Von Bredow-Werndl Jessica, GER, TSF Dalera BB, 139
Olympic Games Tokyo 2021
© Hippo Foto - Dirk Caremans
28/07/2021
Von Bredow-Werndl Jessica, GER, TSF Dalera BB, 139 Olympic Games Tokyo 2021 © Hippo Foto - Dirk Caremans 28/07/2021 Dirk Caremans

Jessica von Bredow-Werndl: “Ik was bang dat ik de verwachtingen niet waar kon maken”

Dressuur

In The Horse & Hound Podcast vertelt Jessica von Bredow-Werndl over de aanloop naar haar Olympische gouden medaille. Ze besefte zich pas laat dat het écht mogelijk was dat ze goud zou winnen.

Advertisement

Net een sprookje

“Ik wist dat ik een kans had om te winnen, maar ik had het niet verwacht”, zei ze tegen Polly Bryan in de podcast. “Alles moet kloppen als je de Olympische Spelen wil winnen. Je moet dan ook echt je zenuwen onder controle houden. Dalera was geweldig: ze gaf alles voor me en gaf me elke dag het gevoel dat het helemaal goed zou komen. Het was eigenlijk net een sprookje.”

Emotioneel moment

Ze gaat verder: “Ik weet nog goed hoe ik me voelde toen ik me realiseerde dat ik individueel Olympisch goud kon winnen, maar het nog niet helemaal zeker was. Dat was zo’n emotioneel moment.” De amazone heeft het over het moment waarop haar grootste rivale en teamgenoot Isabell Werth niet aan haar score tipte. Na Isabell kwamen er nog maar twee ruiters de ring in.

Droom waarmaken

“Ik had niet verwacht dat ik dat moment zo emotioneel zou vinden, maar het liet wel zien hoe graag ik eigenlijk wilde winnen”, aldus Jessica. “Ik probeerde mijzelf altijd te zeggen dat ik niet meer dan mijn best kon doen, maar het moment dat je bijna je droom waarmaakt is fantastisch.” In aanloop naar de Spelen probeerde ze daar niet te veel over na te denken. “Ik zei tegen mijzelf dat Dalera het verschil tussen de Duitse Kampioenschappen en de Olympische Spelen niet zou merken, dus dat ik ook niet anders zou moeten doen.”

Mentale toolbox

“Toch was ik elke dag bang dat ik de verwachtingen niet waar zou kunnen maken”, stelt ze. “Gelukkig kon ik mijzelf hierop voorbereiden door alle jaren aan ervaring die ik op het hoogste niveau heb. In de loop der jaren heb ik een mentale toolbox gecreëerd, waar ik oefeningen uit kan halen. Dit is bijvoorbeeld meditatie of bepaalde ademhalingstechnieken. Dit helpt me om de druk aan te kunnen en om mijn angst om te falen aan de kant te zetten.”

Bron: Horse & Hound

Foto: Dirk Caremans I Hippofoto.be