op vrijdag in de U25-proef werd ze tweede achter Corinda Luttjeboer die al twee proeven op naam schreef. (67,99%). Zaterdag was de finale met de kür op muziek waarin ze liet zien alles in huis te hebben voor het hoogste niveau. Het oranje lint met een nieuw record van 70,79%  en haar eerste internationale titel pakt niemand haar meer af.

Advertisement

Scherp

“Ik was heel blij met Foss, het ging echt wel lekker”, steekt ze enthousiast van wal. “Ik heb fijn kunnen rijden alle dagen en zeker gister in de kür op muziek. Hij was best wel heet en tijdens de eerste middendraf explodeerde hij even. Toen dacht ik even, oeps ik moet de hele kür nog. Er stonden maar aan één kant boxen en ik reed er net langs toen de muziek aanzweepte voor de middendraf waar hij even van op keek. Ondanks dat hij zo scherp was kon ik wel heel fijn kür rijden, omdat ik merk dat we er steeds makkelijker doorheen komen.”

Volle galop

Ze vervolgt “De eerste dag heb ik heel fijn gereden, maar de tweede dag vond ik hem zelf iets minder fijn. We hadden wat struggles met binnenkomen waardoor ik in volle galop naar A moest om op tijd te kunnen starten. Voor mijn gevoel liep die proef iets minder fijn dan de eerste dag. Over het geheel gaat het steeds vloeiender. De eners waren in het begin nog wel een dingetje maar nu weet ik dat het goed komt. De piaffe en passage worden steeds makkelijker en hij komt goed van de grond in de piaffe. We krijgen steeds meer ritme na Le Mans en Obglabbeek en ik hoop zo verder te gaan.”

Voor herhaling vatbaar

“De focus ligt nu op het NK Dressuur over twee weken en de tweede observatie in Exloo daarna. Foss krijgt nu even iets rust en deze week bouwen we wat af. Daarna gaan we weer opbouwen richting het NK. Ik wil nog wat meer oefenen op de overgangen naar piaffe en passage om hem nog makkelijker naar het kleine toe te krijgen. De wedstrijd in Kronenberg was super mooi en zeker voor herhaling vatbaar. Er is veel ruimte met grote banen en dat is voor Foss wel fijn. Hij kan weleens bang zijn voor andere paarden. Ik hoop dat ik in december ook de indoor wedstrijd mee kan rijden. Het is een mooie internationale aanwinst voor de Nederlandse dressuursport”, besluit ze. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan

Foto: Digishots