Cynthia Danvers als longeur in Aken.
Cynthia Danvers als longeur in Aken. DigiShots

Cynthia Danvers: “Dit was het enige dat ik nog niet gedaan had in de voltigesport”

Algemeen

Cynthia Danvers maakt bekend dat ze dit jaar het Wereldkampioenschap Voltige in Herning mag jureren. De cirkel is rond: “Vroeger heb ik zelf WK’s gevoltigeerd, later werd ik trainer en longeur voor voltigeteams en nu mag ik het WK jureren”, stelt ze.

Advertisement

Keuze maken

“Ik wist het al een tijdje, maar mocht het nu pas naar buiten brengen”, begint Cynthia haar verhaal. “Toen ik door de FEI werd gevraagd schrok ik wel een beetje, omdat ik zelf actief ben als longeur en trainer. Ik moest dus een keuze maken in wat ik ging doen: jureren, of met mijn leerlingen naar het WK toe trainen. Het is natuurlijk wel zo dat als je voor de eerste keer gevraagd wordt en je dat afwijst, het nog een hele tijd kan duren voor ze je nog een keer vragen. Ik wilde ook heel graag gaan jureren, dus daarom heb ik er in samenspraak met mijn leerlingen voor gekozen het te gaan doen.”

Een eer

Dat ze op het WK mag jureren, vindt Cynthia onwijs gaaf. “In Herning komen dressuur, springen en voltige bij elkaar. Meestal is voltige meer een losstaand iets. Dat het nu allemaal bij elkaar komt, maakt het heel erg leuk. Daardoor horen we er als voltige ook wat meer bij. Ik jureer op dit moment ook al veel internationale wedstrijden. Als je dan voor zoiets gevraagd wordt, dan vind ik dat echt een eer. Mijn team heeft nu een nieuwe longeur en trainer, dus gaat er ook gewoon weer voor om naar het WK te gaan. Alleen sinds januari dus zonder mij.”

Geen verschil tussen teams 

Als het team zich voor het Wereldkampioenschap kwalificeert, moet Cynthia haar voormalige eigen leerlingen jureren. Hoe vindt ze dat? “Ik heb daar niet zoveel moeite mee. Als je jureert, dan behandel je iedereen gelijk. Als het al een verschil maakt, dan zou ik eerder strenger zijn omdat ik weet wat ze in huis hebben”, lacht ze. Ze heeft niet echt een voorkeur voor welk onderdeel ze wil jureren. “Ik vind de paardenscore een leuk onderdeel, omdat ik ook in andere disciplines van de paardensport actief ben. Eigenlijk heb ik verder niet echt een favoriet onderdeel. Ik vind eigenlijk alles leuk.”

Jonge paarden klaarmaken

Doordat Cynthia nu minder tijd kwijt is aan het rondreizen met haar team, heeft ze meer tijd voor andere dingen. “Zo ben ik bijvoorbeeld bezig met het opleiden van nieuwe voltigepaarden, waaronder het Lichte Tour-paard Gaborone die ik van Willem Kassius kocht. Het is een geweldig paard om mee te werken. Dit jaar maak ik de nieuwe paarden klaar voor wedstrijden, zodat ze volgend jaar lekker mee kunnen. Dat vind ik heel erg leuk. Ook heb ik de afgelopen periode veel gejureerd. Dat was prettig, omdat ik er zo lekker in kwam. Daarnaast heb ik het ook druk met het runnen van mijn eigen Manege The Paddock en zit ik de laatste tijd zelf meer in het zadel.”

Trots

Na haar eigen succesvolle carrière als voltigeur en longeur, jureerde Cynthia onder andere op de Italiaanse, Zwitserse en Noorse Kampioenschappen en verschillende CVI’s. “Dat was altijd heel erg leuk en het enige dat ik nog niet gedaan had was een EK of een WK jureren. Het concours in Denemarken is een heel gaaf kampioenschap om mee te beginnen. Ik ben er trots op dat ik hiervoor gevraagd ben”, besluit ze.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: DigiShots