Afbeelding
Foto: Remco Veurink

Onderzoek naar mishandelingen

Algemeen
Advertisement
Een gespecialiseerd landelijk politieteam heeft een onderzoek ingesteld naar tientallen gevallen van dierenmishandeling, waarbij paarden op beestachtige wijze zijn toegetakeld. Het gaat om minstens veertig incidenten, verspreid door het hele land. De daders zijn al sinds dit voorjaar actief.

Zaak voor KLPD

Het grote aantal delicten was voor het landelijk Expertisecentrum Dierenwelzijn, onderdeel van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD), aanleiding de zaak nader te onderzoeken. Duidelijk is dat de daders het hebben gemunt op paarden die in de wei staan. In alle gevallen gaat het om merries, die met een scherp voorwerp in en rond de genitale delen worden verminkt. Voor zover bekend zijn geen dieren aan de verwondingen bezweken.

Mishandelingen in hele land

De mishandelingen deden zich in het hele land voor: van Noord-Holland tot Limburg. Maar ook in Oost-Brabant, Zuid-Gelderland en Utrecht was het raak. Bovendien zijn ook in België enkele gevallen bekend. De regionale politiekorpsen onderzoeken zelfstandig de mishandelingen, maar vanwege de ernst van de zaak heeft het landelijke Expertisecentrum de incidenten nu geanalyseerd.

Eén of meerdere daders?

De politie onderzoekt nog of het gaat om een of meerdere dierenbeulen. Hoewel de incidenten door heel Nederland plaatshadden, kan niet worden uitgesloten dat het het werk is van één persoon. Maar ook wordt het scenario onderzocht van meerdere daders, die mogelijk via internet contact met elkaar onderhielden.

Dna-treffer

In juni werd in het Achterhoekse Doesburg na een dna-treffer een man aangehouden voor het doodsteken van een pony. ´Deze zaak bleek echter los te staan van de overige´, aldus KLPD-woordvoerder Jos Klaren. De manier waarop de dieren zijn mishandeld, lijkt sterk op die van de beruchte ´Beul van Twente´ Rudolf K., die tussen 2000 en 2004 dood en verderf zaaide. K. had tbs gekregen voor een poging tot verkrachting. Nadat hij als patiënt vrijwel genezen was verklaard, verminkte en doodde hij tijdens zijn proefverloven vele tientallen paarden, maar ook pony's en schapen. In een aantal gevallen sneed hij zelfs de geslachtsdelen af en nam die mee naar huis. Toen bij de Enschedese zwerver Frank Storm hetzelfde werd gedaan, legoede de politie een verband.

Wet rond dierenmishandeling

Op initiatief van de landelijke Stichting Zinloos Geweld tegen Dieren werd enkele jaren geleden de wet rond dierenmishandeling aangescherpt. Voorzitter Henk ten Napel was nog niet van de nieuwste incidenten op de hoogte: ´Hier schrik ik behoorlijk van. Vooral ook omdat blijkt dat dierenmishandelaars vaak op den duur hun agressie en frustraties gaan botvieren op mensen.´ Bron: Telegraaf