Blauw Oog
CHIO Aachen 2012
© DigiShots
Blauw Oog CHIO Aachen 2012 © DigiShots DigiShots

Henk ten Napel geëerd als held: ‘’Als het om dieren gaat, kent zijn hart en zijn passie geen grenzen’’

Algemeen

Henk ten Napel, oprichter van Paard Zoekt Baas, werd afgelopen week door de politie geëerd voor zijn hulp bij de zaak rond ‘De beul van Twente‘. De beul van Twente takelde tussen de jaren 2000 en 2004 tientallen dieren op verschrikkelijke wijze toe.

Advertisement

Verdachte

Toen Henk ten Napel’s paard Wenga ook werd mishandeld, richtte hij de stichting Zinloos Geweld tegen Dieren op. Deze stichting bestaat tot op de dag van vandaag nog steeds. Destijds ging niet alleen de politie opzoek naar de beul, ook Ten Napel en een groep vrijwilligers hebben zich volop ingezet om de beul op te sporen. Dit leidde tot veel irritatie bij de politie. Het rechercheteam Caballo verdacht Ten Napel op een gegeven moment zelfs.

‘’Heftig’’

Dat hij destijds als verdachte in beeld was, wist Ten Napel wel. Maar dat hij ook is afgeluisterd en er een GPS-tracker onder zijn auto is geplakt, hoort hij pas tijdens de rechtszaken tegen de echte dierenbeul, Rudolf K. “Dat ik verdachte was, snap ik ook nog wel. Degene die een vuurtje stookt, staat immers ook vaak met de neus vooraan. Maar dat er volgapparatuur onder mijn auto zat en ik ben afgeluisterd. Dat vond ik toch wel heftig. Een enorme inbreuk op mijn privacy’’, vertelt Ten Napel. Als er opnieuw een paard wordt toegetakeld wanneer Ten Napel op vakantie in Frankrijk is, wordt hij van de verdachtenlijst afgehaald. 

Levenslang

Uiteindelijk kan Duitser Rudolf K. na een jarenlange klopjacht worden ontmaskerd als de dierenbeul. Hij krijgt levenslang; niet alleen voor het toetakelen van veertig dieren, maar ook voor de moord op een zwerver en het neersteken van drie volledig willekeurige personen. Nadat de beul eindelijk gestopt is, houdt het werk niet op voor Ten Napel. Hij blijft zich hard maken tegen dierenmishandeling met zijn opvang Paard Zoekt Baas. Hij en zijn dochter Calijn ontfermen zich over verwaarloosde en mishandelde paarden. Als de dieren eenmaal weer op de been zijn, worden ze bij een nieuw baasje ondergebracht. 

‘’Ik hoef maar te bellen’’

Politieman André Assink zette Ten Napel in het politiebureau van Enschede in het zonnetje. Assink maakte destijds deel uit van het rechercheteam Caballo is vol lof over Ten Napel: “Pas nog, er was een melding binnengekomen over een verwaarloosd paard in het Drentse Dwingeloo. Een prachtige Friese merrie. Het dier had prikkeldraad in de hoeven gekregen, wat was gaan ontsteken, terwijl de eigenaar er verder niets mee deed. Ik hoef dan maar te bellen en Ten Napel springt in de auto. Als het om dieren gaat, kent zijn hart en zijn passie geen grenzen.”

Bron: RtvOost

Foto: DigiShots